Οικονόμου για Τέμπη: Εχουν ταυτοποιηθεί εννέα σοροί μέσω δείγματος DNA

Οικονόμου για Τέμπη: Εχουν ταυτοποιηθεί εννέα σοροί μέσω δείγματος DNA

«Έχουμε χρέος να αποδώσουμε ευθύνες αλλά και να κάνουμε τα πάντα για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

6' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eχουν ταυτοποιηθεί εννέα σοροί από το δείγμα DNA που έδωσαν χθες συγγενείς θυμάτων και η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς, δήλωσε αναφερόμενος στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ τόνισε ότι «έχουμε χρέος ως πολιτεία να αποδώσουμε επίσημα ευθύνες και να κάνουμε τα πάντα για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές». Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στάθηκε στην ανάγκη να αναλυθούν σε βάθος τα αίτια της τραγωδίας και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μην επαναληφθεί.

Σε ερώτηση για τον αριθμό των αγνοουμένων, σημείωσε ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ο αριθμός των ανθρώπων που επικοινώνησαν και δήλωσαν ότι αναζητούν οικείους τους ανερχόταν σε 56, ωστόσο διευκρίνισε ότι στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι σοροί, δεδομένου ότι δεν είχε προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησής τους. Σημείωσε επίσης ότι έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 46 σοροί. «Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς με ακρίβεια, για μια σειρά από λόγους. Δεν είναι όλα τα εισιτήρια ονομαστικά, υπάρχει πάντα η περίπτωση να ανέβηκαν άνθρωποι στο τρένο τελευταία στιγμή» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν επηρεάζεται ο σχεδιασμός για τις εκλογές, απάντησε ότι «βρισκόμαστε εν μέσω τριήμερου πένθους. Δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ πολιτικά για κανένα άλλο ζήτημα ευρύτερου ενδιαφέροντος, του χρόνου των εκλογών συμπεριλαμβανομένου».

«Θα ήθελα και από το βήμα αυτό να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη μας για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που μας έχει συγκλονίσει όλους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας, η μέριμνά μας σταθερά βρίσκονται στους οικείους των θυμάτων και των αγνοουμένων και στους τραυματίες. Όλοι είμαστε συντετριμμένοι από το τραγικό συμβάν στα Τέμπη. Δεκάδες ανθρώπινα δράματα, πόνος, αβάσταχτος πόνος, εικόνες που συνθλίβουν την καρδιά και την ψυχή όλων μας. Τα λόγια είναι ανεπαρκή, είναι φτωχά, είναι λίγα για να εκφράσουν αυτό που συνέβη και κυρίως αυτό που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα σε όσους βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας» σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς και τους οικείους των θυμάτων και ταυτόχρονα θέλουν να αποδώσουν τα εύσημα στους διασώστες, σε όλους τους ανθρώπους που σε μια τόσο δύσκολη και ψυχικά επώδυνη αποστολή έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους. «Για άλλη μια φορά επιτέλεσαν και επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους», τόνισε.

Αναφέρθηκε στην κήρυξη τριήμερου πένθους και επανέλαβε ότι η κηδεία των θυμάτων θα γίνει δημοσία δαπάνη. Επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή του τραγικού συμβάντος ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν συνεχώς για την τραγωδία και μετέβη χθες στο σημείο όπου είδε από κοντά την πορεία των ερευνών για τον εντοπισμό των αγνοουμένων ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Λάρισας, όπου συνομίλησε με τους συγγενείς των θυμάτων, με το ιατρικό προσωπικό και ενημερώθηκε για την πορεία ταυτοποίησης των θυμάτων και αντιμετώπισης των περιστατικών.

Πρόσθεσε ότι άμεση υπήρξε από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, οι αρμόδιοι υπουργοί βρέθηκαν από το βράδυ της Τρίτης στο συντονιστικό κέντρο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας και η υφυπουργός στη Λάρισα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στη Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη ενώ στα Τέμπη μετέβη και ο υφυπουργός Μεταφορών. «Δόθηκε έμφαση από την πρώτη στιγμή στην περίθαλψη των τραυματιών, στην ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων και στην ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών», είπε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα διευκολύνσεων.

Αναγνώρισε ότι οι απώλειες και οι πληγές που αυτές δημιούργησαν, τα ψυχικά και σωματικά τραύματα όσων επέζησαν, το ψυχικό άλγος όλων μας των κατοίκων αυτής της χώρας και όχι μόνο είναι τεράστια και είναι δύσκολα διαχειρίσιμα κυρίως αυτή τη στιγμή. Υπογράμμισε ότι το μέγεθος της τραγωδίας είναι τέτοιο που επιβάλλεται η αντίδρασή μας και σε άλλα επίπεδα. Οπως ανέφερε, ξεκίνησε ήδη η έρευνα για τη διαπίστωση των αιτίων του δυστυχήματος. Επεσήμανε ότι πέρα από τη διαλεύκανση των αιτιών και την απόδοση ευθυνών είναι αναγκαίο η τραγική αυτή εμπειρία να αναλυθεί σε βάθος ώστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην επαναληφθεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Αναφέρθηκε στη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού και στην παραίτηση του αρμόδιου υπουργού κ. Καραμανλή, καθώς και των επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, ενώ επεσήμανε επίσης ότι ο μεταβατικός υπουργός κ. Γεραπετρίτης θα προχωρήσει αμέσως στη σύσταση ανεξάρτητης υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος αλλά και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων. Υπογράμμισε ότι ενώ πολλές παθογένειες αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο εύρος και στον τομέα των σιδηροδρόμων είναι αλήθεια ότι «δεν καταφέραμε να τις εξαλείψουμε γι’ αυτό άλλωστε και αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Χωρίς υποκρισία και χωρίς να κρυβόμαστε».

Μίλησε για ώρα πένθους και περισυλλογής απέναντι στην απώλεια δεκάδων ανθρώπων. «Είναι η ώρα ενσυναίσθησης, σεβασμού, συμπαράστασης και σιωπής στον πόνο των συγγενών που ξαφνικά από τη μια στιγμή στην άλλη, αναπάντεχα, έχασαν σχεδόν τα πάντα» τόνισε. Μίλησε για την απώλεια ενός ανθρώπου που είναι μια βαριά πληγή που ποτέ και με τίποτα δεν μπορεί να αντικατασταθεί και για το χρέος να φροντίσουμε ως Πολιτεία τους τραυματίες, τους ανθρώπους που βίωσαν τα τραγικά συμβάντα και να σταθούμε πλάι για όσο χρειαστεί στους συγγενείς των θυμάτων. «Εχουμε χρέος να αποδώσουμε ευθύνες αλλά και να κάνουμε τα πάντα κυρίως για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές», είπε κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το πόσο δύσκολο είναι να παρακολουθούνται τα τρένα εν κινήσει, είπε ότι είναι απολύτως εύλογες και δικαιολογημένες οι απορίες αυτές, προσθέτοντας ότι θα δοθούν απαντήσεις με σαφήνεια, γιατί δεν απαντώνται μονολεκτικά χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Είπε ότι τα προβλήματα στα συστήματα ασφαλείας αντιμετωπίστηκαν στο 70%, υπάρχουν συστήματά ασφαλείας που δεν θα άφηναν να εξελιχθεί σε τέτοια τραγωδία, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί στο κομμάτι που έγινε το δυστύχημα. Είπε επίσης ότι θα επιταχυνθεί η προσπάθεια να γίνουν όσα πρέπει για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

Ο κ. Οικονομου διαβεβαίωσε ότι «όλα τα ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη αυτή θα κατατεθούν στο δημόσιο διάλογο με νηφαλιότητα» προσθέτοντας: «Η αλήθεια σώζει κυρίως τις δύσκολες στιγμές. Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την αλήθεια και ελπίζω κανείς άλλος». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οφείλουμε με ειλικρίνεια να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να μην ξανασυμβεί. Η επόμενη δεκαετία είπε ο πρωθυπουργός θα είναι δεκαετία μεγάλων έργων στους σιδηρόδρομους. Δεν είναι όμως σήμερα η ώρα να τα συζητήσουμε».

Αναφερόμενος σε πολιτικές ευθύνες είπε ότι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι αυτονόητη και εκδηλώθηκε έμπρακτα, και έκανε λόγο για αδυναμίες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρόνια. Προσέθεσε ότι «έγιναν βήματα από την κυβέρνηση μας, για παράδειγμα από Τιθορέα έως Δομοκό λειτουργεί το σύστημα αλλά όχι από τα Τέμπη έως τη Θεσσαλονίκη».

Αναφερόμενος στην παραπομπή της χώρας μας από την Ε.Ε. στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, ο κ. Οικονόμου είπε ότι υπήρξε μια παραπομπή που αφορούσε ενσωμάτωση μέρους της κοινοτικής οδηγίας, που όμως δεν σχετίζεται ευθέως με το θέμα της τραγωδίας στα Τέμπη. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη χθες, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο πρωθυπουργός θα πήγαινε στο κέντρο ελέγχου συστήματος ηλεκτροδότησης και σήμανσης της γραμμής που υπάρχει σε λειτουργία από το Πλατύ μέχρι τον Προμαχώνα, καθώς και για την παρουσίαση της χάραξης του προαστιακού της Θεσσαλονίκης και την σύνδεση του με το μετρό της πόλης.

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση μιλά για ανθρώπινο λάθος την ώρα που η επιτροπή διερεύνησης δεν έχει ακόμη συσταθεί, είπε ότι το λάθος ομολογήθηκε από τον ίδιο το σταθμάρχη και προσέθεσε: «Το σημαντικό είναι να προχωρήσουμε παραπέρα. Να δούμε τι άλλα έπρεπε να ισχύουν ώστε να προφυλαχθούμε ακόμη και από ανθρώπινο λάθος. Δύσκολα θα αμφισβητηθεί ότι προήλθε το δυστύχημα από λάθος, αλλά το ζήτημα τι θα μπορούσε να είχε γίνει να μην φτάναμε στην τραγωδία».

Σημείωσε ότι ο νέος υπουργός κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει αυτές τις μέρες για το χρονοδιάγραμμα ερευνών, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ασυμβίβαστο για τον κ. Ντογιάκο, ο γιος του οποίου είναι μετακλητός συνεργάτης του μέχρι χθες υπουργού Κ. Καραμανλή, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο γιος του κ. Ντογιάκου είναι μετακλητός από το 2019 και παραιτούμενος ο υπουργός παραιτείται και ο ίδιος, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Τέλος ο κ. Οικονόμου είπε ότι αυτά τα 3,5 χρόνια η κυβέρνηση έκανε πολλά για τους σιδηροδρόμους αλλά «δυστυχώς όχι όλα».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή