Αρνητική έκθεση Ευρωκοινοβουλίου για Frontex

Αρνητική έκθεση Ευρωκοινοβουλίου για Frontex

Με 345 ψήφους αρνήθηκε την απαλλαγή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex για τη διαχείριση του προϋπολογισμού του έτους 2020 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.).

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με 345 ψήφους αρνήθηκε την απαλλαγή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex για τη διαχείριση του προϋπολογισμού του έτους 2020 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.). Αιτία τα πορίσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) που διαπίστωσε σειρά παραπτωμάτων υπό την ηγεσία του πρώην εκτελεστικού διευθυντή του οργανισμού Φαμπρίς Λεζερί, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2022. Σύμφωνα με την έκθεση του Ε.Κ., ο οργανισμός απέτυχε στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Υπενθυμίζεται ότι ο Frontex είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε παράνομες επαναπροωθήσεις τουλάχιστον 957 προσφύγων από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ανησυχία

Αφορά τα πεπραγμένα του υπό την προηγούμενη διοίκηση – Τα επόμενα βήματα.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι ο Frontex δεν εφάρμοσε αριθμό προϋποθέσεων που αναφέρονταν στην προηγούμενη έκθεση του Ε.Κ. Οσον αφορά την Ελλάδα, εξέφρασαν ανησυχία για τις αναφορές ότι ο Λεζερί ήταν ενήμερος για παράνομες επαναπροωθήσεις, στηρίζοντας και χρηματοδοτώντας τες. Επίσης ζήτησαν την αναστολή στήριξης του Frontex στην Ουγγαρία, δεδομένης της κατάστασης του κράτους δικαίου στη χώρα.

Αν και το Ε.Κ. εξέφρασε ικανοποίηση για τον διορισμό νέας προσωρινής ηγεσίας και τα διορθωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, επισήμανε ότι τα προβλήματα μπορεί να είναι διαρθρωτικής φύσεως και να ξεπερνούν τις πράξεις μεμονωμένων ατόμων.

Η διαδικασία απαλλαγής διεκ-περαιώνεται αποκλειστικά από το Ε.Κ., το οποίο χορηγεί έγκριση ή μη του τρόπου διαχείρισης των κονδυλίων της Ε.Ε. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα θεσμικά όργανα για κάθε οικονομικό έτος. Η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού εισηγείται στην ολομέλεια την έγκριση, αναβολή ή απόρριψη της χορήγησης απαλλαγής. Τα κριτήρια αξιολόγησης αφορούν τη νομιμότητα, την κανονικότητα και την αποδοτικότητα της διαχείρισης, καθώς και το κατά πόσον αυτή συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίσει να μην εγκρίνει την απαλλαγή και είτε την αναστείλει είτε την αρνηθεί, το εκάστοτε θεσμικό όργανο ή οργανισμός οφείλει να ακολουθήσει τις συστάσεις της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού και να αιτηθεί εκ νέου απαλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή