Ο Κωστής Χατζηδάκης στην «Κ»: Έτσι πετύχαμε την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων

Ο Κωστής Χατζηδάκης στην «Κ»: Έτσι πετύχαμε την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων

Οι υποκλοπές και το τοξικό κλίμα

9' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός τόπου και χρόνου θεωρεί τα όσα γράφονται για τις παρακολουθήσεις του ιδίου, της συζύγου του, αλλά και υπουργών της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας όμως περισσότερο από αναγκαίο, για τη λειτουργία της δημοκρατίας, τη διερεύνηση της υπόθεσης Ανδρουλάκη. Μιλώντας στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη δημιουργία κλίματος τοξικότητας και αντιτείνει την κυβερνητική λειτουργία «με ένα απόλυτα σοβαρό και θεσμικό τρόπο», μακριά από τον βάλτο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στις επικείμενες εκλογές αν και η Ν.Δ. επιδιώκει την αυτοδυναμία, εφόσον υπάρξει ανάγκη για συνεργασία κομμάτων, αυτό θα πρέπει να γίνει στη βάση πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων. Ξεκαθαρίζει δε, με νόημα, ότι «δεν μπορεί το τρίτο κόμμα να ορίζει ποιος θα γίνει πρωθυπουργός».

Ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στον… μεγάλο του στόχο, τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων, επαναλαμβάνει ότι επετεύχθη, εκμυστηρεύεται ότι κάποια στιγμή φοβήθηκε πως το πρόβλημα στον ΕΦΚΑ δεν μπορεί να οριοθετηθεί και υπογραμμίζει ότι τελικά… δεν ήθελε κόπο αλλά τρόπο – και κυρίως σύγχρονο μάνατζμεντ. Οσο για τα λάθη στις απονομές, ξεκαθαρίζει ότι οι αποκλίσεις που παρατηρούνται στο 20% των νέων συντάξεων δεν είναι κάτι καινούργιο και πως θα αντιμετωπιστούν σταδιακά τους επόμενους μήνες.

– Στην πολιτική σκηνή κυριαρχεί η υπόθεση των υποκλοπών. Μάλιστα εμφανίζεστε ο ίδιος και η σύζυγός σας να τελείτε υπό παρακολούθηση. Πώς σχολιάζετε όλη αυτή την υπόθεση;

– Τρεις παρατηρήσεις: πρώτον, δεν πιστεύω καθόλου ότι έχει υπάρξει παρακολούθηση δική μου ή της συζύγου μου, την οποία να γνώριζε ο πρωθυπουργός! Η γνωριμία μας ξεκινάει προτού γίνουμε βουλευτές και η συμπόρευσή μας είναι γνωστή σε όλους όσοι ασχολούνται με την πολιτική. Αρα θεωρώ όσα γράφονται εκτός τόπου και χρόνου! Το ίδιο πιστεύω και για τους υπόλοιπους συναδέλφους, των οποίων τα ονόματα αναφέρθηκαν. Δεύτερον, στη συνεργασία που είχα μέχρι τώρα με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς, πάντοτε ενημέρωνα, όπως είχα υποχρέωση, για όλες τις μεγάλες επιλογές. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που απορρίπτω το σχετικό δημοσίευμα. Τρίτον, το δημοσίευμα επικαλείται δύο «αξιόπιστες» πηγές, χωρίς να παραθέτει κανένα άλλο στοιχείο. Με αυτή τη λογική οποιοσδήποτε μπορεί να κατηγορεί όλους τους άλλους, χωρίς καμία απόδειξη, ενώ το σχετικό βάρος θα το έχουν όσοι κατηγορούνται! Μπορεί, αναρωτιέμαι, να προχωρήσει με αυτό τον τρόπο η πολιτική ζωή οποιασδήποτε χώρας; Εάν υιοθετήσουμε αυτή την προσέγγιση θα υπάρχει ζήτημα για τους ίδιους τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το κράτος δικαίου!

– Η κυβέρνηση εγκαλείται ότι έχει επιδείξει αργά αντανακλαστικά. Η υπόθεση Ανδρουλάκη αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι και ούτε από τη Δικαιοσύνη έχουν προκύψει στοιχεία ούτε η πρωτοβουλία για απαγόρευση του Predator έχει προχωρήσει.

– Δεν θα επαναλάβω αυτά τα οποία έχει σημειώσει ήδη η κυβέρνηση –και με τα οποία συμφωνώ– για το ζήτημα της διερεύνησης μέχρι στιγμής. Θα υπογραμμίσω απλώς την ανάγκη να υπάρξει μια διαδικασία γρήγορης διερεύνησης του συγκεκριμένου ζητήματος σε όλες του τις πτυχές από τη Δικαιοσύνη. Είναι περισσότερο από αναγκαίο για τη δημοκρατία μας μέσα στο κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε.

– Ο κ. Μητσοτάκης είπε τη Δευτέρα ότι δεν θα επιτρέψει να βουλιάξει η χώρα στη λάσπη. Μήπως λύση θα ήταν οι εκλογές να επισπευσθούν; Εξάλλου μένουν λίγοι μήνες μέχρι την εξάντληση της τετραετίας.

Ο βάλτος, όπως και ο πόλεμος, θέλει δύο. Εμείς πρέπει να μείνουμε μακριά από τον βάλτο. Και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα μείνουμε.

– Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος πάνω σ’ αυτό. Εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Ακόμη, όμως, κι αν γίνονταν τώρα εκλογές, πιστεύει κάποιος ότι δεν θα γίνονταν μέσα σε ένα ιδιαίτερα οξυμένο κλίμα; Είναι προφανώς επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος επιστρατεύει κάθε δυνατό και αδύνατο μέσο, χωρίς κανέναν δισταγμό. Να σας πω τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση: να μείνει μακριά από το κλίμα της τοξικότητας και να κινηθεί με έναν απόλυτα σοβαρό και θεσμικό τρόπο. Δείχνοντας έτσι και την ποιοτική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Ο βάλτος, όπως και ο πόλεμος, θέλει δύο. Εμείς πρέπει να μείνουμε μακριά από τον βάλτο. Και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα μείνουμε.

– Στις εκλογές –ακόμη και τις δεύτερες– είναι πιθανό να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Μήπως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξετάσει η Ν.Δ. την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τρίτο πρόσωπο, όπως ζητεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο;

– Πέρα από την προφανή απάντηση –ότι δηλαδή η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει την αυτοδυναμία– θέλω να σημειώσω ότι αν υπάρξει ανάγκη για συνεργασία κομμάτων, αυτό σε όλη την Ευρώπη γίνεται πάνω σε μια βάση πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων, κοινών παρονομαστών. Ας επιδιώξουμε στην Ελλάδα να γίνουμε Ευρώπη σε όλα. Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν, ο αρχηγός του τρίτου σε δύναμη κόμματος να ορίζει ποιος θα γίνει πρωθυπουργός!

– Ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική λύση;

– Δεν θα σας απαντήσω για πρόσωπα. Διότι για τα πρόσωπα σας απάντησα ήδη αμέσως προηγουμένως. Αυτό που όμως υπογραμμίζω ως πολίτης είναι ότι, με βάση το σημερινό σκηνικό, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. την τελευταία τετραετία έχει εξαιρετικά καλές επιδόσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της διακυβέρνησης. Και, κυρίως, χάρη στις πολιτικές που εφάρμοσε και τους ανθρώπους που χρησιμοποίησε, μπόρεσε να οδηγήσει και πάλι την Ελλάδα στον δρόμο της κανονικότητας, στον δρόμο της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά υπάρχει είτε ανευθυνότητα και δημαγωγία είτε έλλειψη στελεχών για να χειριστούν δύσκολα θέματα. Πρέπει, λοιπόν, με κάθε τρόπο η Ελλάδα να διατηρήσει το κεκτημένο της τελευταίας τετραετίας!

– Την Παρασκευή παρουσιάσατε τα αποτελέσματα μιας πολύμηνης διαδικασίας, με στόχο τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων. Θεωρείτε ότι πετύχατε τον στόχο;

– To πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων αντιμετωπίστηκε οριστικά. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων για την εξαετία 2016-2021. Εκκρεμούν μόνο 9.500 εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις –που θα ήταν ουσιαστικά παράνομο να εκδοθούν σε αυτή τη φάση– λόγω ανοικτών δικαστικών υποθέσεων, οφειλών άνω των ορίων που δεν έχουν διευθετηθεί κ.λπ. Το ότι το πρόβλημα έχει πρακτικά επιλυθεί, φαίνεται και από τους ρυθμούς έκδοσης των νέων συντάξεων: όσες αιτήσεις έγιναν το 2022 έχουν ήδη εκκαθαριστεί σε ποσοστό 85%. Ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης έπεσε στους 2 μήνες από 18(!) που ήταν το 2019. Πλέον εκδίδουμε συντάξεις στους ίδιους χρόνους με τη Γερμανία, τη Γαλλία ή τη Σουηδία. Ενώ, συνολικά τους τελευταίους 22 μήνες που είμαι εγώ στο υπουργείο έχουν εκδοθεί πάνω από 470.000 συντάξεις! Ισως εκπλήσσεστε που ένα διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης επιτέλους αντιμετωπίστηκε. Ομως, αυτά τα στοιχεία είναι ακριβή, είναι επίσημα και τα αποδέχονται και οι θεσμοί.

Πώς πετύχαμε την εκκαθάριση των αιτήσεων συνταξιοδότησης

– Φοβηθήκατε κάποια στιγμή ότι τα βάζετε με… σκελετούς κρυμμένους μέσα στο ντουλάπι του ΕΦΚΑ, σε μια μάχη που δεν θα είχε ευτυχή κατάληξη;

– Δεν σας κρύβω πως τους πρώτους μήνες της θητείας μου στο υπουργείο το ένιωσα. Φοβήθηκα πως το πρόβλημα δεν μπορεί να οριοθετηθεί και πως κινούμαστε σε μια γραφειοκρατική άβυσσο και σε αχαρτογράφητα νερά. Ακόμη περισσότερο όταν σταδιακά ήρθαμε αντιμέτωποι με 30.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης ξεχασμένες σε υπόγεια και αποθήκες. Επρεπε και αυτές να προστεθούν στο «βουνό» των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων. Σας θυμίζω πως ο ΕΦΚΑ είχε ενοποιηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στα χαρτιά. Αναρχα και χωρίς σχέδιο. Θυμάμαι τις πρώτες μου επισκέψεις στις υπηρεσίες. Τους διαδρόμους με τις ατελείωτες στοίβες συνταξιοδοτικών φακέλων. Ωστόσο, τον αρχικό μου φόβο για το άγνωστο διαδέχθηκε η πεποίθηση ότι με σχέδιο, οργάνωση και μάνατζμεντ, όχι απλά θα λύσουμε το πρόβλημα, αλλά θα φροντίσουμε να μην εμφανιστεί ξανά στο μέλλον. Μίλησα και με πολλούς υπαλλήλους και είδα και σε αυτούς την αποφασιστικότητα να πετύχουμε. Και το κάναμε. Μέσα σε μόλις 22 μήνες, και έπειτα από αλλεπάλληλες νομοθετικές βελτιώσεις, εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων μάνατζμεντ από τον ιδιωτικό τομέα, τη βοήθεια της τεχνολογίας και κυρίως την υπέρβαση που έκανε ο ανθρώπινος παράγοντας, το πετύχαμε!
 
– Τελικά, το πρόβλημα ήταν δομικό, οικονομικό, ή χρειαζόταν μια ικανή διοίκηση και σωστό μάνατζμεντ;

– Ηταν ένας συνδυασμός οργανωτικών και ψηφιακών αδυναμιών, έλλειψης κινήτρων και απουσίας σύγχρονου μάνατζμεντ. Μέχρι πριν από τη λειτουργία του ηλεκτρονικού «Πύργου Ελέγχου» δεν υπήρχε η δυνατότητα η διοίκηση του ΕΦΚΑ να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο πόσες συντάξεις εκδόθηκαν και πόσες εκκρεμούν. Αυτό και μόνο τα λέει όλα. Μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν υπήρχαν ενιαία κέντρα απονομών. Οι υπάλληλοι λειτουργούσαν ως υπάλληλοι του τ. ΙΚΑ, του τ. ΟΑΕΕ ή του τ. ΟΓΑ και όχι ως υπάλληλοι του ΕΦΚΑ. Μέχρι πρότινος πάρα πολλοί υπάλληλοι εργάζονταν με απαρχαιωμένους υπολογιστές τους οποίους και αντικαταστήσαμε ήδη σε σημαντικό βαθμό. Και επιπλέον δεν υπήρχε καμία ουσιαστική επιβράβευση για όσους υπεραπέδιδαν στην επίτευξη των στόχων. Με τον νόμο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, δημιουργήσαμε ένα νέο σύστημα κινητροδότησης που ωφελεί όλους τους καλούς υπαλλήλους. Ολα τα παραπάνω συνέτειναν στο να εκκαθαρίσουμε τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις με 900 λιγότερους υπαλλήλους. Δεν θέλει, επομένως, μόνο κόπο. Θέλει και τρόπο!

– Υπάρχουν λάθη στις συντάξεις που εκδίδονται μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας, της διαδικασίας fast track, ή ακόμη και μέσω των εισηγητών;

– Αποκλίσεις στα ποσά και έκδοση συντάξεων με επιφύλαξη υπήρχαν και πριν από τις fast track συντάξεις! Οι παλαιοί συνταξιούχοι το γνωρίζουν αυτό. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Μέσα από τη διαδικασία fast track, 8 στις 10 συντάξεις εκδίδονται χωρίς καμία απολύτως απόκλιση ως προς τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι. Για το υπόλοιπο 20% πράγματι παρατηρούνται ορισμένες, κατά βάσιν μικρές και πολύ μικρές αποκλίσεις, και γι’ αυτό εκείνες οι συντάξεις –όπως συνέβαινε παγίως σε τέτοιες περιπτώσεις– εκδίδονται με επιφύλαξη. Και αυτό προκειμένου να υπάρξει αμέσως διόρθωση. Οταν αυτές οι αποκλίσεις είναι μεγάλες, τότε οι υπάλληλοι τις εξετάζουν κατά προτεραιότητα και τις εξαλείφουν σε σύντομο χρόνο. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν σταδιακά τους επόμενους μήνες. Είναι, όμως, άλλο το να υπάρχουν αποκλίσεις σε μικρό αριθμό συντάξεων (κάτι άλλωστε που το επέτρεπε παγίως και ο νόμος) και άλλο να εμφανίζονται «ειδήμονες» στα θέματα συντάξεων και να μας καταγγέλλουν για λάθη και βιασύνη. Αναρωτιέμαι, όταν εκδίδονταν συντάξεις με επιφύλαξη από τους εισηγητές ήταν θεμιτό και τώρα που συμβαίνει το ίδιο μέσω της fast track διαδικασίας, δεν είναι; Θα έλεγα να το ξανασκεφτούν…
 
– Υπάρχουν βέβαια δεκάδες χιλιάδες εκκρεμότητες ακόμη, τόσο όσον αφορά τις συντάξεις όσο και καθημερινά προβλήματα στον ΕΦΚΑ, όπως η εκκαθάριση εισφορών, η βεβαίωση οφειλών, η επαφή των ασφαλισμένων με τα ΚΕΠΑ και τόσα άλλα… Πόσες εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ υπάρχουν;

– Κανείς δεν είπε ότι τελειώσαμε με τα προβλήματα του ΕΦΚΑ. Κάναμε ωστόσο την αρχή με το μεγαλύτερο, πιο σύνθετο και σημαντικό, τελικά, για τη μεγάλη πλειονότητα των εν αναμονή συνταξιούχων, πρόβλημα: Τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Υπήρχαν και άλλα προβλήματα που ταλάνιζαν τους πολίτες και αντιμετωπίστηκαν. Τα κατεβασμένα τηλέφωνα, τα οποία αντικαταστάθηκαν από το 1555 που έχει ήδη εξυπηρετήσει πάνω από 3,5 εκατ. κλήσεις πολιτών. Ή οι ατέλειωτες ουρές στα γκισέ του ΕΦΚΑ που έδωσαν τη θέση τους στα 4 εκατ. ηλεκτρονικά ραντεβού. Τα υπόλοιπα που αναφέρετε προχωρούν. Ειδικά για τις επικουρικές, έπρεπε πρώτα να βγουν οι κύριες για να μπορέσουν στη συνέχεια να εκδοθούν. Τώρα λοιπόν που το καταφέραμε, ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση των περίπου 90.000 ληξιπρόθεσμων επικουρικών και των 15.000 εφάπαξ. Ηδη υλοποιείται ο σχεδιασμός μας για τη μετακίνηση υπαλλήλων από τα κέντρα απονομών κύριων συντάξεων στα κέντρα απονομών επικουρικών. Επίσης, το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης επικουρικής έχει ψηφιοποιηθεί. Ενώ προχωρούμε στην ενεργοποίηση της fast track έκδοσης και για τις επικουρικές. Η αποκλιμάκωση που παρατηρείται στο στοκ των επικουρικών τους τελευταίους μήνες, θα ενταθεί τους επόμενους!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή