Παρακολουθήσεις: Ειδική ομάδα ελέγχου συστήνει η ΑΔΑΕ

Παρακολουθήσεις: Ειδική ομάδα ελέγχου συστήνει η ΑΔΑΕ

Ειδική ομάδα η οποία θα προχωρήσει σε ελέγχους στις εγκαταστάσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σχετικά με τις επισυνδέσεις αποφάσισε να συστήσει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδική ομάδα η οποία θα προχωρήσει σε ελέγχους στις εγκαταστάσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σχετικά με τις επισυνδέσεις αποφάσισε να συστήσει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Στη σχετική απόφαση της ολομέλειας της ΑΔΑΕ, η οποία λήφθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022, αναφέρεται ότι η ομάδα ελέγχου θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ΟΤΕ, Cosmote, Vodafone, Wind, «καθώς και σε όποιον άλλο πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας παραστεί ανάγκη», με σκοπό να ελέγξει όλα τα σχετικά αρχεία για να διαπιστώσει και να επιβεβαιώσει εάν έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν διατάξεις άρσης απορρήτου των επικοινωνιών σε σχέση με τηλεφωνικούς αριθμούς που χρησιμοποίησαν τέσσερα πρόσωπα. Τα ονόματα των τεσσάρων αυτών προσώπων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στην απόφαση της ΑΔΑΕ, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Η ομάδα ελέγχου θα αποτελείται από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, καθώς και τρία βασικά και τρία αναπληρωματικά μέλη, έναν ειδικό για τεχνική υποστήριξη και ένα ακόμη άτομο για νομική υποστήριξη. Παράλληλα ο πρόεδρος της Αρχής θα στείλει αίτημα προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα με το οποίο θα «ζητάει τον εμπλουτισμό του ερωτήματος που κατέθεσε στην ΑΔΑΕ στις 7.12.2022, με συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου, που σχετίζονται με τα προαναφερόμενα δημόσια πρόσωπα και την πιθανότητα άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας τους μέσω αυτών των αριθμών».

Θα ελεγχθούν τα αρχεία των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για ενδεχόμενη άρση απορρήτου τηλεφωνικών αριθμών που χρησιμοποίησαν τέσσερα πρόσωπα.

Στην απόφαση της ολομέλειας της ΑΔΑΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι για τη σύσταση της ομάδας ελέγχου έλαβαν υπόψη σειρά δημοσιευμάτων «περί άρσεως απορρήτου μέσω μη προσδιοριζομένου τρόπου (μέσω της διαδικασίας νομίμων επισυνδέσεων ή μέσω πειρατικού λογισμικού)» προσώπων, ορισμένα εκ των οποίων κατέχουν κορυφαία αξιώματα.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί έλεγχος της ΑΔΑΕ σε εγκαταστάσεις της Cosmote τον Δεκέμβριο. Οπως είχε γράψει η «Κ», το κλιμάκιο ελεγκτών της Αρχής είχε διαπιστώσει τότε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου, προχώρησε σε άρση απορρήτου στα τηλέφωνα του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου και του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου.

Εκείνος ο έλεγχος είχε προκαλέσει νομική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΑΔΑΕ, Cosmote και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο. Τα στελέχη της ΑΔΑΕ είχαν καταστήσει σαφές ότι για τον έλεγχο από την ανεξάρτητη αρχή δεν απαιτείται κανενός είδους γνωμοδότηση και προχώρησαν στη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT