Ερντογάν κατά Μπορέλ: «Δεν είναι συνομιλητής μου – Θα συναντηθώ με Άσαντ»

Ερντογάν κατά Μπορέλ: «Δεν είναι συνομιλητής μου – Θα συναντηθώ με Άσαντ»

Στις δηλώσεις Μπορέλ περί «ανησυχητικής εμβάθυνσης των οικονομικών σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας», ο Ερντογάν απαντά με την πρότασή του να συσταθεί τριμερής μηχανισμός μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Συρίας.

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Βολές» κατά του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώτου περί «ανησυχητικής εμβάθυνσης των οικονομικών σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας».

Μάλιστα, ο Ερντογάν δεν υπερασπίστηκε απλά τις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας, αλλά σημείωσε ότι πρότεινε στον Βλαντίμιρ Πούτιν τη δημιουργία ενός τριμερούς μηχανισμού Τουρκίας-Ρωσίας-Συρίας για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Δαμασκό.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο κατά την επιστροφή από το Τουρκμενιστάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας προχώρησε σε επικριτικές δηλώσεις για τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σημειώνοντας ότι δεν τον θεωρεί συνομιλητή του.

Χαρακτηριστικά είπε: «Δεν μπορεί παρά να είναι συνομιλητής του Μεβλούτ (Τσαβούσογλου). Η δήλωσή του δεν είναι καθόλου κομψή. Με άλλα λόγια, ο Μπορέλ δεν μπορεί να διορίσει ή να ρυθμίσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δεν έχει ούτε την ποιότητα ούτε την ικανότητα να λάβει μια τέτοια απόφαση σε αυτά τα θέματα. Πολύ άσχημη δήλωση. Πώς μπορείτε να σηκωθείτε και να αξιολογήσετε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων;»

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ είχε ζητήσει επίσης από την Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία.

«Δεν θα αποσυρθώ από την πολιτική»

Ο Ερντογάν σχολίασε και την απόφασή του να μη διεκδικήσει για τρίτη φορά την προεδρία της Τουρκίας μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023. Με ελαφρώς μελαγχολικό βλέμμα, δήλωσε με νόημα: «Καμία τέτοια τύχη για τρίτη φορά».

Από την άλλη, όπως είπε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποσυρθεί ο ίδιος από την πολιτική ούτε ότι θα αποχωρήσει από το ΑΚΡ.

«Δεν σημαίνει ότι το AKP θα αποσυρθεί από τις διεκδικήσεις στις προεδρικές εκλογές και δεν σημαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα αποσυρθεί από την πολιτική. Καταρχάς, είμαστε υποψήφιοι ως Λαϊκή Συμμαχία σε αυτές τις εκλογές, αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε το καθήκον μου ως πρόεδρος, εάν το έθνος μας ευνοήσει. Αν λάβουμε σοβαρή υποστήριξη από τους ανθρώπους μας στη βουλή, ελπίζω να συνεχίσουμε με επιτυχία για τα επόμενα 5 χρόνια με ισχυρή εικόνα στη Βουλή», σημείωσε.

Και συνέχισε για το ΑΚΡ: «Θα φύγω από αυτό το κόμμα; Εγώ δημιούργησα αυτό το κόμμα. Είναι δυνατόν να αφήσω αυτούς τους φίλους μόνους; Περπατήσαμε μαζί σε αυτούς τους δρόμους, βρεθήκαμε μαζί στην καταρρακτώδη βροχή. Σε όλα τα τραγούδια που ακούω τώρα, όλα μου λένε για το AKP».

Συνάντηση με Άσαντ και τριμερής μηχανισμός Τουρκίας-Ρωσίας-Συρίας

Παράλληλα, όπως μετέδωσε σήμερα το μέσο ενημέρωσης Haberturk, ο Toύρκος πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Σύριο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ. Μάλιστα, ενημέρωσε γι’ αυτό και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος φέρεται να ήταν θετικά διακείμενος σε αυτή τη συνάντηση.

Ο Ερντογάν πρότεινε επίσης στον Πούτιν και να δημιουργηθεί ένα τριμερής μηχανισμός με τη Ρωσία και τη Συρία για να επιταχυνθεί η διπλωματία μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού και για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι θα μπορούσε να γίνει μια σειρά συναντήσεων των εκπροσώπων τριών χωρών για να βελτιωθούν οι μεταξύ τους σχέσεις.

«Πρώτα οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών μας, μετά οι υπουργοί Άμυνας και μετά οι υπουργοί Εξωτερικών θα μπορούσαν να συναντηθούν. Μετά, εμείς οι ηγέτες θα μπορούσαμε να συναντηθούμε. Το πρότεινα στον κ. Πούτιν και ήταν θετικός», δήλωσε ο Ερντογάν στο Haberturk.

Επιπροσθέτως, ο Ερντογάν υποστήριξε πως αυτό που αποκαλεί «τρομοκρατική οργάνωση» δρα στη Συρία, ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές της, και τόνισε ότι η χώρα του θα πάρει τα πράγματα στα χέρια της, αν χώρες όπως οι ΗΠΑ συνεχίσουν να παρέχουν «χιλιάδες φορτηγά» με όπλα, πυρομαχικά, εργαλεία και εξοπλισμό σε τρομοκράτες στη Συρία.

Eρωτηθείς για την αρνητική αντίδραση των ΗΠΑ σε μια συνάντησή του με τον Άσαντ, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Σίσι: «Δεν αποφασίζω ποιον, πότε και πώς θα συναντηθώ με την άδεια κάποιου. Είχα μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στο Κατάρ. Δεν πήρα άδεια από κανέναν».

Και κατέληξε: «Καθοριστικός παράγοντας στα βήματα που θα κάνουμε για τη Συρία θα είναι τα εθνικά μας συμφέροντα. Κρατώντας από την ασφαλή ζώνη στη Συρία, αυτό είναι ένα από τα βήματα που θα κάνουμε στο πλαίσιο των μέτρων που θα λάβουμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα της Γερμανίας εναντίον μιας συνωμοσίας ακροδεξιών για να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα, ο Ερντογάν καλωσόρισε τα μέτρα και είπε πως το να ρίχνεις φως στη διαδικασία μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου είναι σημαντικό.

«Ο λαός μου, η χώρα μου, είναι αυτοί που θα καταλάβουν καλύτερα τα αισθήματα (που επικρατούν) στη Γερμανία κατά των σχεδίων για πραξικόπημα. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι βλέπουμε την ίδια συμπάθεια και κατανόηση από τη φίλη και σύμμαχό μας Γερμανία», δήλωσε.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή