F-16: Μερική ικανοποίηση της Τουρκίας για τις εξελίξεις

F-16: Μερική ικανοποίηση της Τουρκίας για τις εξελίξεις

Μετά την καταδίκη των τουρκικών υπερπτήσεων από το Κογκρέσο, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέλεξε να εστιάσει στο γεγονός ότι αφαιρέθηκαν από το αμερικανικό νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό NDAA οι τροπολογίες που περιείχαν τους όρους για την πώληση F-16 από την Ουάσιγκτον στην Αγκυρα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μετά την καταδίκη των τουρκικών υπερπτήσεων από το Κογκρέσο, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέλεξε να εστιάσει στο γεγονός ότι αφαιρέθηκαν από το αμερικανικό νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό NDAA οι τροπολογίες που περιείχαν τους όρους για την πώληση F-16 από την Ουάσιγκτον στην Αγκυρα. «Είναι μια θετική εξέλιξη ότι στο τελικό κείμενο που θα ψηφιστεί δεν υπάρχει αρνητικός όρος. Το καλωσορίζουμε θετικά», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου και ευχήθηκε σύντομα «να υπάρχει κάποια κατάληξη στο ζήτημα της προμήθειας των F-16 από την Τουρκία».

O Toύρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «πρέπει να εγκριθεί και αυτό το νομοσχέδιο για να αγοράσουμε τα F-16 και ο εκσυγχρονισμός τους πρέπει να ολοκληρωθεί ως διαδικασία. Αυτό είναι προς όφελος όλων. Το είχαμε πει και πριν ότι δεν υπάρχει νόημα να τα αγοράσουμε υπό όρους».

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι της τουρκικής κυβέρνησης στο ζήτημα των μαχητικών. Ο πρώτος είναι να μην υπάρχουν όροι που θα δεσμεύουν την Αγκυρα για τη χρήση των F-16 και ο δεύτερος και σημαντικότερος, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού και προμήθειας των συγκεκριμένων μαχητικών.

«Είχαμε πει και πριν ότι δεν υπάρχει νόημα να τα αγοράσουμε υπό όρους», δήλωσε για τα αμερικανικά F-16 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο σχεδιασμός της Αγκυρας είναι να αγοράσει 40 νέα F-16 Block 70 Viper και να εκσυγχρονίσει στο ίδιο επίπεδο άλλα 80 F-16 τα οποία διαθέτει. Οπως έχουν δηλώσει αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης, ευελπιστούν πως το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εγκρίνουν το πρόγραμμα για να αρχίσουν οι διαδικασίες. Ωστόσο, Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν ότι σε περίπτωση έγκρισης του προγράμματος, η παράδοση των απαραίτητων «κιτ» για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών και όλη η προετοιμασία της διαδικασίας χρειάζεται πολλούς μήνες και προβλέπουν πως τα πρώτα εκσυγχρονισμένα μαχητικά θα μπορούσαν να παραδοθούν το νωρίτερο το 2025. Ενώ τα νέα F-16 αναφέρουν πως ίσως φθάσουν μετά το 2026. Αυτό που τονίζουν οι αναλυτές είναι πως μέχρι τότε η Ελλάδα θα έχει παραλάβει 24 Rafale, θα έχει εκσυγχρονίσει και θα διαθέτει τουλάχιστον 48 F-16 Viper μαχητικά, που τεχνολογικά θα υπερτερούν σε σχέση με αυτά που διαθέτει η Τουρκία.

Ο μακροχρόνιος σχεδιασμός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας για την αντικατάσταση των F-16, «εκτροχιάστηκε» με τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και προμήθειας 100 F-35 . Η επιλογή της Αγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, οδήγησε τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν τις κυρώσεις CAATSA και να την αποκλείσουν από το πρόγραμμα αυτό.

Η τουρκική αεροπορία, εκτός από το ζήτημα των μαχητικών αντιμετώπισε και πρόβλημα σε επάρκεια πιλότων, καθώς πολλοί από αυτούς, αλλά και στελέχη της αεροπορίας, εκδιώχθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις καθώς κατηγορήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και τις σχέσεις τους με την οργάνωση FETO. Στην τουρκική αεροπορία δημιουργήθηκαν τέτοια κενά, που όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Αμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ, «ένας πιλότος μας έκανε τη δουλειά πέντε πιλότων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή