Οι θαλάσσιες ζώνες και οι προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Οι θαλάσσιες ζώνες και οι προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο οι δικηγορικοί σύλλογοι Ελλάδας και Κύπρου διοργανώνουν αύριο στη Λευκωσία εκδήλωση με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και νομικών από την Ελλάδα και την Κύπρο, με αντικείμενο την «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο οι δικηγορικοί σύλλογοι Ελλάδας και Κύπρου διοργανώνουν αύριο στη Λευκωσία εκδήλωση με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και νομικών από την Ελλάδα και την Κύπρο, με αντικείμενο την «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αρχικά θα υπάρξουν παρεμβάσεις από τους τρεις πρωθυπουργούς της Ελλάδας που χειρίστηκαν τις εξελίξεις στην περιοχή την προηγούμενη δεκαετία –Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα–, θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον διευθυντή της αγγλόφωνης έκδοσης της «Καθημερινής», Αθανάσιο Ελλις, και τοποθετήσεις από τους τρεις κύριους υποψήφιους προέδρους της Κύπρου στις εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου –Νίκο Χριστοδουλίδη, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη– και στη συνέχεια θα καταθέσουν τις απόψεις τους ο υφ. Παιδείας και καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Αγγελος Συρίγος («Οι χάρτες της ανατολικής Μεσογείου»), ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και τέως υπ. Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης («Θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο: Ευκαιρίες και κίνδυνοι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες»), ο λέκτορας Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας, Αντώνης Στυλιανού («Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι γεωπολιτικές τους προεκτάσεις»), και η σύμβουλος σε θέματα Κυπριακού και Τουρκίας του International Crisis Group, Αννα Κουκκίδη-Προκοπίου («Γεωπολιτικό πλαίσιο και συσχετισμοί ισχύος – Ευκαιρίες και απειλές για την Ανατολική Μεσόγειο»).

«Η Ολομέλεια, υπό το βάρος της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας και της απαράδεκτης αμφισβήτησης και υπονόμευσης του διεθνούς δικαίου, έχει, κατ’ επανάληψη, παρέμβει και έχει αναδείξει, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, σειρά θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος θα προσφωνήσει την εκδήλωση μαζί με τον ομόλογό του του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστο Κληρίδη. Πρόσθεσε, δε, ότι με την από κοινού διοργάνωση της εκδήλωσης «το δικηγορικό σώμα Ελλάδος και Κύπρου δείχνει ότι έχει άρρηκτους δεσμούς και υψηλή αίσθηση εθνικού καθήκοντος» και με αυτή τη διεθνή παρέμβαση «εκπέμπει το μήνυμα της ανυποχώρητης διεκδίκησης των εθνικών δικαίων, με γνώμονα πάντα τη διεθνή νομιμότητα».

Θα υπάρξει και δεύτερη θεματική ενότητα, με νομικούς, και συντονιστή τον αντιπρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργο Χριστοφίδη, στην οποία θα γίνουν οι παρακάτω παρεμβάσεις:

Εκδήλωση με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και νομικών διοργανώνουν στη Λευκωσία οι δικηγορικοί σύλλογοι Ελλάδας και Κύπρου.

• Ευθύμιος Παπασταυρίδης, ερευνητής και επισκέπτης καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης: «Οι Συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας και Αιγύπτου».

• Δρ Αναστασία Στρατή, εμπειρογνώμων, πρεσβευτής σύμβουλος Υπουργείου Εξωτερικών, «Αρχές οριοθέτησης και δικαίωμα των νήσων σε θαλάσσιες ζώνες».

• Δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης, πρόεδρος Επιτροπής Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου του ΠΔΣ και διδάσκων Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, «Οι συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και γειτονικών κρατών».

• Δρ Θωμάς Νεκτάριος Παπαναστασίου, αναπληρωτής καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, «Προκλήσεις για τις Διεθνείς Ενεργειακές Επενδύσεις στις Θαλάσσιες Ζώνες της Κύπρου».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά στις ιστοσελίδες της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (http://www.olomeleia.gr) και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (http://www.dsa.gr) όπως και από τη σελίδα στο Facebook του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή