Eρωτήματα μετά τον «χρησμό» Ανδρουλάκη για το μετεκλογικό τοπίο

Eρωτήματα μετά τον «χρησμό» Ανδρουλάκη για το μετεκλογικό τοπίο

Σε δύο μέτωπα κινείται το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό της υπόθεσης Καϊλή

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο μέτωπα κινείται το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό της υπόθεσης Καϊλή. Από τις Βρυξέλλες ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δύο προτάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι για τον ίδιο και το κόμμα του εξωθεσμικές, παράτυπες και παράνομες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές. Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο συνεχίζεται ο αντίκτυπος από την αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της περασμένης Κυριακής σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα «που θα στείλει τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μια προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή». Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτουν την εκτίμηση ότι η αναφορά αυτή σηματοδοτεί την οριστική ρήξη με τη Ν.Δ. και ενισχύει την προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, και υποστηρίζουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην επιλογή αυτόνομης και όχι ετεροπροσδιοριζόμενης πορείας προς τις κάλπες και διεκδίκησης ενός ισχυρού εκλογικού ποσοστού, που θα καταστήσει το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή. Στην κατεύθυνση αυτή, παραπέμπουν στη συνέχεια της ομιλίας του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος μίλησε για «μια κυβέρνηση που δεν θα θυμίζει σε τίποτα την περιπέτεια Τσίπρα – Καμμένου».

Πάντως, νέα σενάρια πυροδότησε η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μη συμμετάσχει στις εργασίες της προσυνόδου των ευρωσοσιαλιστών αύριο στις Βρυξέλλες, η οποία ερμηνεύθηκε από κάποιους ως επιδίωξή του να μη βρεθεί στο ίδιο κάδρο με τον Αλέξη Τσίπρα, που έχει προσκληθεί ως παρατηρητής. Από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει στην Αθήνα και να μη συμμετάσχει στην προσύνοδο, καθώς την Παρασκευή θα μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό, και ότι δεν έχει επηρεαστεί το πρόγραμμά του από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Από τη Χ. Τρικούπη τονίζουν πως δεν έχει μεταβληθεί η στρατηγική διεκδίκησης ενός ισχυρού εκλογικού ποσοστού, που θα καταστήσει το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή στις διεργασίες που θα ακολουθήσουν.

Στις Βρυξέλλες ο κ. Ανδρουλάκης συμμετείχε στην κλειστή συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών, όπου, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, έλαβε στήριξη για τις αποφάσεις σε σχέση με την υπόθεση Καϊλή και στο αίτημα να επιστρέψει η ευρωβουλευτής την έδρα της στο κόμμα.

Μέτρα πρόληψης

Μιλώντας στην ολομέλεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε δύο μέτρα: να απαγορευθεί σε κάθε Ευρωπαίο αξιωματούχο να γίνεται λομπίστας μετά το πέρας της θητείας του και να συγκροτηθεί ειδικό όργανο εξονυχιστικού ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των ευρωβουλευτών και πώς αυτά αποκτήθηκαν. Πέραν αυτών, συνεχάρη τις βελγικές αρχές για την αποκάλυψη του σκανδάλου «σε αντίθεση με άλλους που συγκαλύπτουν τα σκάνδαλα», όπως είπε. Χαρακτήρισε «σοκαριστική» την υπόθεση και αναφέρθηκε στην απόφασή του για άμεση διαγραφή της κ. Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή