Ελληνοτουρκικά: Ενοχλούν την Άγκυρα οι εξοπλισμοί

Ελληνοτουρκικά: Ενοχλούν την Άγκυρα οι εξοπλισμοί

Η Αγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για «προκλητικές ενέργειες και ρητορική» και τονίζει πως τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας μπορεί να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για «προκλητικές ενέργειες και ρητορική» και τονίζει πως τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας μπορεί να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε ότι «οι συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες και ρητορική αλλά και οι προσπάθειες εξοπλισμού δεν θα φέρουν κανένα όφελος στην περιοχή εκτός από την αύξηση της έντασης». Στην ίδια ανακοίνωση η Αγκυρα αναφέρει ότι «στη συνεδρίαση τονίστηκε έντονα ότι δεν θα δεχθούμε οποιοδήποτε τετελεσμένο γεγονός που στοχεύει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της γειτονικής χώρας θέτει το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας. Πάντως, στην προηγούμενη συνεδρίαση η Αγκυρα είχε ζητήσει την άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, όμως αυτή τη φορά δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά.

Στρατιωτικοί αναλυτές της γειτονικής χώρας υποστηρίζουν πως η Τουρκία εντός του 2023 πρέπει να βρει άμεσες λύσεις για την αεροπορία της, καθώς μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα διαθέτει τουλάχιστον 18 Rafale και 18 F-16 Viper, γεγονός που θα αρχίσει να αλλάζει τις ισορροπίες στους αιθέρες του Αιγαίου.

Υποστηρίζει πως οι επιλογές της Αθήνας μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας η Αγκυρα τονίζει πως υποστηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ, όμως στέλνει μήνυμα σε Σουηδία και Φινλανδία καθώς αναφέρει πως «υπογραμμίστηκε ότι τα κράτη που θέλουν να ενταχθούν στη Συμμαχία ΝΑΤΟ πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τον νόμο και το πνεύμα της Συμμαχίας, και πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το μνημόνιο κατανόησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και οργανώσεων, ιδίως των PKK/KCK – PYD/YPG και FETO, με συγκεκριμένα βήματα το συντομότερο δυνατόν».

Στην ανακοίνωση υπήρξε αναλυτική αναφορά στις επιθέσεις εναντίον του Κορανίου σε Σουηδία και Ολλανδία. «Οι αποτρόπαιες επιθέσεις, που αποτελούν εκδήλωση αντι-ισλαμικού ρατσισμού και στοχεύουν τις ιερές αξίες δισεκατομμυρίων ανθρώπων, καταδικάστηκαν έντονα. Υπενθυμίστηκε ότι όσοι υπονομεύουν αξίες όπως η ελευθερία της θρησκείας, της συνείδησης και της σκέψης και ενθαρρύνουν και προστατεύουν ενέργειες που δεν μπορούν να εξηγηθούν από τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης είναι εταίροι σε αυτό το έγκλημα μίσους που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Εν τω μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης στην απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε αναφερθεί σε «γιουρούσι» εναντίον της Ελλάδας. «Απάντηση-σκάνδαλο από τον Μητσοτάκη στις δηλώσεις Ερντογάν. Προκλητικές απειλές», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Α Haber. Στην ιστοσελίδα «Son Dakika» υπήρξε αναλυτική αναφορά στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας για άλλη μία φορά ξεπέρασε τα όρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή