Άρθρο Φραγκογιάννη στην «Κ»: Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ

Άρθρο Φραγκογιάννη στην «Κ»: Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει φέτος η συζήτηση επί της εφαρμογής, εντός του 2023, της νέας συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποδεχόμαστε σήμερα στην Αθήνα κυβερνητικό κλιμάκιο των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ. Το υψηλό επίπεδο που συνεχίζει να διοργανώνεται η διαδικασία αυτή αναδεικνύει τη βαρύτητα που δίνουν οι ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις αυτές, σε όλα τα θέματα της ατζέντας.

Αδιαμφισβήτητα, η περαιτέρω εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, στη βάση των κοινών αξιών και συμφερόντων των δύο χωρών, αποτελεί ακόμη μια επιτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και προφανώς ενισχύεται από την αναβαθμισμένη παρουσία της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, αλλά κυρίως ως εγγυήτριας της ασφάλειας και σταθερότητας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ που διεξάγεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών περιλαμβάνει σημαντικούς τομείς: α) άμυνα και ασφάλεια, β) δημόσια τάξη και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, γ) πολιτισμό και εκπαίδευση, δ) περιφερειακή συνεργασία, ε) εμπόριο και επενδύσεις, στ) ενέργεια και περιβάλλον, ζ) αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και καταστροφών.

Θα ήθελα να εστιάσω όμως στο χαρτοφυλάκιο της Οικονομικής Διπλωματίας. Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος διατλαντικός οικονομικός εταίρος της χώρας μας. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, μεταξύ 2018 και 2022 οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 175,5% (ή 849 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα για το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 2,22 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 38%. Οσον αφορά δε τις επενδύσεις, οι άμεσες επενδύσεις από τις ΗΠΑ, το 2021, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 32,8% φτάνοντας το 1,2 δισ. ευρώ και κατατάσσοντας τις ΗΠΑ στην 6η θέση μεταξύ ξένων επενδυτών στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει φέτος η συζήτηση επί της εφαρμογής, εντός του 2023, της νέας συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στην περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων, στις συζητήσεις μας στο πλαίσιο του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου θα εστιάσουμε εκ νέου στην οικονομική μας συνεργασία, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους και παραδοτέα στους τομείς: του εμπορίου, των αλυσίδων εφοδιασμού, των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, αλλά και της ενέργειας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει φέτος και η συζήτηση επί της εφαρμογής, εντός του 2023, της νέας συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε συνέργειες μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων. Πρόκειται για στόχο που έχουμε προωθήσει συστηματικά και διαμόρφωσε την ατζέντα της επίσκεψής μου στο Σαν Φρανσίσκο και τη Silicon Valley τον περασμένο Νοέμβριο.

Εξίσου σημαντικός και ο τομέας της ενέργειας και του περιβάλλοντος, όπου κοινός μας στόχος, Ελλάδας και ΗΠΑ, είναι η ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η προώθηση της δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης σε οικολογικές πηγές ενέργειας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω πολιτικών απεξάρτησης από τον άνθρακα βρίσκονται διαρκώς στο κέντρο των συζητήσεων.

Η παρουσία στην Αθήνα του Αμερικανού ΥΠΕΞ, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στη διεθνή σκηνή. Αποτελεί δε μια πολιτική επιλογή που αφορά την αντιμετώπιση των σύγχρονων γεωπολιτικών, οικονομικών και ανθρωπιστικών προκλήσεων μέσω ισχυρών συμμαχιών.

​​​​​​* Ο κ. Κώστας Φραγκογιάννης είναι υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή