Πολάκης: Θύελλα αντιδράσεων για την επίμαχη ανάρτηση

Πολάκης: Θύελλα αντιδράσεων για την επίμαχη ανάρτηση

Οξύτατες αντιδράσεις και καθολική καταδίκη έχει προκαλέσει στο δικαστικό σώμα και τον νομικό κόσμο η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη με επικηρύξεις δημοσιογράφων, δικαστών και άλλων δημοσίων παραγόντων, αλλά και οι τοποθετήσεις του για μαζικές απολύσεις δικαστικών λειτουργών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύτατες αντιδράσεις και καθολική καταδίκη έχει προκαλέσει στο δικαστικό σώμα και τον νομικό κόσμο η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη με επικηρύξεις δημοσιογράφων, δικαστών και άλλων δημοσίων παραγόντων, αλλά και οι τοποθετήσεις του για μαζικές απολύσεις δικαστικών λειτουργών. Οι δικαστικές ενώσεις αντέδρασαν άμεσα με σκληρές ανακοινώσεις, με πρώτη την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μέλη της οποίας περιέλαβε στην ανάρτησή του ο κ. Πολάκης, κυρίως ανώτατους δικαστικούς που δίκασαν και καταδίκασαν ομόφωνα τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Σε αυτούς όμως περιέλαβε και άλλους, που μετέχουν στη δίκη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη –η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου– με κατηγορούμενο στο Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, γεγονός που έχει εκληφθεί από ανώτατους δικαστές ως ευθεία προσπάθεια εκφοβισμού τους ενόψει της έκδοσης και αυτής της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, για την ανάρτηση Πολάκη, έκανε λόγο για «δημοκρατική εκτροπή» και για την «ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της συνταγματικής νομιμότητας», ενώ ανέφερε ότι «είναι σοκαριστικές οι εικόνες των επικηρυχθένων προσώπων», δημοσιογράφων, δικαστικών και λοιπών.

Για «δημοκρατική εκτροπή» έκανε λόγο η Ενωση Δικαστών – «Τρέχει» η έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δικαστικές ενώσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ανωτάτων δικαστηρίων) αλλά και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας με τοποθέτηση του προέδρου του Δημήτρη Βερβεσού, ο οποίος μίλησε για «πολιτική τοποθέτηση πέραν των συνταγματικών ορίων». Παράλληλα η Εισαγγελία της Αθήνας κινήθηκε άμεσα και αυτεπάγγελτα διατάσσοντας έρευνα. Η εισαγγελική έρευνα που διενεργείται από την προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης στην Αθήνα, Αγγελική Τριανταφύλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, «τρέχει» προκειμένου να σταλεί στη Βουλή πριν κλείσει για τη διενέργεια των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, ώστε να καταστεί δυνατόν να αρθεί η ασυλία του υπό έρευνα ευρισκόμενου βουλευτή για να μπορέσει η Δικαιοσύνη να προχωρήσει στα περαιτέρω. Η εισαγγελική παρέμβαση, άλλωστε, που έγινε με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αντώνη Ελευθεριάνου, στρέφεται στη στοιχειοθέτηση αδικημάτων με ιδιαίτερη ηθική απαξία, όπως τη διέγερση πολιτών σε διάπραξη εγκλημάτων ή εκδήλωση βίας κατά δικαστικών.

Αν η δικογραφία για την ανάρτηση Πολάκη προλάβει να φθάσει στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες, εισαγγελικές πηγές εκτιμούν ότι ενδέχεται να καταστεί δυνατόν να αρθεί η ασυλία του πριν η Βουλή κλείσει. Αν αυτό συμβεί, οι ποινικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα φέρουν τον Παύλο Πολάκη σύντομα αντιμέτωπο με τις εισαγγελικές αρχές.

Πάντως η ανάρτηση Πολάκη, με νωπή ακόμη την ετυμηγορία 13 ανωτάτων δικαστικών για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, που καταδικάστηκε ομόφωνα, έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις, όχι μόνον γιατί περιέλαβε τα ονόματα ανωτάτων δικαστικών –μεταξύ των οποίων ορισμένων που ακόμη δικάζουν στη δίκη για τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο–, αλλά και για το ότι προχώρησε σε ευθείες απειλές για μαζικές απολύσεις, όπως έγραψε, όλων των δικαστών πάνω από 60 χρόνων και την αντικατάστασή τους με άλλους που θα προσλαμβάνονται –αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές– 500 κάθε χρόνο.

Βεβαίως ο Παύλος Πολάκης δεν είναι η πρώτη φορά που με αναρτήσεις και δημόσιες τοποθετήσεις εκτοξεύει απειλές κατά δικαστικών λειτουργών ή επικρίνει πέραν των ορίων αποφάσεις τους, αλλά είναι η πρώτη φορά που μίλησε για μαζικές απολύσεις δικαστικών και αναφέρθηκε ονομαστικά σε ανώτατους δικαστές που μετείχαν στις συνθέσεις των Ειδικών Δικαστηρίων, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και στο δικαστικό σώμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή