Κυβέρνηση: Η γενιά της κρίσης στο επίκεντρο

Κυβέρνηση: Η γενιά της κρίσης στο επίκεντρο

Το Μαξίμου εστιάζει στις ηλικίες 34-44 ετών ενόψει των επερχόμενων εκλογών

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, καθώς απομένει μόλις ένα εξάμηνο, στην κυβέρνηση αναλύουν τις κοινωνικές ομάδες ανά επιμέρους χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να απευθυνθούν στους πολίτες όχι «μαζικά», αλλά προσαρμόζοντας τις πολιτικές σε αυτά που έχει ανάγκη η καθεμία. Μια πολύ «ιδιαίτερη» κοινωνική ομάδα, η οποία λανθασμένα περνάει κάτω από τα ραντάρ, είναι αυτή των 34-44. Στο Μαξίμου δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση στις συγκεκριμένες ηλικίες, οι οποίες απαρτίζουν και την πιο παραγωγική γενιά της χώρας, που τώρα βρίσκεται στην αποκορύφωση της εργασιακής πορείας της.

Καλύτερες συνθήκες

Πρόκειται για τη γενιά εκείνη η οποία μόλις βγήκε στην αγορά εργασίας ή ήταν γύρω στα 30 χρόνια της, «έπεσε» πάνω στη χειρότερη μεταπολιτευτική περίοδο, της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Θεωρείται, και όχι άδικα, μια γενιά με πολύ μεγάλη κατάρτιση και μόρφωση, αλλά «άτυχη» καθώς η αγορά εργασίας την περασμένη δεκαετία ήταν περιορισμένη και όταν έδινε ευκαιρίες, οι απολαβές ήταν πολύ μικρές. Είναι η γενιά ακόμη που είδε τους φίλους της και τους συμφοιτητές της να φεύγουν στο εξωτερικό με το τεράστιο κύμα του brain drain, αλλά εκείνη έμεινε στην Ελλάδα αναζητώντας υπό δύσκολες συνθήκες να φτιάξει τη ζωή της. Πρόκειται για τη γενιά που σήμερα δουλεύει με μικρότερους μισθούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιχειρεί να κάνει οικογένεια, να σταθεί επαγγελματικά και να φτιάξει κάποια προοπτική στη ζωή της. Οι έρευνες που φτάνουν στο Μαξίμου με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της γενιάς δείχνουν πως για όλους αυτούς τους λόγους είναι ιδιαίτερα απαιτητική, σε θέματα ωστόσο απόλυτα λογικά, που αφορούν την ποιότητα της ζωής της. Με απλά λόγια, η γενιά αυτή δεν ζητάει «διευκολύνσεις» και «ρουσφέτια», όπως λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, αλλά καλύτερες συνθήκες ώστε να παραμείνει στη χώρα και να δημιουργήσει εδώ.

Η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί με συγκεκριμένες πολιτικές να αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά της.

Προϋποθέσεις

Οι μετρήσεις του Μεγάρου Μαξίμου δείχνουν πως η γενιά αυτή –σε αντίθεση με τη μικρότερη– επιλέγει κατά πλειοψηφία τη Νέα Δημοκρατία, αλλά η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων –Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ– είναι μικρότερη από το γενικό σύνολο, που σημαίνει πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Τι αναζητά όμως αυτή η γενιά; Ως νέοι άνθρωποι που ως επί το πλείστον είναι νέοι γονείς ή θέλουν να γίνουν γονείς, δίνουν μεγάλη έμφαση σε αυτά που μπορεί να τους προσφέρει το κράτος στο νέο τους ξεκίνημα: καλό επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης, σοβαρή δημόσια παιδεία και ασφάλεια στις γειτονιές. Πρόκειται για ένα τρίπτυχο που είναι, ούτως ή άλλως, ιδιαίτερα σημαντικό για ολόκληρο τον πληθυσμό, αλλά σε αυτές τις ηλικίες αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και ιεραρχείται ακόμα ψηλότερα. Πολιτικές της κυβέρνησης, όπως όλο το πρότζεκτ για τη στέγαση, αλλά και η επέκταση του ωραρίου των σχολείων, ώστε να μπορεί η εργαζόμενη μητέρα να αντεπεξέλθει, αποτελούν σημαντικά βήματα που απευθύνονται σε αυτήν κυρίως την κοινωνική ομάδα.

Το ίδιο και η ενίσχυση του συστήματος υγείας και της ασφάλειας στις γειτονιές, που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και απαιτεί και άλλα βήματα προόδου. Η επίτευξη του στόχου να νιώσει ασφάλεια η συγκεκριμένη γενιά είναι σημαντική για δύο λόγους: Πρώτον, αφορά, όπως προειπώθηκε, την πιο παραγωγική γενιά της ελληνικής κοινωνίας και, δεύτερον, πρόκειται για μια κοινωνική ομάδα μεγάλη αριθμητικά, αφού πρόκειται για σχεδόν 1.000.000 πολίτες «οι οποίοι πρέπει να μείνουν εδώ και να δημιουργήσουν στην πατρίδα τους», όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή