Ελληνοτουρκικά: Εκβιασμός Τσαβούσογλου για τα νησιά

Ελληνοτουρκικά: Εκβιασμός Τσαβούσογλου για τα νησιά

Σε ευθείες απειλές και εκβιασμούς κατά της Ελλάδας καταφεύγει πλέον η Αγκυρα, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη ρητορική και τις απειλές της

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα κλιμακώνει τις απειλές της για εισβολή στα ελληνικά νησιά, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει πως σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά, τότε η Τουρκία είτε θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους είτε θα έρθει ξαφνικά μια νύχτα. Ο κ. Τσαβούσογλου τις δηλώσεις αυτές τις έκανε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του Μπόγκνταν Αούρσκου, ο οποίος ζήτησε τα προβλήματα των δύο χωρών να επιλυθούν με διάλογο, αλλά με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να επιμένει να κατηγορεί την Αθήνα!

Ο κ. Τσαβούσογλου, ερωτώμενος για τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε η Ελλάδα σε Ρόδο και Λέσβο, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα κάνει αρνητικά βήματα για την ασφάλειά μας, παρά τις συνθήκες. Στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Κάνει κι άλλα βήματα. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε έναντι αυτών. Δηλαδή η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Είτε η Ελλάδα θα κάνει βήμα πίσω και θα τηρεί αυτές τις συνθήκες είτε θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Αυτός είναι ο λόγος που ο αξιότιμος πρόεδρός μας λέει “μπορούμε να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά”».

Ο κ. Τσαβούσογλου αφού τόνισε πως η Τουρκία θα επιμείνει στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, απείλησε και πάλι με στρατιωτική επιχείρηση. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα και στο νομικό πεδίο και τους διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ και στο πεδίο. Θα λάβουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να θυμάται το εξής: αυτός που σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Εάν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ξαφνικά ένα βράδυ».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως εάν η Ελλάδα δεν αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά, η Τουρκία είτε θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους είτε «θα έρθει ξαφνικά μια νύχτα».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μπόγνταν Αούρσκου επιχείρησε να πει στον κ. Τσαβούσογλου πως οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να επιλύονται με «ειρηνικό διάλογο». Ο κ. Τσαβούσογλου εμφανώς εκνευρισμένος ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα λέει ότι δεν θέλει να διαπραγματευθεί αυτά και άλλα θέματα. Λέει συγκεκριμένα σε κάθε συνάντηση ότι δεν θέλει να μιλήσει για το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Λοιπόν, αν αυτό δεν μπορεί να λυθεί με διάλογο, πώς μπορεί να λυθεί; Είπατε διεθνές δίκαιο. Μπορείτε να πάτε σε διεθνές δικαστήριο. Μπορείτε να πάτε στο δικαστήριο. Και εδώ είναι το Διεθνές Δικαστήριο. Εφόσον είστε νομικός διεθνούς δικαίου, γνωρίζετε πολύ καλύτερα αυτά τα θέματα. Και προσφερθήκαμε να το πάμε εδώ. Καθώς η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την πρόταση, η Ελλάδα διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών».

Eν τω μεταξύ ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του υποστήριξε πως «υπάρχει μια Τουρκία της οποίας τα νότια σύνορα περιβάλλονται από τρομοκρατικές οργανώσεις, αποκλεισμένη από την Ε.Ε. για καθαρά πολιτικούς λόγους, εκτεθειμένη στο κρυφό τεχνολογικό εμπάργκο της Δύσης, στους πολέμους στην ανατολή και τον βορρά της και σε τεχνητές κρίσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ξεχάστε το γονάτισμα. Αντιθέτως η Τουρκία έχει μπει σε μια νέα εποχή ανόρθωσης. Και αυτή η ανόρθωση θα συνεχιστεί».

Τελευταία δημοσκόπηση της έγκυρης εταιρείας ερευνών Metropoll δείχνει απότομη μείωση της εκλογικής δύναμης του κ. Ερντογάν. Η συγκεκριμένη εταιρεία τον μήνα Νοέμβριο κατέγραψε υποχώρηση δύο έως και τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων του κ. Ερντογάν, σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο, απέναντι σε πιθανούς αντιπάλους για την προεδρία, όπως ο δήμαρχος της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, με τους δύο δημάρχους να εμφανίζονται να νικούν άνετα τον κ. Ερντογάν σε περίπτωση που θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή