Παρακολουθήσεις: Διευκρινίσεις από τον Χρ. Ράμμο για το έγγραφο

Παρακολουθήσεις: Διευκρινίσεις από τον Χρ. Ράμμο για το έγγραφο

Σημειώνει πως με τον νέο νόμο της κυβέρνησης δεν αφαιρέθηκαν ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ – Aίτημα για ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δήλωση διευκρινιστικού χαρακτήρα προέβη χθες ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για το απόρρητο, Χρήστος Ράμμος, αναφορικά με το περιεχόμενο του εγγράφου που απέστειλε στους υπουργούς, οι οποίοι υπογράφουν τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, που ορίζει άλλως τα της ενημέρωσης των πολιτών για θέματα παρακολουθήσεων.

Ο κ. Ράμμος, όπως αναφέρει, ζητούσε αποκλειστικά διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νέου νόμου, που δίδει πλέον την αρμοδιότητα διαχείρισης αιτημάτων των πολιτών για θέματα παρακολουθήσεων σε τριμελές όργανο, που συγκροτείται από δύο εισαγγελείς και τον ίδιο, τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. Για την εφαρμογή του νόμου, όπως τονίζει, ζήτησε την ενημέρωση, καθώς διαπιστώνει «ασάφειες» στις διατάξεις του, ενώ ξεκαθαρίζει ότι με τον νέο νόμο της κυβέρνησης δεν αφαιρέθηκαν ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, η οποία συνεχίζει να ελέγχει τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Σύμφωνα με το έγγραφο Ράμμου με αποδέκτες τους υπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη (Επικρατείας) και Κωνσταντίνο Τσιάρα (Δικαιοσύνης) ζήτησε διευκρινίσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθείται στο εξής για αιτήματα πολιτών που επιθυμούν να πληροφορηθούν για τυχόν παρακολούθησή τους για λόγους ασφάλειας, αρμοδιότητα που έχει πλέον ανατεθεί σε τριμελές όργανο. Από το περιεχόμενο του εγγράφου, αλλά και τη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Ράμμου, προκύπτει ότι για την εφαρμογή του νέου νόμου απαιτείται η οργάνωση της απαιτούμενης διαδικασίας, αφού τα αιτήματα που τυχόν θα υποβληθούν από πολίτες θα πρέπει να γίνονται αποδεκτά ενόψει της λειτουργίας του νέου τριμελούς οργάνου. Αλλωστε στον νέο νόμο της κυβέρνησης, ο οποίος οφείλει να διευκρινιστεί για να εφαρμοστεί, όπως ζητάει και ο κ. Ράμμος, βασίστηκε και η πρόσφατη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, που δέχθηκε πολλές επικρίσεις.

Πάντως, αν ο κ. Ράμμος από τις μέχρι τώρα έρευνες που έχει ήδη διενεργήσει η ΑΔΑΕ, διαθέτει στοιχεία για παρακολουθήσεις πολιτών, ενδέχεται να τα θέσει υπόψη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπως άλλωστε έχει αιτηθεί. Υπενθυμίζεται, τέλος, πως η Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ για την υπόθεση των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο των γραφείων του στον Περισσό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή