Ερντογάν για F-16: «Το βέτο Μενέντεζ δεν αρκεί για να αποτρέψει συμφωνία – Έχουμε, πάντως, και άλλες επιλογές»

Ερντογάν για F-16: «Το βέτο Μενέντεζ δεν αρκεί για να αποτρέψει συμφωνία – Έχουμε, πάντως, και άλλες επιλογές»

Mάλιστα, για όσους γερουσιαστές τάσσονται στο πλευρό Μενέντεζ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Οι σχέσεις τους με την Ελλάδα αποτελούν επίσης αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης. Γιατί είναι τόσο προκατειλημμένοι;».

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Στην προειδοποίηση του Αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι θα ασκήσει βέτο στην πώληση F-16 στην Τουρκία απάντησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι αποτελούν προσωπική άποψη και δεν εκφράζουν συνολικά την Ουάσιγκτον, αλλά στέλνοντας, παράλληλα, και το μήνυμα πως η Τουρκία «έχει και άλλες επιλογές» αν δεν ευδοκιμήσει η αγορά μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ.

Έπειτα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά την πτήση επιστροφής από το Αζερμπαϊτζάν, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι από μόνη της η διαφωνία του Μενέντεζ δεν μπορεί να αποτρέψει την αγορά των F-16, εκτιμώντας ότι το κλίμα στις ΗΠΑ είναι θετικό.

«Όπως γνωρίζετε, η προσπάθεια αγοράς των F-16 ξεκίνησε από πέρσι και η διαδικασία συνεχίζεται όπως έχει σχεδιαστεί. Στις συναντήσεις του με τον υπουργό Άμυνάς μας, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι υποστηρίζουν αυτή την αγορά ως διοίκηση, ως υπουργείο και στρατιωτικά», είπε αρχικά.

Συνεπώς, τόνισε ο Ερντογάν, οι δηλώσεις γερουσιαστών όπως ο Ρόμπερτ Μενέντεζ αποτελούν προσωπική άποψη και δεν εκφράζουν τη θέση των ΗΠΑ. Ούτως ή άλλως, όπως είπε, την τελική απόφαση θα πάρει το Κογκρέσο.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει, αλλά το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο, κάτι που δεν είναι η σημερινή ατμόσφαιρα. Οπότε δεν είναι ότι ένα άτομο είναι αντίθετο. Από την άλλη, η διοίκηση κάνει ήδη τα απαραίτητα βήματα προς τη θετική κατεύθυνση», ανέφερε.

Όπως είπε, ο ίδιος είχε θετικές συναντήσεις στο παρελθόν με εκπροσώπους του Κογκρέσου όσο και της αμερικανικής Γερουσίας.

«Σε αυτές τις συναντήσεις, είδα γερουσιαστές που μου είπαν ότι θα συναντηθούν προσωπικά με τον Μενέντεζ και είδα ότι δεν συμφωνούσαν μαζί του. Το θέμα είναι πώς θα προχωρήσουν τώρα το Κογκρέσο και η Γερουσία. Προς το παρόν, οι προοπτικές είναι θετικές», επισήμανε.

Mάλιστα, για όσους γερουσιαστές τάσσονται στο πλευρό Μενέντεζ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Οι σχέσεις τους με την Ελλάδα αποτελούν επίσης αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης. Γιατί είναι τόσο προκατειλημμένοι;».

Πέρα από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι o γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την αμεροληψία του απέναντι στην αγορά των αμερικανικών F-16.

«[Ο Στόλτενμπεργκ] Είπε ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι σημαντική όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για το ΝΑΤΟ και ότι όσο πιο δυνατή είναι η Τουρκία, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ετοιμότητα του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Βέβαια, ο Ερντογάν δεν δίστασε να υπογραμμίσει ότι εφόσον δεν καρποφορήσει το σχέδιο για την αγορά των F-16, η Τουρκία μπορεί να στραφεί αλλού.

«Από την άλλη, η παγκόσμια αγορά είναι μεγάλη, άρα υπάρχουν διάφορες λύσεις. Φυσικά, η Αμερική δεν είναι η μόνη επιλογή μας. Αν χρειαστεί, συζητούμε και για άλλες εναλλακτικές εκτός ΗΠΑ, όπως έγινε με τους S-400. Έχουμε τέτοιες εναλλακτικές στη διάθεσή μας», κατέληξε.

Με πληροφορίες από Milliyet

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT