Ανδρουλάκης για παρακολουθήσεις: Ένας δρόμος απομένει, οι εκλογές να γίνουν σε καθαρό τοπίο

Ανδρουλάκης για παρακολουθήσεις: Ένας δρόμος απομένει, οι εκλογές να γίνουν σε καθαρό τοπίο

Διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων πριν τις εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε εκδήλωση, όπου μεταξύ άλλων μίλησε και ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις εξελίξεις με την υπόθεση των παρακολουθήσεων σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσμο».

Ο κ. Ανδρουλάκης είχε στο πλευρό του τη νομική του ομάδα που αποτελείται από τους Μιχάλη Καλαντζοπουλο, Μανώλη Βελεγράκη και Χρήστο Κακλαμάνη, όπως επίσης και τον ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο.

Όπως ανέφερε ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δύο μήνες μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης εις βάρος του αποκαλύφθηκε ο συγχρονισμός ΕΥΠ και Predator.

«Πίσω από το επιτελικό συγκεντρωτικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας, υπήρχε ένα ισχυρό και οργανωμένο παρακράτος, ένας παρακρατικός βραχίονας. Η ευθύνη του Πρωθυπουργού δεν μπορεί να ξεπλυθεί με την επίκληση “νόμιμων λαθών”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως είπε, η ερευνητική δημοσιογραφία δείχνει με αριθμούς και ονοματεπώνυμα ότι το predator χειρίζονταν Έλληνες αστυνομικοί σε κτίριο της ΕΥΠ.

«Καθημερινά προβάλλονται λίστες, χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει με βεβαιότητα τι ευσταθεί και τι όχι, ποιος δυσφημεί και ποιος δυσφημείται, ποιος εκβιάζει και ποιος εκβιάζεται», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός της Δικαιοσύνης.

Για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ για την ΕΥΠ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι έχει κάποια θετικά στοιχεία, αλλά «δεν θίγει τον πυρήνα των σοβαρών παθογενειών του συστήματος».

«Όμως εξακολουθεί να λείπει κάθε διάθεση λογοδοσίας, για μια υπόθεση που πλήττει βάναυσα το κύρος των θεσμών μας και δυσφημεί τη χώρα διεθνώς. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι μπαίνει όριο τριών ετών για να μάθει ο παρακολουθούμενος ότι παρακολουθήθηκε και όχι γιατί παρακολουθήθηκε καθώς και το ότι η ΑΔΑΕ, που θα έπρεπε να αποφασίζει για τη γνωστοποίηση της παρακολούθησης, παραγκωνίζεται από ένα συλλογικό όργανο, στο οποίο την πλειοψηφία θα έχουν οι ελεγχόμενοι Διοικητής και Εισαγγελέας της ΕΥΠ», σημείωσε.

«Οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε καθαρό τοπίο»

Ο κ. Ανδρουλάκης προέταξε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ:

  • την κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους για λόγους εθνικής ασφαλείας και μάλιστα αναδρομικά,
  • την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στην σχετική εισαγγελική διάταξη ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της,
  • την αποκοπή της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο,
  • την τελική απόφαση για την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας, να λαμβάνει Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών και να γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία αμέσως στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ώστε ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε η Δικαιοσύνη να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεως, έτσι ώστε «να ξέρουμε όλη την αλήθεια πριν τις εκλογές και ο Πρωθυπουργός να ακολουθήσει το μοναδικό δρόμο που του απομένει».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε καθαρό τοπίο, χωρίς σκιές. «Τριετείς προθεσμίες και αναδρομικότητα για την ενημέρωση των παρακολουθούμενων, δεν νοούνται, αν θέλουμε να έχουμε καθαρό τοπίο προεκλογικά», υπογράμμισε.

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε σε αυτό το σημείο δύο προτάσεις του:

  1. Η ελληνική Βουλή να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει έλεγχος των κινητών τηλεφώνων όλων των βουλευτών και των συνεργατών τους, όπως ακριβώς υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  2. Η ΑΔΑΕ να ελέγξει αν υπήρξαν επισυνδέσεις στα πρόσωπα που εμφανίζονται στα δημοσιεύματα. 

«Όλες αυτές οι νομοθετικές αλλά και πρακτικές μας προτάσεις, που μπορεί να αξιοποιήσει η Ελληνική Βουλή, έχουν στόχο να πάμε με ομαλό πολιτικό κλίμα στις εκλογές. Να γνωρίζει ο κάθε πολίτης τι πραγματικά έχει συμβεί σε αυτήν την υπόθεση, που έχει στρέψει παγκοσμίως τα φώτα της δημοσιότητας στη χώρα μας, και έτσι να επιλέξει με αξιοκρατικά κριτήρια ποια πολιτική δύναμη είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί ισχυρούς θεσμούς, ισχυρή διαφάνεια, ισχυρή Δημοκρατία», τόνισε.

Ν. Αλιβιζάτος: Δεν είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές έτσι

Σχολιάζοντας την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος ανέφερε στην ομιλία του ότι είναι ανάγκη να προφυλαχθούν τα δικαιώματα του πολίτη.

«Ο ιδρυματικός εισαγγελέας, δηλαδή ο πλήρους απασχόλησης εισαγγελέας τοποθετείται στην ΕΥΠ με τον νόμο Παυλόπουλου της Νέας Δημοκρατίας το 2008. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. Βάλτε το χέρι στην καρδιά και σκεφτείτε την προσωπική σας εμπειρία. Κάποιος είναι δίπλα σας και είστε 24 ώρες το 24ωρο μαζί. Τρώτε μαζί, τα λέτε για την οικογένεια σας. Είναι δυνατόν να είναι ανεξάρτητος απέναντί σας; Μπορεί να σας ελέγξει σοβαρά, όταν του κλείσουν το μάτι και του πουν ότι “είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει να παρακολουθήσουμε τον άλλον”;» σημείωσε.

«Υπήρχε, όμως, και ο δεύτερος εισαγγελέας, ο εισαγγελέας Εφετών, τον οποίο κατάργησε με νόμο του ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Γιατί; Γιατί υπήρχε τότε ο εισαγγελέας – δυστυχώς μακαρίτης – ο κ. Λιόγας, ο οποίος αρνείτο να υπογράφει τα σωρηδόν αιτήματα επισυνδέσεων που του έστελνε κάθε μέρα ο κ. Ρουμπάτης. Καταργήθηκε, λοιπόν, ο δεύτερος εισαγγελέας και πλέον η μόνη εγγύηση ήταν ο ιδρυματικός», ανάφερε ο Νίκος Αλιβιζάτος.

Στη συνέχεια, ο κ. Αλιβιζάτος υπενθύμισε ότι «η υποκλοπή από ιδιώτη με το νέο Ποινικό Κώδικα το 2019, του ΣΥΡΙΖΑ, από κακούργημα έγινε πλημμέλημα» και περιέγραψε την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα προσόντα του Διοικητή της ΕΥΠ.

«Έτσι, κάποιος άγνωστος, με μια θητεία σε μια εταιρεία security έγινε διοικητής της ΕΥΠ χωρίς κανένα άλλο προσόν. Απλώς ήταν φίλος, αν όχι του πρωθυπουργού, του στενού επιτελείου του», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο γνωστός συνταγματολόγος ανέδειξε το ψαλίδισμα της ΑΔΑΕ, καθώς ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων δεν είχε δικαίωμα να μπαίνει στα αρχεία της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής. 

Υπογράμμισε ότι η ευθύνη είναι διαχρονική, αλλά και διακομματική. «Εντούτοις, η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι ακόμη μεγαλύτερη. Τι σημαίνει η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού; “Δεν γνώριζα. Αν γνώριζα, δεν θα είχε συμβεί”. Σημαίνει ότι αν έδινε το ΟΚ ο ίδιος, θα είχε γίνει η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη κανονικά. Δεν είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη χώρα, να εξαρτάται από τον πρωθυπουργό της χώρας η δυνατότητα παρακολούθησης ενός πολιτικού του αντιπάλου», επισήμανε. 

Επανερχόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Αλιβιζάτος έθιξε το ζήτημα της αναδρομικότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν προβλέπεται τίποτα για την αναδρομικότητα, για αυτά που έχουν συμβεί ως τώρα. Δεν είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές έτσι. Να υπάρχει βαθύτατη σκιά ότι κάποιος υποψήφιος πρωθυπουργός παρακολουθείται για λόγους εθνικής ασφαλείας. Είναι αδιανόητο. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα».

«Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα νιώθαμε πολύ μεγάλη ανακούφιση αν το ειδικό για αυτά τα θέματα ευρωπαϊκό όργανο – όχι ένα φιλαράκι μας στην Κομισιόν – που είναι η Επιτροπή της Βενετίας καλείτο να βγάλει επείγουσα γνώμη για το εκκρεμές νομοσχέδιο, κάτι μπορεί να γίνει σε δύο μήνες», κατέληξε ο κ. Αλιβιζάτος. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT