Μπαράζ προκλήσεων Ερντογάν: «Δεύτερη Αλωση η μετατροπή της Αγίας Σοφίας» – Επίθεση κατά Μακρόν, ΗΠΑ

Μπαράζ προκλήσεων Ερντογάν: «Δεύτερη Αλωση η μετατροπή της Αγίας Σοφίας» – Επίθεση κατά Μακρόν, ΗΠΑ

O Toύρκος πρόεδρος απήγγειλε ποίημα όπου ο ίδιος εμφανίζεται ως νέος πορθητής, ενώ επιτέθηκε κατά Μακρόν, ΗΠΑ και Σουηδίας

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αιχμές για όλα τα «καυτά» ζητήματα στην τουρκική – και όχι μόνο – ατζέντα άφησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του προς τους νέους, αναφερόμενος κυρίως στα εξοπλιστικά, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Για το τελευταίο αυτό ζήτημα, μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος προκάλεσε ξανά, απαγγέλλοντας ένα ποίημα όπου ο ίδιος εμφανίζεται ως νέος πορθητής. Το ποίημα έχει ως εξής:

«Αγία Σοφία, υπέροχε ναέ! Μην ανησυχείς τα εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή θα γκρεμίσουν όλα τα είδωλα και θα σε μετατρέψουν και πάλι σε τζαμί. Θα κλαίνε όταν θα ετοιμαστούν για προσευχή και θα γονατίσουν για να προσευχηθούν. Οι ήχοι των προσευχών θα γεμίσουν και πάλι τους άδειους τρούλους. Θα είναι η δεύτερη Αλωση. Οι ποιητές θα γράψουν έπος. Οι προσευχές θα την αναγγείλουν [τη δεύτερη Αλωση]. Οι ήχοι των προσευχών που θα ακουστούν από τους άδειους σήμερα μιναρέδες θα ακουστούν και πάλι στους ουρανούς.

»Ολος ο κόσμος θα νομίζει πως αναστήθηκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής. Δεύτερη Αλωση αυτό θα συμβεί, αυτές οι ημέρες είναι κοντά, ίσως πιο κοντά και από το αύριο. Δόξα τον Αλλάχ, αξιωθήκαμε να φτάσουμε σε αυτό το αύριο.

Ανοιξε η Αγία Σοφία; Μας αξίωσε ο Θεός. Δόξα τον Αλλάχ».

Αιχμές κατά ΗΠΑ για τα μαχητικά – «Με Πούτιν υπάρχει εμπιστοσύνη»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν εξέφρασε το παράπονό του ότι οι ΗΠΑ δεν δίνουν στην Τουρκία ούτε F-35, ούτε F-16, σημειώνοντας ότι «αυτό θα έχει τίμημα».

Στον αντίποδα, αντιπαρέβαλλε τη σχέση «αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού» που υπάρχει με τη Ρωσία. Αναλυτικά, είπε: «Στις σχέσεις μας με τη Ρωσία υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Υπάρχει σεβασμός. Οι σχέσεις μου με τον κ. Πούτιν βασίζονται στην εντιμότητα».

Και συνέχισε: «Πολλοί μας απείλησαν στο ζήτημα των S-400 πως πρέπει να τους επιστρέψουμε. Όχι, δεν τους δίνουμε. Τους πήραμε τους S-400, τους έχουμε στην τσέπη μας. Εσείς να τηρήσετε όσα μας υποσχεθήκατε. Ζητάμε απο εσάς τα F-16, όμως δεν μας τα δίνετε. Μας είπατε για F-35, δεν τηρήσατε τον λόγο σας. Ενώ πληρώσαμε για τα μαχητικά, δεν μας τα δίνετε. Τότε, αυτό θα έχει κάποιο τίμημα».

Προειδοποίηση προς Σουηδία

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε μύδρους κατά της Σουηδίας, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία».

«(H Σουηδία) νομίζει πως μας κοροϊδεύει. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν τη σημερινή Τουρκία. Νομίζουν πως η Τουρκία είναι αυτή που ήταν πριν 20, 30 ή 40 χρόνια. Δεν είναι έτσι», τόνισε.

Από την άλλη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να εγκρίνει την υποψηφιότητα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Απόψε να σας πω κάτι. Εμείς σε σχέση με τη Φινλανδία, αν χρειαστεί, μπορούμε να στείλουμε ένα διαφορετικό μήνυμα. Κι όταν δώσουμε αυτό το διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία, θα πάθει σοκ η Σουηδία. Όμως και η Φινλανδία δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος», 

Ερντογάν κατά Μακρόν: «Συνάπτει σχέσεις με την Ελλάδα, αγνοεί την Τουρκία»

Τέλος, από τα «βέλη» του προέδρου της Τουρκίας δεν ξέφυγε και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, για τον οποίο είπε ότι «δεν είναι έντιμος».

«Το άτομο που σήμερα ηγείται της Γαλλίας πιστέψτε με πως δεν έχει την ικανότητα να είναι ο ηγέτης αυτού του κράτους. Δεν είναι έντιμος. Το λέω ξεκάθαρα κι όσα λέμε ξέρω πως θα φτάσουν εκεί. Αλλά δεν είναι έντιμος», είπε χαρακτηριστικά στον Ερντογάν.

Και εκφράζοντας ξεκάθαρη ενόχληση με τη στάση του Γάλλου προέδρου απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο Ερντογάν κατέληξε: «Στη Μεσόγειο, στις σχέσεις με την Ελλάδα, κάνουν πως δεν βλέπουν την Τουρκία και πάνε και δημιουργούν διαφορετικές σχέσεις με την Ελλάδα. Εγώ του έχω πει διάφορα όταν συναντηθήκαμε. Κάποια πράγματα μένουν μεταξύ μας, αλλά του είπα πως ένας άνθρωπος πρέπει να ωριμάσει, να δημιουργήσει τον δικό του χαρακτήρα. Τώρα έχασε το κύρος του στο Κοινοβούλιο και έμεινε απλά στην προεδρία, και η Γαλλία έτσι χάνει το κύρος της».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή