Θεωρείο: Διπλή επίθεση στον Βενιζέλο

Θεωρείο: Διπλή επίθεση στον Βενιζέλο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κακή σχέση μεταξύ Μητσοτάκη και Βενιζέλου επιβεβαιώθηκε εμφατικά και χθες. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να επιτεθεί –και μάλιστα τόσο πολιτικά όσο και προσωπικά– στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αρχικά είπε πως «ο κ. Βενιζέλος μας είχε πει στην αρχή ότι δεν μπορεί να παρακολουθείται πολιτικό πρόσωπο» και μετά «αναγκάστηκε να ανασκευάσει». Ο πρωθυπουργός δεν έμεινε εκεί, καθώς προχώρησε και σε κρίση για τον χαρακτήρα του Βενιζέλου λέγοντας πως «είναι δύσκολο για τον ίδιο, αλλά καμιά φορά πρέπει να αναγνωρίζει ότι δεν είναι παντογνώστης».

Αιχμηρή απάντηση

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με ανάρτησή του λίγη ώρα μετά επισήμανε πως με τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης η πλειοψηφία «προσχώρησε στη θέση ότι υπάρχει ειδικό συνταγματικό καθεστώς για τα πολιτικά πρόσωπα, για λόγους προστασίας της δημοκρατίας». Σημείωσε πως «για μήνες ακούγαμε την πολιτική επιχειρηματολογία ότι “κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις”, ότι “όλοι είναι ίσοι ενώπιον της ΕΥΠ”, ότι “για όλους αποφασίζει ο/η εισαγγελέας της ΕΥΠ, ακόμη και για την ΠτΔ”» και κατέληξε: «Το ποιος προσχώρησε στην άποψη ποιου είναι αντικείμενο αξιολόγησης κάθε επιμελούς αναγνώστη των όσων έχουν γραφτεί για το ζήτημα των υποκλοπών από τον Αύγουστο 2022 έως σήμερα».

Δύο νικητές και ένας χαμένος

Και ποιο ήταν τελικά το συμπέρασμα από τη χθεσινή μονομαχία στη Βουλή; Εμπειρος «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός έλεγε πως όσα είδαμε είχαν «δύο νικητές και έναν χαμένο». Οι «νικητές» ήταν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ που σε δύο σχεδόν παράλληλους μονολόγους απευθύνθηκαν κυρίως στα κοινά τους και δεν υπέπεσαν σε κάποιο λάθος που θα έκανε τη διαφορά, μένοντας «στα λεφτά τους» κατά την ίδια πηγή. Αντίθετα, από την όλη διαδικασία «απουσίαζε» το ΠΑΣΟΚ. Η εγγενής αδυναμία της απουσίας του Νίκου Ανδρουλάκη είναι αισθητή, καθώς κόμμα χωρίς αρχηγό δεν μπορεί να σταθεί στη Βουλή. Και αυτό φάνηκε από το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Μιχάλη Κατρίνη μέτρησα στα έδρανα 8 από τους 22 βουλευτές του κόμματος.

Τακτική

Μένω στο ΠΑΣΟΚ καθώς παρατηρώ –σε αντίθεση με το παρελθόν και την τακτική έναντι της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά που ήταν συχνά αντιφατική– πως ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και μήνες έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική έναντι του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη που φαίνεται να του βγαίνει. Ακόμα και όταν η Χαρ. Τρικούπη επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου κρατάει χαμηλά την μπάλα. «Τον βγάζει off» με άλλον τρόπο, μου είπε πηγή εκ του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που στις δημοσκοπήσεις φαίνεται, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να έχει δημοσκοπικά οφέλη, αντίθετα χάνει έδαφος.

Σενάριο Αβραμόπουλου  

Η επιστολή της γραμματέως της Κομισιόν που λέει πως η συμμετοχή του Αβραμόπουλου στη ΜΚΟ του Παντσέρι ήταν σύννομη, ανοίγει περαιτέρω τον δρόμο για την κάθοδο του πρώην επιτρόπου στις εθνικές εκλογές. Το ερώτημα είναι πού. Το τελευταίο διάστημα ακούγεται έντονα το όνομά του στην Ηλεία. Το επιχείρημα είναι πως εφόσον ο Κώστας Τζαβάρας δεν θα είναι υποψήφιος εκ νέου, η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ένα δυνατό όνομα για να συσπειρώσει τη γαλάζια βάση και να ενισχυθεί η εκπροσώπησή της. Και πολλοί λένε πως ο Αβραμόπουλος έχει αυτά τα στοιχεία. Ο ίδιος έχει εκφράσει πάντως τη βούληση να είναι υποψήφιος εκ νέου στην Α΄ Αθήνας, στην τελευταία ωστόσο συνέντευξή του ανέφερε σε μία αποστροφή του πως «είναι πάντα στη διάθεση της παράταξης και του πρωθυπουργού» και «σημασία δεν έχει τι θέλω εγώ, αλλά τι χρειάζεται η παράταξη», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Ενδιαφέρον.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή