Πρόταση δυσπιστίας: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση στη Βουλή – Live οι ομιλίες

Πρόταση δυσπιστίας: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση στη Βουλή – Live οι ομιλίες

13' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με αντικείμενο τις υποκλοπές.

Η διαδικασία άρχισε χθες το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο, με ψηφοφορία στη Βουλή.


Live εικόνα


Σύγκρουση Πιερρακάκη – Σκουρλέτη

Σε έντονο κλίμα αντιπαράθεσης, μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, ξεκίνησε η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η αυλαία άνοιξε με τη λεκτική σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη.

Ο κ. Πιερρακάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εργαλειοποίησης της πρότασης δυσπιστίας και έκανε λόγο για λάσπη στον ανεμιστήρα που όμως, όπως είπε, καμιά φορά γυρίζει σε αυτόν που την εκτοξεύει. «Το δίλημμα θα είναι: Με τις δυνατότητες της χώρας ή τους φόβους; Ποια κυβέρνηση διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις εξωγενείς κρίσεις;» ανέφερε.

Και έκανε λόγο για «συνωμοσιολογία που υπονομεύει τους θεσμούς», προσθέτοντας ότι «για αυτό η συζήτηση πρέπει να αφορά το δάσος, δηλαδή το μέλλον της χώρας, το ποιοι είμαστε και που πάμε ως χώρα και να διεξάγεται με το λεξιλόγιο του μέλλοντος».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κατηγόρησε τον κ. Πιερρακάκη ότι «επικαλείται συνωμοσιολογίες αποφεύγοντας να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα στο επίκεντρο των οποίων είναι τα κακόβουλα λογισμικά και οι παράνομες παρακολουθήσεις». «Θα απαντήσετε για τα στοιχεία της ΑΔΑΕ που επιβεβαιώνουν ότι υπήρξαν παράνομες παρακολουθήσεις; Θα απαντήσετε στα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν ή θα συνεχίσετε την απαράδεκτη απαξιωτική σας συμπεριφορά απέναντι στους θεσμούς και στις ανάγκες του λαού», αντέτεινε.

«Δεν μιλώ τυχαία για συνωμοσιολογία, γιατί είναι στα έργα σας με κάθε τρόπο. Φτάνει πια με τη λάσπη στον ανεμιστήρα. Προσοχή όμως γιατί καμιά φορά γυρίζει ανάποδα ο ανεμιστήρας την λάσπη σε αυτόν που την εκτοξεύει», απάντησε ο κ. Πιερρακάκης.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση ήρθε “καβάλα στο άλογο” έτοιμη να ρίξει την κυβέρνηση. Η παράταξη που αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα δεν δέχεται μαθήματα από αυτούς που πρωτοστατούσαν έξω από τη βουλή και φώναζαν να καεί η βουλή. Πολύ όψιμα θυμάστε τη δημοκρατία», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης.


Χατζηδάκης: Τοξική αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Είμαι ο πρώτος που θέλει να διαλευκανθεί αυτή η δυσώδης υπόθεση», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. «Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να έχει ενοχληθεί περισσότερο από αυτήν την ιστορία από όσο εγώ. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό, για να μη μένουν σκιές και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων», πρόσθεσε.

«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Η πολιτική μου διαδρομή είναι διαυγής. Ωστόσο δεν είναι καθόλου ευχάριστο να αισθάνεσαι ότι παρακολουθείται κάθε φράση και κάθε επικοινωνία σου και ότι βρίσκεσαι στο στόχαστρο τέτοιων άθλιων μεθοδεύσεων. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί, από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση. Να διαλευκανθεί το ταχύτερο δυνατό για να μη μένουν σκιές. Να διαλευκανθεί για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων», είπε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος, όμως, σημείωσε ότι ενώ ο ίδιος ενδιαφέρεται να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, πέρα από τη θεσμική διάστασή της και «για βαθιά προσωπικούς λόγους», ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται πρωτίστως για να ζημιώσει και να ρίξει την κυβέρνηση και γι’ αυτό στοχοποιεί τον πρωθυπουργό.


Παππάς: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις 

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς που κατήγγειλε ότι στόχος του Μαξίμου ήταν να «πειθαναγκάσει το σύστημα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, μίλησε και για το ειδικό δικαστήριο που τον αφορά, σημειώνοντας ότι ο κ. Καλογρίτσας ήταν συνεταίρος με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, την εποχή που ήταν σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

«Δεν οφείλει η κυβέρνηση να απαντήσει γιατί ήταν υπό παρακολούθηση ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων; Έχετε εξετάσει το υλικό της παρακολούθησης του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων να έχει πέσει στα χέρια υπηκόων άλλης χώρας; αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να έχει συμβεί; Από πού αντλείτε την έπαρση και κατηγορείτε την αξιωματική αντιπολίτευση που υπέβαλε την πρόταση δυσπιστίας», είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί συντριβή και ότι εν τέλει «έδωσε μάχη, όχι υπέρ αδυνάτου, με Λυσία, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης αλλά υπέρ απορρήτου». 


Θεοδωρικάκος: Δεν κάνετε αντιπολίτευση στη ΝΔ, αλλά στην Ελλάδα

Σφοδρό «κατηγορώ» κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις πρακτικές στις οποίες επιδίδεται δεν ασκεί αντιπολίτευση στην ΝΔ, αλλά υπονομεύει την ίδια την χώρα, απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και με αιχμή την πρόταση δυσπιστίας μίλησε για «μια προπαγανδιστική προεκλογική κίνηση, που επενδύει στις κρίσεις και τον διχασμό» από το κόμμα που «θέριεψε μέσα από αυτές» και τώρα επιχειρεί να τις επαναφέρει.

Απέδωσε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στο έλλειμμά του να καταθέσει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση για τη χώρα και τόνισε ότι στην πραγματικότητα αυτή η συζήτηση που γίνεται σήμερα, δεν αφορά στην κυβέρνηση, αλλά κυρίως απευθύνεται στα υπαρξιακά διλήμματα και προβλήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκπορεύεται, από την αδυναμία της να συσπειρώσει τον κόσμο της.


Δένδιας: Η λογική της εποχής των κανονιοφόρων, έχει ανεπιστρεπτί παρέλθει

«Η λογική του 19ου αιώνα, της εποχής των κανονιοφόρων, έχει ανεπιστρεπτί παρέλθει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η αντίληψη, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά του συνόλου του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας, είναι ότι ο τουρκικός λαός θέλει ειρήνη, θέλει σταθερότητα και θέλει συνεργασία με την Ελλάδα, στη συντριπτική του πλειοψηφία, γιατί αυτά θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε ότι για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν. Και δεν θα σταματήσουμε να απαντάμε σε κάθε επιστολή, σε κάθε παράνομη και ανυπόστατη δήλωση αλλά και σε κάθε παράνομη και ανυπόστατη συμφωνία, σε κάθε σε βάρος μας ρητορική. Θα συνεχίσουμε να αποδομούμε με επιχειρήματα, βασισμένα όμως πάντα στο διεθνές δίκαιο, τις ψευδείς αιτιάσεις που εκτοξεύονται εναντίον μας, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, γιατί δεν χρειάζεται να προβαίνουμε σε αντεγκλήσεις στο επίπεδο του παραλογισμού. Η Ελλάδα, οι δημοκρατίες γενικά, δεν απαντούν στην προπαγάνδα με προπαγάνδα. Άλλωστε αυτό χωρίζει τον δημοκρατικό κόσμο από τον αυταρχισμό. Εμείς απαντάμε με την αλήθεια», σημείωσε ο κ. Δένδιας αναφερόμενης στη ρητορική της Άγκυρας και πρόσθεσε: «Στεκόμαστε δίπλα με τους φίλους μας, με τους συμμάχους μας, αυτούς που δεν αμφισβητούν τις συνθήκες, αυτούς που επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της, που απορρίπτουν τις φαντασιοπληξίες και που δηλώνουν το αυτονόητο. Ότι η λογική του 19ου αιώνα, της εποχής των κανονιοφόρων, έχει ανεπιστρεπτί παρέλθει».


Γεωργαντάς: Η μόνη βεβαιωμένη εκτροπή είναι το «έξι στα έξι» του κ. Τσίπρα 

Υπάρχει μόνο μία βεβαιωμένη και ομολογημένη εκτροπή, που είναι η κουβέντα του Αλέξη Τσίπρα για «έξι στα έξι», όπως ανέφερε στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. «Πριν ξεκινήσει αύριο η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναφέρει ποιος είναι αυτός ο αντιθεσμικός δίαυλος επικοινωνίας, που του επιτρέπει να ξέρει από πριν ποιο αίτημα να κάνει, για ποια πρόσωπα και τι απάντηση θα πάρει», σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά.


Κεραμέως: Επικοινωνιακό τέχνασμα

«Καθαρά επικοινωνιακό τέχνασμα» και «όνειδος», χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία δημόσια εκτενή παρουσία των πεπραγμένων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Η σύγκριση μεταξύ κυβέρνησης Μητσοτάκη και κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα είναι αμείλικτη και καταδεικνύει τις χαώδεις διαφορές που χωρίζουν τη δραματική τετραετία 2015-2019 με την ελπιδοφόρα επόμενη τετραετία 2019-2023», ανέφερε.

Όπως είπε, «είναι η τρίτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση μομφής, κάνοντας ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα». «Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας, και πραγματικά είναι να απορεί κανείς. Πραγματικά απαιτείται θράσος αλλά και υποτίμηση της μνήμης και της λογικής όλων μας, να καταθέτετε στη Βουλή ένα τέτοιο όνειδος, με αυτή τη διχαστική, παραπλανητική, άκρως πολωτική ρητορική. Λασπολογείτε, γιατί δεν μπορείτε να επιχειρηματολογήσετε», τόνισε.


Καμίνης: Η ΝΔ αποφάσισε να πνίξει στον βούρκο το πολιτικό σύστημα 

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γ. Καμίνης, κατηγορώντας την για ένδεια επιχειρημάτων απέναντι «στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών» και τονίζοντας ότι έχει αποφασίσει να πνίξει στον βούρκο και τη λάσπη το πολιτικό σύστημα. «Εύγλωττη είναι η σιωπή της κυβέρνησης, όπως και η απουσία μεγάλου μέρους βουλευτών της ΝΔ από τη συζήτηση που δείχνει ότι υπάρχουν μέλη της που δεν θέλουν να συνυπογράψουν τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε: «Πολύ απλά, το πολιτικό σύστημα και ιδίως η ΝΔ έχει βαλθεί να βγάλει τα μάτια της. Στο βωμό της εξουσιομανίας της η κυβέρνηση, χωρίς κανόνες, χωρίς σταθερές και πολιτικό ήθος, έχει αποφασίσει να το πνίξει στον βούρκο και στη λάσπη».

Ο κ. Καμίνης, μίλησε ακόμα για «εμπάθεια της κυβέρνησης με τελευταίο επεισόδιο την ανοίκεια επίθεση που εξαπέλυσε στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο χαρακτηρίζοντας τον φερέφωνο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων, όπως είπε. 


Παπαρήγα: Ο ένας βγάζει τα σκάνδαλα του άλλου, είστε 1-1 

Προσχηματική χαρακτήρισε την αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές, η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ο ένας βγάζει τα σκάνδαλα του άλλου Είστε 1-1» και προσέθεσε ότι σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου ΚΚΕ, «υπάρχει πλήρης και συνειδητή επιλογή αποσιώπησης». 

Η πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε, παρατήρησε η κ. Παπαρήγα, «είναι υποταγμένη στην επόμενη εκλογική μάχη. Και ευθύνη έχουν όλοι».


Μηταράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κυλήσει στη λάσπη την πολιτική ζωή

Σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατηγορώντας τον για «θεσμική εκτροπή» , ενώ του καταλόγισε «παραγωγή «fake news» εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων «θέλοντας να κυλήσει τη πολιτική ζωή στη λάσπη».

Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι «είναι μέρα με τη νύχτα οι πολιτικές των δύο κομμάτων στο μεταναστευτικό, στο οποίο η κυβέρνηση κατάφερε και ανέκτησε τον έλεγχο». «Υπάρχει μια παραγωγή fake news από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Ξεκινήσατε με Novartis και κουκουλοφόρους και φθάσατε μέχρι τη Μικρή Μαρία που δεν υπήρξε ποτέ», ανέφερε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Αποκάλυψα με το πιο επίσημο τρόπο από το βήμα της βουλής ότι δεν υπήρξε ποτέ Μαρία. Να τελειώσουμε με τη μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Ταχύτατα η κυβέρνηση πήρε θέση ότι είναι μια κατασκευασμένη σκευωρία απέναντι στη χώρα.


Γ. Παπανδρέου: Η Δημοκρατία απειλείται ξανά 

«Η Δημοκρατία απειλείται ξανά. Όμως υπάρχει μια διαφορά σήμερα σε σχέση με την δικτατορία. Τότε η κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών ήταν τόσο ξεκάθαρη, αλλά και τόσο εύκολο να τη διαγνώσει κανείς. Ο αγώνας για την αποκατάστασή της κατανοητός. Σήμερα, οι μέθοδοι υπονόμευσής της είναι ύπουλοι, λιγότερο φανεροί και ο αγώνας για την υπεράσπισή της είναι πιο δύσκολος και ο δρόμος δύσβατος. Και ο καλύτερος μαθητής αυτών των νέων μεθόδων, αποδεικνύεται η σημερινή ΝΔ». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι διαχρονικά υπονομεύει και εργαλειοποιεί τους θεσμούς. Κριτική όμως άσκησε και στον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να κάνει μια γενναία αυτοκριτική για τα δικά του πεπραγμένα όταν ανέλαβε την εξουσία και λειτούργησε «επαναστατικώ δικαίω» αψηφώντας τους θεσμούς. 

«Συμφωνούμε με την Πρόταση Δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, αναμένουμε και μια γενναία αυτοκριτική από σας. Γιατί όταν αναλάβατε την εξουσία, θεωρήσατε ότι «ήρθε η επανάσταση» και λειτουργήσατε «επαναστατικώ δικαίω». Αψηφώντας θεσμούς και λειτουργίες ελέγχου της εξουσίας – άρα και της δικής σας εξουσίας. Αντίληψη, που ακολουθεί ιστορικά την παραδοσιακή Αριστερά. Μια αντίληψη, σύμφωνα με την οποία, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Βορίδης: Η σύγκρισή με την κυβέρνηση είναι συντριπτικά εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο ότι ο πρωθυπουργός είχε γνώση των επισυνδέσεων και ότι είχε δώσει εντολή για αυτές», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Τόνισε ότι η πρόταση που κατέθεσε στο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να αποκρύψει τη σύγκριση ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και την κυβέρνηση Τσίπρα, που είναι συντριπτικά υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

«Κράτος δικαίου είναι η εφαρμογή της νομιμότητας. Η ΑΔΑΕ αυτό που λέει είναι ότι έγιναν νόμιμες επισυνδέσεις. Ρωτώ την αξιωματική αντιπολίτευση, που θέλει να ρίξει την κυβέρνηση διότι ‘παραβίασε το κράτος δικαίου’, η τήρηση της νομιμότητας είναι ο εγγυητής του κράτους δικαίου; Έρχεται η Αρχή που την επικαλείστε, γιατί θέλετε να ρίξετε την κυβέρνηση, και λέει ότι είναι όλα νόμιμα. Μα δεν σας αρέσουν οι διατάξεις που υπάρχουν για τις επισυνδέσεις. Τότε όμως έρχεσαι στη Βουλή και αλλάζεις τις διατάξεις. Μέχρι να αλλάξεις τις διατάξεις, οι διατάξεις εφαρμόζονται. Είναι αντιληπτό αυτό από την Αριστερά; Ναι ή όχι;», είπε ο κ. Βορίδης και απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Μπορούν, με βάση το προηγούμενο πλαίσιο, να γίνουν νόμιμες επισυνδέσεις σε κρατικούς αξιωματούχους; Μπορούν. Η διαδικασία τηρήθηκε; Βεβαίως».


Σύγκρουση Πιερρακάκη – Ραγκούση

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης κάλεσε τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δώσει εξηγήσεις γιατί -όπως είπε- πολίτης που ανέμενε το γραπτό μήνυμα υπενθύμισης του εμβολίου του, έλαβε παραποιημένο μήνυμα από τη διεύθυνση emvolio.gr, το οποίο ήταν παγιδευμένο με το λογισμικό predator. «Ο κ. Πιερρακάκης πρέπει να εξηγήσει πώς οι χειριστές του ενιαίου κέντρου παράνομων υποκλοπών ΕΥΠ και predator με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν το αυστηρά προσωπικό δεδομένο του πολίτη για το πότε είχε κλείσει το ραντεβού του για να πραγματοποιήσει αυτό το εμβόλιο».

Σημείωσε μάλιστα, ότι, όπως θα παθαίναμε όλοι, ο πολίτης πάτησε τον σύνδεσμο και επιμολύνθηκε το κινητό του, και παραδόθηκαν οι επικοινωνίες του και η προσωπική του ζωή στο predator. «Να έρθει να εξηγήσει και για αυτή την υπόθεση και για την υπόθεση Majoritas, εκτός εάν προτιμά να στείλει απευθείας την παραίτησή του», είπε.

«Το Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμών κρατά όλα τα στοιχεία των μηνυμάτων που στέλνει και είναι “αστείο” να λέγεται ότι το κράτος στέλνει μηνύματα σε πολίτες που είναι μολυσμένα», απάντησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο κ. Πιερρακάκης, που μίλησε για συνωμοσιολογία, σημείωσε ότι υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι υφαρπαγής στοιχείων χρηστών, πχ με απόκτηση πρόσβασης στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, αλλά το χαρακτηριστικότερο όλων είναι ότι στο εθνικό σύστημα εμβολιασμών έχουνε πρόσβαση 40.000 φαρμακοποιοί, γιατροί και ΚΕΠ. Αυτή είναι η αρχιτεκτονική του συστήματος και είναι ομοειδής με αυτή άλλων χωρών. 

Εξέφρασε μάλιστα την απορία του για τον ισχυρισμό ότι οι άνθρωποι του gov.gr είναι οι άνθρωποι του πρέντατορ. «Ένα καλό πράγμα κάνουμε, και να πάμε κι αυτό, επειδή δεν μπορούμε να το υπονομεύσουμε, και να πάμε να το διαλύσουμε και να πετάξουμε λάσπη ηθικά, επειδή έχουμε εκλογές; Κάπου φτάνει», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι δεν συσχέτισε τους ανθρώπους του gov.gr με αυτούς του πρέντατορ. Ο υπουργός δεν μπορεί να αποδέχεται το ενδεχόμενο να έχει πάει τέτοιο sms στον πολίτη, αλλά αυτό να οφείλεται στους γιατρούς.


Κ. Αχ. Καραμανλής: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την σύγκριση

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την τυφλή σύγκρουση επειδή φοβάται την σύγκριση με την ΝΔ κι επειδή γνωρίζει ότι οι Έλληνες πολίτες επιλέγουν το σχέδιο και την υπεύθυνη πολιτική ενώ συγκρίνουν την τετραετία Τσίπρα με τους 42 μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής

Αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών, είπε πως «για την αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί απλώς μια πρόφαση», θεωρώντας πως «αν είχε πραγματική αγωνία για το θέμα, θα ξεκινούσε πρώτα απ’ όλα από τις υποκλοπές που γίνονταν επί των ημερών της δικής της διακυβέρνησης».

Απεναντίας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αυτή ήταν που ζήτησε εξαρχής την πλήρη διαλεύκανση και των παρακολουθήσεων, αλλά και των διαρροών τους, αναγνώρισε ότι η υπόθεση είναι σοβαρή και επικίνδυνη για τους δημοκρατικούς θεσμούς, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη και αναγνώρισε το λάθος, υπήρξαν παραιτήσεις και εν τέλει είναι αυτή η κυβέρνηση που δημιούργησε ένα νέο, συμπαγές θεσμικό πλαίσιο που θωρακίζει την λειτουργία της ΕΥΠ από εδώ και πέρα. Την ίδια ώρα, όπως είπε, η συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κραυγές, δημαγωγία και πολιτική του πεζοδρομίου. 


Πολάκης: Όσα κάνατε θα τα πληρώσετε

Είναι φανερό μετά από 3,5 χρόνια ότι δεν ήρθατε να αλλάξετε τη χώρα αλλά να τη ληστέψετε για ακόμα μια φορά, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, η κυβέρνηση ευθύνεται για την κερδοσκοπία.

«Υποθάλπηκε από την κυβέρνηση των κοριών του Κ. Μητσοτάκη για να τα οικονομήσουν 100 οικογένειες» ανέφερε και προσέθεσε ότι «αυτή την αναδιανομή που κάνατε (σε βάρος του λαού) να ξέρετε ότι αποκαλύφθηκε», και «θα τη πληρώσετε ακριβά στις εκλογές που έρχονται». Όπως είπε, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «όλα όσα κάνατε θα τα πληρώσετε. Θα στηθούν δικαστήρια, που εκεί θα υπάρξουν αποδείξεις του μαύρου χρήματος».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή