Θεωρείο: Θέλει παλιά απογραφή

Θεωρείο: Θέλει παλιά απογραφή

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναλυτικό ρεπορτάζ της «Κ» μπορείτε να διαβάσετε για το τι μέλλει γενέσθαι με την απογραφή και το πώς διαμορφώνεται ο πολιτικός χάρτης. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάτρα. Σε πολύ κλειστό κύκλο και off the record ο Μητσοτάκης είπε πως θα προτιμούσε οι εκλογές να γίνουν με την παλιά απογραφή, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν θεωρεί το θέμα μείζονος σημασίας, καθώς στο τέλος της ημέρας ούτε οι έδρες ούτε τα ποσοστά επηρεάζονται από τις αλλαγές.

Ο διάδοχος του Μισέλ

Πολλές είναι οι ζυμώσεις στις Βρυξέλλες με… ελληνικό άρωμα, καθώς η Αθήνα θα φιλοξενήσει στις 2-4 Δεκεμβρίου την τελευταία κοινοβουλευτική σύναξη του ΕΛΚ για το τρέχον έτος, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, και εκεί αναμένεται να γίνουν αναλυτικές συζητήσεις ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2024. Μία εξ αυτών αφορά τον διάδοχο του Σαρλ Μισέλ, καθώς, όπως μου έλεγε πηγή εκ Βρυξελλών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκτός των άλλων, θα έχει κομβικό ρόλο στην καμπάνια του κόμματός του στις επερχόμενες εθνικές εκλογές του Βελγίου. Συνεπώς η συζήτηση για τον διάδοχο έχει ήδη ανοίξει.

Απόντες οι Κρητικοί

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι στις αρχαιρεσίες της Παγκρητίου Ενώσεως δεν εμφανίστηκαν να ψηφίσουν οι δύο Κρητικοί αρχηγοί: ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οι λόγοι φαντάζομαι πως είναι παρόμοιοι. Ο μεν πρωθυπουργός προφανώς δεν ήθελε να ταυτιστεί με καμία υποψηφιότητα και να τον «κατηγορήσουν» πως πήρε θέση σε μια μάχη που δεν έχει να του προσδώσει κάτι. Οσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε κάποια υποψηφιότητα να στηρίξει, καθώς στελέχη του κόμματος βρίσκονταν και στα δύο ψηφοδέλτια.

Ιστορικό χρέος

Οκτώ δεκαετίες συμπληρώθηκαν χθες από την κορυφαία πράξη αντίστασης των Ελλήνων στον Πόλεμο με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, αποτέλεσμα –μην το ξεχνάμε– της συνεργασίας Αρη Βελουχιώτη, Ναπολέοντα Ζέρβα και Αγγλων σαμποτέρ. Ανήμερα της επετείου έλαβαν χώρα τα εγκαίνια της μετατροπής της οικίας του Ναπολέοντα Ζέρβα σε παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου, μια πρωτοβουλία του προέδρου του μουσείου, Αναστάσιου Λιάσκου, που καλύπτει ένα χρέος έναντι της ιστορικής μνήμης που είχε μείνει κενό.

Υπουργός-διαιτητής

Ενας από τους αρκετά προβεβλημένους υπουργούς της κυβέρνησης λέγεται πως, στη διάρκεια των τριών χρόνων διακυβέρνησης, είχε ιδιαίτερα αλαζονική συμπεριφορά, φτάνοντας στο σημείο να μοιράζει «κίτρινες» και «κόκκινες» κάρτες σε δημοσιογράφους όταν γραφόταν κάτι που δεν του άρεσε. «Πήρες κίτρινη, την επόμενη έρχεται κόκκινη», συνήθιζε να λέει. Σήμερα ο ίδιος υπουργός μοιάζει πολύ πιο ήρεμος και προσγειωμένος, έχοντας μάλλον αντιληφθεί πως η δουλειά του δεν είναι κάνει τον διαιτητή, αλλά να δουλεύει «σεμνά και ταπεινά», για να θυμηθώ και μια παλιά έκφραση που έλεγε κάποτε και ο Κώστας Καραμανλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή