Κυβέρνηση: Μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος της θητείας – Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

Κυβέρνηση: Μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος της θητείας – Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάει με «γκάζι» έως τις κάλπες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περίπου έξι μήνες που απομένουν έως τις εκλογές θα είναι μήνες «πολιτικής διαχείρισης» ή μεταρρυθμιστικής πολιτικής; Η ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου δείχνει προς τη δεύτερη κατεύθυνση, καθώς κυριαρχούν θέματα μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ο πρωθυπουργός θέλει να δει να υλοποιούνται στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Μεταξύ άλλων, ο Μάκης Βορίδης θα παρουσιάσει το «Επιτελικό Κράτος ΙΙ» που αφορά τον μηχανισμό εξορθολογισμού αρμοδιοτήτων πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με στόχο να φέρει το τέλος της επικάλυψης αρμοδιοτήτων. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα εκθέσει την πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ο Στέλιος Πέτσας το πλάνο για την οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ και ο Κωστής Χατζηδάκης θα κάνει παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη στεγαστική πολιτική.

Παράλληλα θα υπάρξει παρουσίαση από το υπουργείο Δικαιοσύνης του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση των βασικών κωδίκων με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, ενώ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής θα παρουσιάσει δικές του νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως η σύσταση Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών.

Οπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός θέλει από την κυβέρνησή του στην τελική ευθεία όχι μόνο να μη χαλαρώσει αλλά να πατήσει «γκάζι», καθώς, όπως λέει ο ίδιος σε συνομιλητές του, ο δρομέας προς το τέλος βάζει πάντα όλες του τις δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ένα πακέτο βασικών μεταρρυθμίσεων που είτε έχουν ήδη ξεκινήσει είτε θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

Η αναμόρφωση δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και ιατρικής εκπαίδευσης, ο δικαστικός χάρτης στη διοικητική Δικαιοσύνη και η εθνική σχολή δικαστικών υπαλλήλων, οι αλλαγές στο «πόθεν έσχες», η εθνική ρυθμιστική αρχή για τα απόβλητα και για τα ύδατα, είναι βασικές μεταρρυθμίσεις που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δει να ολοκληρώνονται το τελευταίο εξάμηνο. «Μέχρι την τελευταία ημέρα θα κάνουμε δουλειά», είναι το σύνθημα που αναμένεται να στείλει στο σημερινό υπουργικό.

Στήριξη στους αδύναμους

«Εως την τελευταία ημέρα θα κάνουμε δουλειά», είναι το μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης στο σημερινό υπουργικό – Ποια νομοσχέδια βρίσκονται στα σκαριά.

Χθες ο πρωθυπουργός είχε την καθιερωμένη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα της ενέργειας, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσει να στηρίζει καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε το ενεργειακό κόστος να παραμένει σε επίπεδο αποδεκτό. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δυσκολίες πολλών πολιτών να αντεπεξέλθουν, υπογραμμίζοντας πως το γνωρίζει καλά και η πολιτική της κυβέρνησης είναι να στέκεται δίπλα στους πιο αδύναμους. «Το μήνυμα είναι ότι το μέρισμα ανάπτυξης μοιράζεται δίκαια με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει, δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευθεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος, δε, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική συμφωνία για τη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων για τη μείωση των διεθνών τιμών της ενέργειας και του φυσικού αερίου και επέμεινε ότι μόνο και μόνο η απειλή για δραστικότερες παρεμβάσεις ελήφθη υπόψη από τις αγορές και αυτό είχε θετική αντανάκλαση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παγκόσμια ημέρα πρόληψης καρκίνου του μαστού και στο πρόγραμμα της κυβέρνησης «Φώφη Γεννηματά», χάρη στο οποίο «έχουν σταλεί πάνω από 1 εκατ. sms για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή