Η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ με βάση τον νέο εκλογικό χάρτη

Η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ με βάση τον νέο εκλογικό χάρτη

Με βάση τον νέο εκλογικό χάρτη βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» στα ψηφοδέλτια του κόμματος η Ρ. Σβίγκου, ο Μ. Καλογήρου και ο Γ. Βασιλειάδης. Το 80% των ονομάτων αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα του μήνα

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βάση τον νέο εκλογικό χάρτη βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» στα ψηφοδέλτια του κόμματος η Ρ. Σβίγκου, ο Μ. Καλογήρου και ο Γ. Βασιλειάδης. Το 80% των ονομάτων αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα του μήνα. Οι εκλογές είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθούν με βάση την καινούργια κατανομή εδρών, ακόμη και αν ο πρωθυπουργός κάνει την έκπληξη και προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία πριν από τις 21 Φεβρουαρίου. Θα ήταν αντισυνταγματικό, άλλωστε, και θα προκαλούσε πολλές προσφυγές στο εκλογοδικείο αν δύο εκλογικές αναμετρήσεις με απόσταση ενός μήνα –που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθούν– διεξάγονταν με βάση διαφορετικές απογραφές.

Ολα αυτά τα δεδομένα εξετάζουν στην Κουμουνδούρου, χωρίς ο βασικός σχεδιασμός να επηρεάζεται από τις αλλαγές στις 14 περιφέρειες. Στις δύο από αυτές, στη Δυτική Αθήνα και στην Αρτα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει το 2019 να κόψει πρώτος το νήμα. Σε μια λαϊκή περιοχή της Αττικής η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει στη διεύρυνση της διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία, που είχε φτάσει το 8,9% πριν από τρεισήμισι χρόνια. Για αυτό τον λόγο έχει επιστρατεύσει τις δύο πρώτες σε ψήφους από το συνέδριο, την Εφη Αχτσιόγλου και τη Ρένα Δούρου, προκειμένου να αυξήσουν τις μετοχές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Αρτα, που γίνεται πλέον διεδρική, η Ολγα Γεροβασίλη εκλέγεται από το 2012 και στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως η πρωτιά στον νομό θα διατηρηθεί.

Με προσοχή συγκροτούν στην Κουμουνδούρου τις λίστες του κόμματος μετά τις αλλαγές στις 14 περιφέρειες – Ποιοι πρέπει να «τρέξουν» για να εκλεγούν.

Ο στόχος του κόμματος είναι η κατάκτηση της πρωτιάς. Για αυτό ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη συνύπαρξη πολλών «κορυφαίων» στην ίδια περιφέρεια, οι οποίοι θα πρέπει να «τρέξουν» αν θέλουν να εκλεγούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας, όπου το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χάσει με 17 μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ. Η κερδισμένη μία έδρα από τη νέα απογραφή θα πάει στο πρώτο κόμμα, συνεπώς οι νυν βουλευτές Ευκλ. Τσακαλώτος, Κ. Ζαχαριάδης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Γ. Κατρούγκαλος «απειλούνται», αν δεν κερδίσουν τη «γαλάζια» παράταξη, από τον Π. Σκουρλέτη, αλλά και τον ηθοποιό Μάριο Αθανασίου, που θα πολιτευτούν, μεταξύ άλλων, στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Με την ίδια προσοχή στον ΣΥΡΙΖΑ συγκροτούν τις λίστες του κόμματος και στις μονοεδρικές, που πλέον είναι εννέα, καθώς έχουν προστεθεί η Καστοριά και η Θεσπρωτία. Αυτό σημαίνει πως η Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Μάριος Κάτσης, αντιστοίχως, θα πρέπει να κερδίσουν τους νομούς τους για να είναι στην επόμενη Βουλή.

Σε σχέση με την ψήφο των αποδήμων και τους μόλις 3.000 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, από την αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για αποτυχία της κυβέρνησης και αρνούνται να συναινέσουν σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Στην περίπτωση που οι τρεις έδρες που έχουν κατευθυνθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας επιστρέψουν στη μάχη του σταυρού, ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας, η Φθιώτιδα και το Ηράκλειο θα είναι οι κερδισμένες περιφέρειες. Από τη στιγμή πάντως που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαφωνούν, η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτείται για τυχόν τροποποιήσεις είναι αδύνατο να επιτευχθεί.

Το βαρύ κρυολόγημα που ταλαιπωρούσε την Πόπη Τσαπανίδου πριν από την Πρωτοχρονιά εξελίχθηκε σε πνευμονία και οι γιατροί αποφάσισαν προληπτικά και μόνο τη νοσηλεία της. Η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είναι καλά στην υγεία της και αύριο αναμένεται να πάρει εξιτήριο.

Στο επίκεντρο οι Περιφέρειες Αττικής για τη Χαρ. Τρικούπη

Η αύξηση εδρών στο λεκανοπέδιο της Αττικής ήταν για το ΠΑΣΟΚ το θετικό σημείο στις αλλαγές που προκύπτουν στην κατανομή εδρών με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής για τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας. Και αυτό γιατί στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν θέσει ως έναν από τους κεντρικούς στόχους της επόμενης εκλογικής μάχης την αύξηση της δύναμής τους και την ενίσχυση της εκπροσώπησης του κόμματος στις περιοχές της Αττικής. Αυτό διότι, όπως σταθερά επαναλαμβάνουν από το ΠΑΣΟΚ, στην Αττική το κόμμα έχασε πολύ μεγάλο μέρος της δύναμής του από το 2012 και μετά. Και η επανάκαμψή του ως σημαντικού «παίκτη» στο πολιτικό σκηνικό περνάει και μέσα από τη δυναμική διεκδίκηση ψηφοφόρων στο λεκανοπέδιο. 
Οι τρεις επιπλέον έδρες στους τομείς που προέκυψαν από τη διάσπαση της Β΄ Αθήνας (Βόρειος, Νότιος και Δυτικός), καθώς και οι δύο επιπλέον έδρες στην Ανατολική Αττική ήταν μια εξέλιξη που έφερε χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς θεωρείται ότι η αύξηση των εδρών δίνει καλύτερες πιθανότητες για τους υποψηφίους του κόμματος. Ούτως ή άλλως, στον σχεδιασμό που γίνεται για τις εκλογές έχει δοθεί βαρύτητα στην προετοιμασία για τη «μάχη» στις περιφέρειες της Αττικής, κάτι που θα φανεί, όπως με έμφαση υπογραμμίζεται, και στις οριστικές λίστες υποψηφίων. Αναφορικά με την απώλεια έδρας στην Α΄ Αθήνας, θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ ότι περισσότερο αφορά τη Ν.Δ., η οποία ούτως ή άλλως είχε ενισχυμένη παρουσία στη συγκεκριμένη περιφέρεια. 

Οι αλλαγές που προέκυψαν στους άλλους νομούς της χώρας αξιολογούνται κατά περίπτωση, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ να εκτιμούν ότι στις περιπτώσεις των περιφερειών που από διεδρικές γίνονται μονοεδρικές (Θεσπρωτία και Καστοριά), η απώλεια έδρας αφορά πρωτίστως τα δύο μεγάλα κόμματα. Περισσότερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τις περιφέρειες Αρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, όπου υπό προϋποθέσεις το κόμμα θα μπορούσε να ενισχύσει την παρουσία του και είτε να διεκδικήσει άμεσα κάποια έδρα είτε να «χτίσει» καλύτερο ποσοστό για το μέλλον. Το πρόβλημα από τις απώλειες εδρών είναι ότι επηρεάζουν το ενδιαφέρον πιθανών υποψηφίων, που αποθαρρύνονται από τη μείωση των πιθανοτήτων εκλογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή