Τα πλοκάμια του Qatargate – Πώς έγινε η επιχείρηση των βελγικών αρχών

Τα πλοκάμια του Qatargate – Πώς έγινε η επιχείρηση των βελγικών αρχών

Ευρεία επιχείρηση των βελγικών αρχών σε σπίτια, ξενοδοχείο και γραφεία – Κατασχέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά και τιμαλφή

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Το σπίτι της Εύας Καϊλή και του Ιταλού συζύγου της Φραντσέσκο Τζόρτζι βρίσκεται στην οδό Βιρτς 6, στην καρδιά των Βρυξελλών. Απέχει μια ανάσα από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οση αποδείχθηκε και η απόσταση που χώριζε την προηγούμενη ανέφελη και επιτυχημένη ζωή της Ελληνίδας πολιτικού από τη σκληρή πραγματικότητα της φυλακής. Η επιχείρηση των βελγικών αρχών ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής από εκείνο ακριβώς το σημείο: την έξοδο του κλειστού γκαράζ, όπου ο Τζόρτζι είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του. Βγαίνοντας ήρθε αντιμέτωπος με Βέλγους αστυνομικούς. Τον ακινητοποίησαν και του κατάσχεσαν το κινητό του τηλέφωνο, πριν τον οδηγήσουν στα γραφεία τους για ανάκριση.

Χθες, τρία 24ωρα αργότερα, έξω από το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών της οδού Βιρτς επικρατούσε ησυχία. Μόνο η σποραδική παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων στην είσοδο μαρτυρούσε ότι εκεί είχε διαδραματιστεί ένα κομμάτι της υπόθεσης που συγκλονίζει Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ελλάδα και Ιταλία.

Για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή η δεύτερη πράξη του δράματος εκτυλίχθηκε στην πλατεία Ζουρντέν, στο κέντρο των Βρυξελλών. Ανάμεσα σε καφέ, παμπ γεμάτα με παρέες νεαρών Βέλγων βρίσκεται το ξενοδοχείο Sofitel. Εκεί φέρεται να είχε καταλύσει ο πατέρας της Εύας Καϊλή. Το πρωί της Παρασκευής τον εντόπισαν Βέλγοι αστυνομικοί ενώ έβγαινε από το ξενοδοχείο. Οπως ανακοινώθηκε αργότερα, μέσα σε χειραποσκευή του υπήρχε σημαντικό χρηματικό ποσό σε μετρητά. Σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Προσήχθη, ενώ ορισμένες –ανεπιβεβαίωτες– πληροφορίες αναφέρουν ότι μαζί του βρισκόταν η σύζυγός του και μητέρα της Εύας Καϊλή, η οποία πάντως δεν κρατήθηκε.

Από το μεσημέρι της Κυριακής η Εύα Καϊλή, ο σύζυγός της Φραν-τσέσκο Τζόρτζι, ο Αντόνιο Παντσέρι και ακόμη ένας λομπίστας, που πάντως δεν κατονομάζεται από τα βελγικά ΜΜΕ, έχουν οδηγηθεί στη φυλακή.

Εχοντας κατασχέσει χρήματα, οι βελγικές αρχές μπορούσαν πλέον να κινηθούν με όρους αυτόφωρης διαδικασίας. Κάτι που δεν είχαν ευχέρεια να κάνουν νωρίτερα λόγω της βουλευτικής ασυλίας της κ. Καϊλή. Τι σημαίνει αυτό; Βέλγοι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο διαμέρισμά της. Κατάσχεσαν χρήματα και κάποια τιμαλφή που στον Βελγικό Τύπο περιγράφηκαν ως «δώρα» από την κυβέρνηση του Κατάρ. Στη δεύτερη επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε για την υπόθεση η τοπική Εισαγγελία χθες το απόγευμα αποσαφηνίζεται ότι «σε βαλίτσα στο δωμάτιο ξενοδοχείου των Βρυξελλών βρέθηκαν μερικές χιλιάδες ευρώ και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δίχως πάντως να κατονομάζονται η Εύα Καϊλή και ο πατέρας της.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ακόμα ότι οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα νέα έρευνα σε γραφεία υπαλλήλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρίσκονται στον 15ο όροφο του κτιρίου «Αλτιέρο Σπινέλι».

Είχαν προηγηθεί οι έφοδοι στα σπίτια του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι σε Βρυξέλλες και Ιταλία και η κατάσχεση 600.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ στον ιταλικό Τύπο έχουν ήδη διαρρεύσει συνομιλίες μελών της οικογένειας του Παντσέρι για πολυτελείς διακοπές και ακριβά δώρα από την κυβέρνηση του Κατάρ. Από το μεσημέρι της Κυριακής η Εύα Καϊλή, ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Αντόνιο Παντσέρι και ακόμη ένας λομπίστας, που πάντως δεν κατονομάζεται από τα βελγικά ΜΜΕ, έχουν οδηγηθεί στη φυλακή. Πιθανότατα τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στη συνοικία Σεν Ζιλ.

Πρόκειται για ένα παλιό μεσαιωνικού τύπου κτίριο στο κέντρο των Βρυξελλών, στο οποίο είχε οδηγηθεί μετά τη σύλληψή του και ο χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός. Ο οδηγός του ταξί που μας μετέφερε εκεί, αφού πρώτα μας ρώτησε γιατί πηγαίνουμε στη φυλακή, γύρισε προς το μέρος μας και είπε «εδώ στις Βρυξέλλες είναι ευκολότερο να κλέψεις χρησιμοποιώντας ένα στυλό παρά ένα όπλο»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT