ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Κίνα: «Οι αξίες μας, πολύτιμη καθοδήγηση»

Συνάντηση της αναπληρώτριας πρωθυπουργού της Κίνας με Πικραμμένο και Τασούλα – Μετέφερε επιστολή του Σι Τζινπίνγκ προς καθηγητές του Κέντρου Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού

Ελλάδα-Κίνα: «Οι αξίες μας, πολύτιμη καθοδήγηση»

Σήμερα ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σουν Τσουνλάν, η πλέον υψηλόβαθμη γυναίκα αξιωματούχος της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία συναντήθηκε στην Ελλάδα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο και τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Συζητήθηκαν, όπως ανακοινώθηκε, ζητήματα σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ υπεγράφησαν ένα μνημόνιο κατανόησης για τον αθλητισμό και δύο συμφωνίες συνεργασίας με ελληνικά πανεπιστήμια.

Η επίσκεψη, που είχε προγραμματιστεί διά της διπλωματικής οδού αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, είναι η πρώτη τόσο υψηλόβαθμου Κινέζου αξιωματούχου μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας στην Κίνα, και διπλωματικές πηγές τη χαρακτηρίζουν φιλική επίσκεψη για την ενίσχυση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.

Επιστολή Σι

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Κίνας, της οποίας η ατζέντα συχνά αφορά θέματα διαλόγου πολιτισμών, εκπαίδευσης και υγείας, και η οποία θα επισκεφθεί σήμερα τη Ρόδο για να παραστεί σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετέφερε και επιστολή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ προς τους Ελληνες καθηγητές-μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού που οι δύο χώρες έχουν ιδρύσει από κοινού. Το Κέντρο είναι αφιερωμένο «στην προαγωγή των ανταλλαγών και της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των δύο πολιτισμών και στην προώθηση της ανάπτυξης του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο» και η τελετή έναρξής του έγινε χθες Δευτέρα στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην επιστολή, που αποτελεί την απάντηση του Κινέζου προέδρου σε επιστολή των καθηγητών από το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ και τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πατρών, ο Σι Τζινπίνγκ επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «η ιστορία έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός ανθεί όταν καταργούμε τους αποκλεισμούς, επιλέγουμε τη συμπερίληψη και είμαστε ανοιχτοί. Ο κόσμος μας βιώνει βαθιές αλλαγές που δεν έχουν προηγούμενο τον τελευταίο αιώνα. Για την επίλυση των κυρίαρχων αντιφάσεων και προβλημάτων απαιτούνται υλικά μέσα, αλλά και πνευματικό σθένος, ούτως ώστε να μπορέσουμε να στραφούμε μέσα μας για καθοδήγηση και προσανατολισμό. Οι αξίες των πολιτισμών των δύο χωρών μας, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, το σύμπαν, τη ζωή, την επιστήμη και τον πολιτισμό που εκπορεύεται από αυτά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και ανανεώνονται με το πέρασμα του χρόνου, ενώ έμελλε να παράσχουν πολύτιμη πνευματική καθοδήγηση για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της εποχής μας και την οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για όλη την ανθρωπότητα». Σημειώνει επίσης ότι «για να προωθήσουμε την ανάπτυξη της ανθρώπινης κοινωνίας και να οικοδομήσουμε από κοινού μια πανανθρώπινη κοινότητα με κοινό μέλλον, πρέπει να κατανοούμε πλήρως την προέλευση και τον πλούτο των διαφόρων πολιτισμών, έτσι ώστε η ουσία όλων των πολιτισμών να ωφελήσει τους λαούς και την ανθρωπότητα».