Θεωρείο: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν στην Α’ Αθήνας

Θεωρείο: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν στην Α’ Αθήνας

Ο Αβραμόπουλος έχει μετρηθεί στην Α΄ Αθήνας και έχει ενδιαφέρον ποιοι χάνουν με την παρουσία του και ποιοι ενισχύονται χωρίς αυτόν στα ψηφοδέλτια

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αβραμόπουλος έχει μετρηθεί στην Α΄ Αθήνας και έχει ενδιαφέρον ποιοι χάνουν με την παρουσία του και ποιοι ενισχύονται χωρίς αυτόν στα ψηφοδέλτια. Στην πρώτη περίπτωση της συμμετοχής του, η τράπουλα ανακατεύεται για τα καλά, ενώ χωρίς αυτόν στο ψηφοδέλτιο φαίνεται να ευνοούνται Κικίλιας, Ολγα και Πλεύρης, κάτι που μαρτυρά πως η ψήφος στον Αβραμόπουλο, παρότι έχουν περάσει χρόνια, είναι κομματική και η απουσία του δεν φαίνεται να ωφελεί τα νέα στελέχη, αλλά τα πιο παραδοσιακά.

«Κρυφοί» υποστηρικτές

Αίσθηση προκάλεσε εντός της εβδομάδας η ατάκα του Αδ. Γεωργιάδη, πως η ΕΥΠ πρέπει να καταργηθεί και να επανιδρυθεί. Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος φρόντισε δις, τόσο από την Κρήτη όσο και από το βήμα της Βουλής, να μιλήσει για μια υπηρεσία που έχει προσφέρει πολλά σε κρίσιμους τομείς της εθνικής ασφάλειας. Σας έχω όμως πληροφορία: την άποψη του Αδώνιδος συμμερίζονται και άλλα στελέχη της Ν.Δ. και μάλιστα που έχουν μεγάλη εμπειρία δια-χείρισης κρίσεων.

«Γαλάζια» Αχαΐα;

Βάζω ερωτηματικό στον τίτλο –που είναι και της επικαιρότητας– γι’ αυτό το σενάριο το οποίο συζητιέται στη Δυτική Ελλάδα. Η τελευταία δημοσκόπηση λοιπόν, στο άλλοτε κάστρο του ΠΑΣΟΚ και μετά του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πως η πιθανότητα η Αχαΐα να γίνει γαλάζια είναι υπαρκτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει κάτω από το 30%, ενώ στις εκλογές του 2019 είχε λάβει 40,27% και η Ν.Δ. από το 32,43% που είχε πάρει κινείται γύρω στο 28%. Το ΠΑΣΟΚ από το 8,91% ανεβαίνει γύρω στο 13%. Με αυτά συμπεραίνεται πως ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. θα δώσουν μάχη για την πρωτιά και δεν αποκλείεται να δούμε το παράδοξο η Αχαΐα να βάφεται μπλε. Οπως μου θύμισε πάντως στέλεχος της περιοχής, η Αχαΐα π.Π. –προ Παπανδρέου– ήταν δεξιά. «Ο Αντρέας την έκανε κάστρο».

Η αιτία παραίτησης

Η παραίτηση μέσα στην εβδομάδα της αν. εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Αναστασίας Σιμητροπούλου, η οποία ήλθε για προσωπικούς λόγους, δημιούργησε ερωτήματα για το αν οι προσωπικοί λόγοι εμπεριέχουν και πολιτικούς. Οι πληροφορίες λένε πως η κ. Σιμητροπούλου δεν απέκτησε ποτέ κάποιον συγκεκριμένο ρόλο, κάτι που προκάλεσε την ενόχλησή της. Από τη Χαρ. Τρικούπη χαμηλώνουν το θέμα, λέγοντας πως η απόφασή της είναι σεβαστή και το διαζύγιο βελούδινο, θυμίζοντας πως η δικηγόρος αποτέλεσε επιλογή του ίδιου του προέδρου. Η εξέλιξη πάντως αυτή «αδειάζει» και μία θέση στον Νότιο Τομέα, όπου θα ήταν υποψήφια η πρώην εκπρόσωπος.

Τα… όρια του ΠΑΣΟΚ

Καλά γνωρίζοντες τις εσωτερικές ισορροπίες στη Χαρ. Τρικούπη έλεγαν πως εάν το ΠΑΣΟΚ λάβει μονοψήφιο ποσοστό, τότε θα υπάρξουν πολλές αναταραχές και έντονα προβλήματα. Εάν το ΠΑΣΟΚ πάρει κοντά στο 12% «θα είναι όλα καλά». Και αν πάρει 10%, ρώτησα. «Θα δούμε», ήταν η απάντηση, που δείχνει πως δεν υπάρχει ακόμη γραμμή για το ποσοστό αμφισβήτησης.

Από το ΕΚΠΑ στην Κεφαλονιά

Τιμητική εκδήλωση για την προσφορά του Ναπολέοντα Μαραβέγια, πρώην αντιπρύτανη και ομότιμου καθηγητή Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, έγινε στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ. Ομιλητές ήταν ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος και ο αν. ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που μίλησαν με θερμά λόγια για τον καθηγητή ο οποίος έχει ανοίξει πλέον πανιά στην πολιτική, αφού θα διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή ως βουλευτής Κεφαλληνίας. Ηδη μάλιστα το περισσότερο διάστημα βρίσκεται στο νησί, κάνοντας εδώ και καιρό προεκλογική εκστρατεία.

Καρφί του Κουτσούμπα

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν προχθές από το βήμα της Βουλής ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Οχι μόνο προς τη Ν.Δ. αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Βρήκατε στη Ν.Δ. την ευκαιρία να στριμώξετε τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει λερωμένη τη φωλιά του για την παρακολούθηση του ΚΚΕ», είπε σε μια αποστροφή του, προσθέτοντας πως «καταθέσαμε ατράνταχτα στοιχεία για την παρακολούθηση του ΚΚΕ το 2016».

«Μοντέλο» Ευθυμίου

Μεγάλη εκτίμηση υπάρχει σε πολλά στελέχη εντός της κυβέρνησης στο πρόσωπο της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου. Η ιστορικός, που θυμίζω πως είχε «παίξει» σε αρκετά ρεπορτάζ για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί, όπως μου έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, ένα βασικό πρότυπο για το τι αναζητεί η Ν.Δ. ενόψει των εκλογών: «είναι γυναίκα, είναι μια κεντρώα πολίτης με ακαδημαϊκές περγαμηνές και προσωποποιεί την τάξη στα ΑΕΙ, καθώς πολλές φορές έχει στοχοποιηθεί από ακραία στοιχεία», μου έλεγε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός θαυμαστής της.

Πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια

Τι πολύ ξεχωριστό έχει η εκλογική αναμέτρηση του 2023 σε σχέση με όλες τις άλλες των τελευταίων ετών; Είναι η πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια –από την αναμέτρηση δηλαδή μεταξύ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου– που συγκρούονται για την εξουσία δύο πολιτικοί που έχουν διατελέσει αμφότεροι πρωθυπουργοί. Αυτή η τεράστια ειδοποιός διαφορά έχει εντοπιστεί βεβαίως από το Μαξίμου και αποτελεί κεντρικό άξονα της προεκλογικής περιόδου που οδηγεί τον πρωθυπουργό να μιλάει διαρκώς για «σύγκριση» των δύο θητειών. Τα ποιοτικά, δε, στοιχεία που έχει το Μαξίμου λένε πως η σημαντική αυτή παράμετρος αποτελεί «στρατηγικό πλεονέκτημα» για τον κ. Μητσοτάκη, καθώς το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», όπως μπορείτε να διαβάσετε σε αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 6, είναι ακόμη ενεργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή