Κοντονής στο Ειδικό Δικαστήριο: Τι είπε για τον φάκελο των δέκα πολιτικών στην υπόθεση Novartis

Κοντονής στο Ειδικό Δικαστήριο: Τι είπε για τον φάκελο των δέκα πολιτικών στην υπόθεση Novartis

«Σκοτείνιασε ο νους μου» τόνισε ο πρώην υπουργός, αναφερόμενος στην αποστολή του φακέλου με τους δέκα πολιτικούς στη Βουλή, ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν είχε στόχο τη συγκάλυψη». Για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο δεν κατέθεσε επιβαρυντικά στοιχεία

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους πολιτικούς χειρισμούς, που ακολούθησαν την αποστολή στη Βουλή του φακέλου με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση της Novartis, αλλά και για την ουσία των ερευνών για το σκάνδαλο με τη φαρμακευτική δαπάνη, αναφέρθηκε λεπτομερώς ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής καταθέτοντας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στο πολιτικό παρασκήνιο, όταν έφθασε ο φάκελος με τους δέκα πολιτικούς στη Βουλή, δηλώνοντας πως «σκοτείνιασε ο νους μου», ενώ πρόσθεσε ότι κράτησε σοβαρές επιφυλάξεις για την αναφορά των δέκα πολιτικών, αλλά και για την αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Σε ό,τι αφορά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με τον οποίο συνέπεσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τόνισε ότι «δεν διαθέτει στοιχεία, ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν το πρόσωπο που εννοούσε η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, όταν κατήγγειλε παρεμβάσεις μετά την παραίτηση της από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς».


Πρόεδρος. Καταλάβατε να φωτογραφίζεται ο κ. Παπαγγελόπουλος;

Στ. Κοντονής. Το μυαλό μου πήγε στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Eίπα πως είναι δυνατόν η οικονομική ολιγαρχία να πιέζει εισαγγελείς, αυτά σκεφτόμουν τότε, τώρα άλλα σκέφτομαι, δεν θα σας φανούν χρήσιμα. Αναμένοντας να πάω στη Βουλή μου έστειλε μήνυμα η Ελένη Ράικου και μου έγραψε: “Δεν ξέρετε τι έχω υποστεί τόσους μήνες”. Αυτό με ξένισε. Η κυρία Ράικου είπα στη Βουλή, γιατί με ρωτούσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, γιατί παραιτήθηκε, αντί να στείλει μήνυμα, να κατονομάσει ποιοι κρατικοί παράγοντες και οικονομικοί παράγοντες παρεμβαίνουν στο έργο της.

Πρόεδρος. Αναφερόμενη στα παράκεντρα εξουσία, η κυρία Ράικου μήπως εννοούσε τον Παπαγγελόπουλο;

Στ. Κοντονής. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι εννοούσε τον Παπαγγελόπουλο. Δεν πιστεύω άλλωστε, ότι κανένα μέλος της τότε κυβέρνησης είχε στόχο τη συγκάλυψη, γνωρίζετε ότι έχω αποχωρήσει από καιρό και οι σχέσεις μου δεν είναι καλές με τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο… Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να σκεφτώ για συγκάλυψη.

Το πολιτικό παρασκήνιο

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς και στη διαχείριση της υπόθεσης με τους δέκα πολιτικούς για τη Novartis, υποστηρίζοντας, ότι εξαρχής είχε σχηματίσει την άποψη ότι για το σκάνδαλο της Novartis, τη μεγάλη ευθύνη είχαν οι γιατροί με τις παράνομες συνταγογραφήσεις που προκάλεσαν, όπως είπε «αιμορραγία στην ελληνική οικονομία».

Ο κ. Κοντονής πρόσθεσε, ότι πέραν των γιατρών, θεωρούσε ότι μπορεί και κάποιος πολιτικός με τις τιμολογήσεις να είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο, αλλά όταν είδε το φάκελο με τους δέκα πολιτικούς «σκοτείνιασε ο νους του». Και πρόσθεσε ότι η αναφορά σε πρόσωπα, όπως ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παν. Πικραμένος ή υπουργοί Οικονομικών, «του προκάλεσαν εντύπωση», όπως επίσης και οι αναφορές των προστατευόμενων μαρτύρων.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας:  «Όσα είχαν λεχθεί για την τροχήλατη βαλίτσα, με λεφτά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν λέγονται ούτε σε ασφαλιστικά μέτρα, όπου αρκεί απλή πιθανολόγηση». Ακόμα, υπογράμμισε, ότι τα αναφερόμενα για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα «ξεπερνούν κάθε φαντασία».

Στ. Κοντονής. Ηταν φανερό ότι από τους γιατρούς προερχόταν το σκάνδαλο Novartis, τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Δεν μπορούσε να αποκλειστεί βέβαια στην τιμολόγηση των φαρμάκων να εμπλεκόταν κάποιος πολιτικός. Ομως, ξεπερνούσε κάθε φαντασία αυτό π ου έγινε με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Εισαγγελέας. Γιατί το λέτε αυτό;

Στ. Κοντονής. Διότι περιλάμβαναν τους πάντες, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και λοιπά.
Όταν ήρθε ο φάκελος είχε σκοτεινιάσει ο νους μου, που είδα τα αυτά τα πολιτικά πρόσωπα. Είχα επιφυλάξεις και για τους μάρτυρες. Πρότεινα να σταλεί ο φάκελος στη δικαιοσύνη, όπως και έγινε. Όφειλε να κάνει τη δουλειά της.

Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της εισαγγελέως Ελένης Ράικου που παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, τόνισε μετ’ επιτάσεως ότι «όφειλε να μείνει στη θέση της και να κάνει τη δουλειά της», ενώ ανέφερε ότι «δεν είναι για τους δικαστές να εκδίδουν δελτία Τύπου». Πρόσθεσε επίσης ότι αν τον είχε ενημερώσει για την παραίτησή της, μπορούσε, και θα το έκανε, να απευθυνθεί στον τότε πρωθυπουργό και εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι εκείνος θα έπαιρνε τα μέτρα του». Προς τούτο αναφέρθηκε και σε ανάλογο χειρισμό που είχε κάνει, ενημερώνοντας τον τότε πρωθυπουργό, όταν η τότε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου επέμενε να παραταθεί για τρία χρόνια η θητεία της.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή