Δύσκολη εξίσωση η Αίγυπτος για τον Ερντογάν

Δύσκολη εξίσωση η Αίγυπτος για τον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί την προσέγγιση, αλλά το Κάιρο, που έχει διαφορετικά συμφέροντα στη Λιβύη, είναι επιφυλακτικό, ενώ θεωρεί την Αθήνα κρίσιμο συνδετικό κρίκο με την Ε.Ε.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η χειραψία του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες στο Κατάρ πριν από λίγες εβδομάδες φαίνεται πως δεν είναι αρκετά για να εξαφανιστούν οι διαφορές της Τουρκίας με την Αίγυπτο.

Ο Ερντογάν χαρακτήριζε τον πρόεδρο της Αιγύπτου «τύραννο και πραξικοπηματία» και όπως αναφέρουν αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας υποστήριζε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους με στόχο την ανατροπή του κ. Σίσι. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές της γειτονικής χώρας, ο Ερντογάν αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την πολιτική του, καθώς αξιωματούχοι διαπίστωναν πως λόγω αυτής της πολιτικής η Τουρκία «ηττήθηκε» από την Ελλάδα στο ζήτημα θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, με την Αθήνα να υπογράφει με το ισχυρό Κάιρο τη συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Προσεκτικοί παρατηρητές αναφέρουν στη γειτονική χώρα πως ο πρόεδρος Ερντογάν τώρα πια αναφέρεται για τον πρόεδρο της Αιγύπτου ως «ο κύριος Σίσι».

Η προχθεσινή απόφαση του προέδρου Σίσι, για τον καθορισμό των δυτικών συνόρων των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης της Αιγύπτου, θεωρείται πως είναι η απάντηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης στους ισχυρισμούς της Αγκυρας και της Τρίπολης πως δεν ισχύει η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για «απόφαση-πρόκληση».

Σύγκρουση συμφερόντων

Τα συμφέροντα όμως της Τουρκίας συγκρούονται με αυτά της Αιγύπτου κυρίως στη Λιβύη. Στις συνομιλίες των αξιωματούχων των υπουργείων των δύο χωρών, το Κάιρο έχει εκφράσει την ενόχλησή του από τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας και έχει ζητήσει τον τερματισμό της στρατιωτικής παρουσίας των τουρκικών δυνάμεων στη χώρα. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως συμβαίνει το αντίθετο, με την Τουρκία να υπογράφει επιπλέον συμφωνίες στρατιωτικής, ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Οι υδρογονάνθρακες

Η πρόθεση της Λιβύης για συνεργασία με την Τουρκία για την έρευνα των υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης παρακολουθείται με προσοχή από το Κάιρο, που με συγκεκριμένες κινήσεις υποστηρίζει τα δικαιώματά της Αθήνας και στα κρίσιμα σημεία φαίνεται πως στέκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Ο Ερντογάν σε συνεντεύξεις του έχει υποστηρίξει πως σε περίπτωση που η Αίγυπτος συμφωνήσει με την Τουρκία για τις περιοχές θαλάσσιων περιοχών ευθύνης θα έχει κέρδος μια περιοχή έκτασης τουλάχιστον 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε σχέση με όσα έχει πάρει με τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Ελλάδα. Παρά την προσφορά της Αγκυρας, το Κάιρο φαίνεται πως λαμβάνει υπόψη τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά του που περιλαμβάνουν την επιρροή στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, τις ενεργειακές συνεργασίες αλλά και τις απειλές που έχει δεχθεί από την Αγκυρα. Παράλληλα, στην Αίγυπτο θεωρούν πως η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός συνδετικός κρίκος με την Ε.Ε. και έχουν ακουστεί οι θέσεις της σε πολλά ζητήματα και με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Η Τουρκία, που τα τελευταία χρόνια κατηγορεί ευθέως τις χώρες της Ε.Ε. αλλά και τις ΗΠΑ, δεν θεωρείται πως έχει αυτή τη δυνατότητα. Πάντως, οι προσπάθειες προσέγγισης της Αγκυρας προς το Κάιρο αναμένεται να συνεχιστούν, δίχως, όμως, να αναμένονται γρήγορα αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή