Βουλή: Live η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών για τις υποκλοπές

Βουλή: Live η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών για τις υποκλοπές

Σε επίπεδο κορυφής η σύγκρουση των κομμάτων για τις υποκλοπές με τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νέο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

12' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών για τις υποκλοπές, με τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νέο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ


Live εικόνα


Δευτερολογία Μητσοτάκη: Ντροπή σας κ. Τσίπρα

«Κάντε επιτέλους μια πρόταση δυσπιστίας κ. Τσίπρα», είπε ο πρωθυπουργός, αρχίζοντας τη δευτερολογία του. Αφού ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αν έγινε «σαμαρικός και καραμανλικός, ένα επίτευγμα από μόνο του», συνέχισε: «Η προσπάθεια σας να αποδείξετε ότι η παράταξη μας έχει εσωτερικά προβλήματα πέφτει στο κενό, κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας για να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η ΚΟ της ΝΔ».

Κατόπιν, υπενθύμισε ότι «ο πρώτος που υπήγαγε την ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου», επανέλαβε ότι το θεωρεί σωστή επιλογή, λέγοντας παράλληλα ότι το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η ΕΥΠ δεν πρέπει να μετατραπεί σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να είστε σε μεγάλη απόγνωση κ. Τσίπρα για να ζητάτε να κάνω μήνυση και αγωγή σε δημοσιογράφους. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Έκανε σε μένα αγωγή ο κ. Βαξεβάνης, επειδή είπα την αλήθεια, ότι το 2016 στήθηκε ένα δίκτυο καναλιών στη Ελλάδα και αποδεικνύεται ότι 10 εκατ. δολ. διακινήθηκαν για να στηθεί αυτό δίκτυο. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά;», τόνισε, σημειώνοντας «Καλά, ο κ. Βαξεβάνης σας γράφει τις ομιλίες κ. Τσίπρα; Πείτε του τουλάχιστον να μην τα τουιτάρει από πριν».

Αναφερόμενος στη λίστα των παρακολουθήσεων «την περιβόητη λίστα του Predator», όπως την  αποκάλεσε, την οποία -τόνισε- δεν έχει λόγο να την πιστέψει ελλείψει στοιχείων, ανέβασε τους τόνους: «Ντροπή σας και μόνο που υπονοείτε ότι παρακολουθούσα υπουργό της κυβέρνησης ή τον κ. Φλώρο – δεν ντρέπεσαι λίγο» και σημείωσε με ειρωνικό τόνο: «Παρακολουθούσα εγώ τον εαυτό μου;». Και «μόνο το ότι διακινούνται άρθρα με υπονοούμενα, ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, κάποιοι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου θα χαίρονται πολύ», είπε και πρόσθεσε: «Κύριε Τσίπρα, επί των ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις που αφορούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους; Το γνωρίζατε; Περιμένω τη δική σας απάντηση».

Αναφερθείς στο θέμα με τον 16χρονο Ρομά, κ. Μητσοτάκης είπε ότι είμαστε «αντιμέτωποι με ένα τραγικό περιστατικό, που θα διερευνήσει η δικαιοσύνη και η αστυνομία. Θα συνιστούσα υπομονή, μην βιάζεστε και μην νομίζετε ότι θα έχουμε μία επανάληψη των γεγονότων του 2008 που εσείς τα οργανώσατε».

Η δευτερολογία Μητσοτάκη


Μητσοτάκης: Θα απολογηθείτε για τον ποινικό κώδικα κ. Τσίπρα

«Το ζητούμενο είναι η εναρμόνιση των αρχών της εθνικής ασφάλειας και των ατομικών δικαιωμάτων», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγγέλλοντας το «εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας, που περιλαμβάνει μια σειρά προσώπων». «Απ’ όλους έχει ο μπαξές, αλλά χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που θα επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό απ’ όσους έστησαν τη σκευωρία της Νοβάρτις».

Έκανε μάλιστα λόγο για ισχυρισμούς «χωρίς καμία απόδειξη ειδικά την ώρα που οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες», χαρακτηρίζοντας ως «το τελευταίο σκαλί στην αθλιότητα» την εμπλοκή του ονόματος του στρατηγού Φλώρου. «Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζω το πατριωτικό καθήκον», υπογράμμισε. Κι αφού είπε «ως εδώ», επισήμανε ότι «η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον εκδότη-δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, χωρίς να τον κατονομάσει, είπε ότι «ο εθνικός συκοφάντης τώρα σκέφτεται πώς θα αποκαλύψει τον πραγματικό του στόχο, που δεν είναι άλλος από την εγκυρότητα των εκλογών», για να προσθέσει ότι «ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να βρει έναν τρόπο για να δικαιολογήσει την ήττα του». Ταυτόχρονα, «θα συνεχίσετε να δηλητηριάζετε το πολιτικό κλίμα», είπε.

Αμέσως μετά τόνισε: «Αντί να περιφέρετε παραμύθια, ακούστε τις δικές μου ερωτήσεις: Γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με άλλα παράνομα λογισμικά;». Και συνέχισε: «Γιατί 5 μέρες πριν από τις εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα ώστε να γίνει πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής;».

«Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα και σε ποιους επιτρέπατε να συνεχίσουν τη δράση τους – κάποια στιγμή κ. Τσίπρα θα απολογηθείτε για αυτό τον ποινικό κώδικα», είπε και υπενθύμισε ότι μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας προκήρυξε εθνικές εκλογές, αλλά «κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή για μία εβδομάδα για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, τον ποινικό κώδικα».

Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να διαβάσει τα κατασκοπικά μυθιστορήματα του Τζον Λε Καρέ, ο οποίος έλεγε: «Η επανάληψη κάνει το ψέμα γεγονός πάνω στο οποίο χτίζονται και νέα ψέματα». «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν την επόμενη ημέρα κ. Τσίπρα, ελπίζω να μην σύρετε την Ελλάδα στο βούρκο», υπογράμμισε.


Η ομιλία Μητσοτάκη


Γενναία θεσμική απάντηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν είμαστε μια χώρα σε κάποιο ουδέτερο σημείο», σημειώνοντας ότι γειτονεύει με διάφορους κινδύνους και γύρω της έχει πολύπλευρες προκλήσεις.

Αναφέρθηκε στην καθολική απαγόρευση διαχείρισης και εμπορίας κακόβουλων λογισμικών και παρουσίασε τις τομές του νομοσχεδίου.

«Η 1η τομή αφορά στα ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της ΕΥΠ – θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός », είπε και αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ…». Η 2η τομή είναι ότι γίνεται πιο «αυστηρός προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας», ενώ η 3η τομή είναι ότι τίθενται «επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου» και αν αφορά σε πολιτικά πρόσωπα, θα πρέπει να υπάρχει και η έγκριση του προέδρου της βουλής. Η 4η τομή είναι ότι η «ενημέρωση όποιου τίθεται σε νόμιμη παρακολούθηση, θα γίνεται μετά από την παρέλευση 3 ετών». Η 5η τομή είναι «το ίδιο το πρωτόκολλο που καταργεί την ως τώρα ισχύουσα αλλά υποχρεωτική κράτηση -χωρίς χρονική προθεσμία- των αρχείων». Θα κρατούνται 6 μήνες μετά το τέλος της επιχείρησης, ωστόσο ο φάκελος θα κρατείται για δέκα χρόνια. Με την 6η τομή «απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιοδήποτε ιδιώτη», η ποινή θα φτάνει έως 10 χρόνια κάθειρξη. «Μόνο το κράτος θα έχει τη δυνατότητα απόκτησης τέτοιων λογισμικών», πρόσθεσε. Η 7η τομή αφορά στη συνένωση όλων των σχετικών δομών, που τώρα είναι διάσπαρτες – «και ενσωματώνουμε 12 ενωσιακές κατευθύνσεις που προστατεύουν την ιδιωτικότητα».


Τσίπρας: Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα

Με επίθεση προς τον πρωθυπουργό άρχισε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «χαρακτηριστικό των ενόχων είναι η δειλία και το θράσος», ο κ. Μητσοτάκης «τόσες μέρες κρυβόταν, σήμερα που εμφανίζεται αποκαλύπτει το θράσος». «Πρέπει να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «επί εβδομάδες κρυφτήκατε από την εθνική αντιπροσωπεία».

«Την ενοχή σας δηλώνουν οι ίδιες οι πράξεις σας εδώ και 4 μήνες», με τις παρακολουθήσεις «πολιτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και αξιωματούχων των ενόπλων δυνάμεων». «Ποιος πρωθυπουργός αποφάσισε να φέρει την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό του γραφείο;», είπε, λέγοντας ότι «από υπηρεσία πληροφοριών, την κάνατε υπηρεσία παρακολουθήσεων».

«Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο», ρώτησε και πρόσθεσε: «Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει την εξεταστική επιτροπή;». Και «ποιος αρνήθηκε τη συνδρομή της ΑΔΑΕ προκειμένου να διεξαχθεί έλεγχος στους παρόχους», ειδικά εσείς που λέτε ότι είστε «καθαρός ουρανός».

«Τι δείχνουν αυτές οι αποφάσεις; Έναν πρωθυπουργό που δεν ήξερε τίποτα; Που εξαπατήθηκε; Στο μυαλό σας η ασφάλεια της χώρας είναι οικογενειακή υπόθεση…», είπε κι έκανε αναφορά σε δηλώσεις Δημητριάδη, σημειώνοντας: «Να τελειώσει αυτό το παιχνίδι με τους θεσμούς, ντροπή σας!». «Είστε παραπλανημένος ή επικίνδυνος κ. Μητσοτάκη; Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για σας να πιστέψουμε;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Ήρθατε μετά από 40 μέρες κρυφτό να παρουσιάσετε τον εαυτό σας ως θύμα!». «Αφού -όπως λέτε- οι αποκαλύψεις δεν έχουν αποδείξεις, αυτούς τους άθλιους δημοσιογράφους γιατί δεν τους μηνύετε; Κι όχι μόνο αυτό, τρομοκρατείτε και εκβιάζετε τους δημοσιογράφους».

«Περιμένω να πείτε κ. Μητσοτάκη να μας πείτε ξεκάθαρα, παρακολουθούσε η ΕΥΠ κι άλλα πολιτικά πρόσωπα; Υπουργούς και μέλη της δικής κυβέρνησης; Ναι ή όχι; Παρακολουθούσε κι άλλους ευρωβουλευτές; Τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων;», τόνισε και σημείωσε «εμείς ποτέ δεν επικαλεστήκαμε το απόρρητο, δεν κάναμε την ΕΥΠ τσιφλίκι μας». «Θα μας απαντήσετε μετά κ. Μητσοτάκη και αν αποδειχθεί ότι ψεύδεστε να παραιτηθείτε άμεσα», είπε. «Από τον θεσμικό μου ρόλο δεν θα ξεφύγω, θεσμικά ζητάω απαντήσεις – οι αποδείξεις όλοι γνωρίζουμε που βρίσκονται. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα και το κρυφτούλι θα τελειώσει, με την δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια δεν θα παίζουμε», υπογράμμισε.


Η ομιλία Τσίπρα



Δευτερολογία Τσίπρα: «O διχαστικός πολιτικός λόγος τελευταίο καταφύγιο των ενόχων»

Συνέχισε τη σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη δευτερολογία του, λέγοντας ότι «το τελευταίο καταφύγιο των ενόχων είναι ο διχαστικός λόγος και η πατριδοκαπηλία.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στο ερώτημα που είχε θέσει προς τον πρωθυπουργό: «Δεν κατάλαβα, στο κρίσιμο ερώτημα που έθεσα “αν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο”, ποια ήταν η απάντησή σας; Τα υποκλαπέντα στοιχεία από την παρακολούθηση του κ. Φλώρου πού βρίσκονται, για ποιανού λογαριασμό; Εσείς μου διαβάσατε ένα κείμενο σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός τι κάνει η ΕΥΠ. Η απάντησή σας είναι ότι “δεν ξέρω ή όχι;”». Στο σημείο εκείνο ο κ. Τσίπρας διέκοψε την αγόρευσή του και κατέβηκε από το βήμα της βουλής, δίνοντας τον λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει.

Αφού ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο για την τριτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο βήμα της Βουλής κάνοντας μία δήλωση: «Εκφράζω την βαθύτατη ανησυχία μου γιατί έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα στον πρωθυπουργό -αν παρακολουθούνταν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων-, αλλά φρόντισε να μην απαντήσει και να εξέλθει της αίθουσας. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν παίζουμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε, ίσως φοβήθηκε γιατί του έθεσα το ερώτημα περί παραίτησης. Η εικόνα της αποχώρησης από την αίθουσα δίχως να απαντήσει θα τον ακολουθεί για πάντα».

Για τις νόμιμες παρακολουθήσεις επί των ημερών του, που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι «μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα δίχως εμείς να επικαλεστούμε το απόρρητο». Προσέθεσε ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τα οποία τον είχε ενημερώσει ο τότε διοικητής της ΕΥΠ. Ακολούθως απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Όλα τα στοιχεία για την περίοδο 2015-2019 υπάρχουν και μπορείτε να τα ερευνήσετε. Μπορείτε κύριε Μητσοτάκη να πείτε κι εσείς το ίδιο; Δεν απαντήσατε για το αν η πρωτοβουλία που πήρα χθες -που ζήτησε τα στοιχεία από την ΑΔΑΕ-, είναι σύμφωνη με το νόμο. Πάμε μαζί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να ρωτήσουμε αν υπάρχουν τα στοιχεία παρακολουθήσεων. Σας καλώ να πάμε μαζί αύριο το πρωί. Υπήρχε εισαγγελική διάταξη που αφορούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, υπήρχε διάταξη που αφορούσε υπουργό σας; Πάμε αύριο το πρωί να το διαπιστώσουμε. Αλήθεια τώρα θυμηθήκατε τι κάναμε εμείς με τις παρακολουθήσεις; Εδώ και 3,5 χρόνια τι κάνατε ενώ είχατε όλα τα στοιχεία; Σας προειδοποιώ, μην επιβαρύνετε την θέση σας με κατασκευές».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν ήταν μόνο το Documento που έκανε αποκαλύψεις αλλά και άλλες εφημερίδες όπως το Βήμα και τα ΝΕΑ. Σημείωσε ότι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις υπήρχε ενιαίο κέντρο μεταξύ του παράνομου λογισμικού Predator και των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Υποστήριξε ότι δεν έχουν ασκηθεί μέχρι τώρα μηνύσεις γιατί τότε οι δημοσιογράφοι θα μπορούν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους παρουσιάζοντας τα στοιχεία που διαθέτουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την αποκάλυψη των New York Times ότι η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την άδεια στην Intellexa στις 15-11-2021 να εξάγει το λογισμικό Predator, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Είπατε ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που λειτουργούσε το Predator και προσθέσατε ότι δεν γνωρίζατε από ποιον γίνονταν οι παρακολουθήσεις. Ενώ δεν γνωρίζατε δίνατε άδεια για εξαγωγή του Predator;». 

Υπερασπίστηκε την μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα λέγοντας ότι «είναι μεγάλη μεταρρύθμιση που γίνεται με ευθύνη μιας ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που καταθέτουν στην κυβέρνηση το πόνημά τους, το οποίο εμείς ακολούθως καταθέσαμε αυτούσιο. Μας ρωτάτε γιατί το καταθέσαμε πριν τις εκλογές. Γιατί γνωρίζαμε ποιες είναι οι πιέσεις της ολιγαρχίας και δη της τραπεζοκρατίας με την οποία έχετε ειδική σχέση, και δικαιωθήκαμε μετά τις εκλογές. Το πρώτο που έκανε η κυβέρνησή σας ήταν να φέρει τροπολογίες για να αλλάξετε τον ποινικό κώδικα και περάσατε διάταξη για την ασυλία στα στελέχη των τραπεζών ώστε να μη κατάσχονται οι λογαριασμοί στελεχών που εμπλέκονταν σε παράνομες πράξεις».

Τέλος αναφέρθηκε στο επεισόδιο στο οποίος πρωταγωνίστησε νωρίτερα η Φωτεινή Πιπιλή, λέγοντας: «Πολλές φορές έχουν γίνει συνεδριάσεις με ένταση, είναι μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας. Θέλω να πιστεύω ότι το περιστατικό που προκάλεσε μία συμπαθής σε μένα συνάδελφος που σηκώθηκε και κατευθύνθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης δεν θα επαναληφθεί».

Κατρίνης: Η κυβέρνηση νομιμοποιεί την αδιαφάνεια

Για συμπεριφορά ενόχου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, στην ομιλία του στη Βουλή, επικαλούμενος γι’ αυτό αρκετές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης ”Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών”. «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΕΥΠ, κινείται στη λογική της συγκάλυψης και της αναδρομικής νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών του παρακρατικού μηχανισμού που είχε στηθεί» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

«Μπορεί ο πρωθυπουργός να παριστάνει ότι δεν γνώριζε όταν η πρώτη υπογραφή που έβαλε μόλις ανέλαβε ήταν να μεταφερθεί αρμοδιότητα της ΕΥΠ στον ίδιο; Κινείται στη λογική συγκάλυψης του σκανδάλου. Μιλήσατε σαν μην είστε εσείς πρωθυπουργός στη χώρα. Ποια είναι τα εξωθεσμικά κέντρα που είπατε ότι κάνουν τις παρακολουθήσεις;. Μήπως είναι τα ίδια που σας στήριζαν μέχρι πρόσφατα;», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και επέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους υψηλούς τόνους που ακολουθούν. Διαχώρισε τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κι ανέφερε ότι «δεν αξίζει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες αυτού του είδους η συζήτηση. Δεν θα σας ακολουθήσουμε». 

Δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει με θεσμικό τρόπο να φανεί η αλήθεια, όπως έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την αρχή αυτής της υπόθεσης και με την προσφυγή στο ΕΔΔΑ προ δύο ημερών.

Ο Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιδιώκει να παροπλίσει την ΑΔΑΕ, καθώς της αφαιρεί τη συνταγματική της υποχρέωση και τη δυνατότητα να έχει δικό της αρχείο και να μπορεί να ελέγχει ποιος και γιατί παρακολουθείται. «Μετά από 18 χρόνια, αφαιρείται από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών η αρμοδιότητα και η ευθύνη να ενημερώνει αυτόν που παρακολουθείται, αν από την παρακολούθηση δεν έχει προκύψει κάτι επιβαρυντικό», είπε και προσέθεσε πώς «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία». «Η άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας θα γίνεται χωρίς αιτιολόγηση από ένα και μόνο πρόσωπο, κανείς δεν θα μπορεί να μάθει ή να ελέγξει, για ποιους ακριβώς λόγους ο εισαγγελέας επιτρέπει στην ΕΥΠ να τον παρακολουθεί» σημείωσε.

Μίλησε για δεδομένες πολιτικές ευθύνες και υπαινίχθηκε πως «θα δούμε μέχρι που φτάνουν», ενώ έκανε λόγο για αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών που είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης να τις αναδείξει και να τις καταλογίσει. 

Ο κ. Κατρίνης απηύθυνε έκκληση στους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα να αφήσουν εκτός αντιπαράθεσης τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.


Απορρίφθηκε η ένσταση της αντισυνταγματικότητας 

Απορρίφθηκε με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία την χαρακτήρισε αόριστη, πρόχειρη και αλυσιτελή, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών επικοινωνιών πολιτών.

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για σαφή παραβίαση κρίσιμων διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν το κράτος δικαίου και την προστασία των ατομικών ελευθεριών και του απορρήτου των επικοινωνιών των πολιτών. 


Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή