Η Αθήνα και οι πολιτικοί «παίκτες» της Λιβύης

Η Αθήνα και οι πολιτικοί «παίκτες» της Λιβύης

Γιατί η ΥΠΕΞ Νάτζλα ελ Mανγκούς βρίσκεται στη μαύρη λίστα, ο Μοχάμεντ αλ Μένφι και οι σχέσεις με τον Αγκίλα Σάλεχ και τη Βουλή της χώρας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης Νάτζλα ελ Mανγκούς μπήκε στη «μαύρη λίστα» της ελληνικής κυβέρνησης την ημέρα που δέχθηκε να υπογράψει, υπό τα βλέμματα του διορισμένου πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μέχρι τότε είχε προσπαθήσει να διαδραματίσει ένα ρόλο περισσότερο θεσμικό, περιορισμένο στις εκ των πραγμάτων προβλεπόμενες αρμοδιότητες μιας προσωρινής κυβέρνησης.

Η υπαγωγή της Ελ Μανγκούς στη βούληση του πρωθυπουργού της Τρίπολης, Ντμπέιμπα, ο οποίος δεν κρύβει ότι η Τουρκία αποτελεί τον εταίρο της επιλογής του, υποδηλώνει λιγότερο τη διαρκώς ευρυνόμενη επιλογή της Αγκυρας στην πρωτεύουσα και πολύ περισσότερο την πλήρη αποτυχία της Δύσης (ΗΠΑ, Ευρώπη) να επηρεάσει τις εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα. Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι η αποκαλούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) της Τρίπολης να μην έχει κάνει βήμα στο βασικό καθήκον της, δηλαδή τη δρομολόγηση εκλογών, και να είναι σε σημαντικό βαθμό υποχείριο των Τούρκων.

Σε διαφορετική κατηγορία η Αθήνα τοποθετεί τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι, με τον οποίο άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επρόκειτο να συναντηθεί στην Τρίπολη χθες. Η πρόσβαση της Αθήνας στην Ανατολική Λιβύη, όπου εδρεύει υπό τον Αγκίλα Σάλεχ και η Βουλή της χώρας, είναι εντελώς διαφορετική. Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής αποτελεί πολέμιο της τουρκικής επιρροής στην Τρίπολη, παρά το γεγονός ότι από την Αγκυρα έγιναν πολλαπλές προσπάθειες δημιουργίας διαύλων με τον κ. Σάλεχ.

Βασικό εμπόδιο στις προσπάθειες της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της προς Ανατολάς είναι η στάση της Αιγύπτου, η οποία, παρά τις προσπάθειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμά ότι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη υπονομεύει την ασφάλειά της. Ακόμη ένας παράγοντας είναι ο Φάτι Μπασάγκα, τον οποίο η λιβυκή Βουλή επέλεξε ως πρωθυπουργό τον προηγούμενο Φεβρουάριο, γεγονός που απείλησε αναζωπύρωση του εμφυλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή