Οταν στο chat έπεσε ξαφνικά σιωπή…

Οταν στο chat έπεσε ξαφνικά σιωπή…

Πώς ο Παύλος Πολάκης απομονώθηκε ακόμη και από τα 50 στελέχη της δικής του εσωκομματικής ομάδας

6' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα κινητά τους τηλέφωνα οι «προεδρικοί» έχουν φτιάξει ένα δικό τους chat. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως μετά το «αντάρτικο» του Παύλου Πολάκη τα πάντα έχουν «παγώσει». Ο βουλευτής Χανίων έχει ανεβάσει μόνο τις επίμαχες αναρτήσεις του και κανείς, από τους περίπου 50 βουλευτές της πλειοψηφίας που συμμετέχουν στο γκρουπ δεν έχει μπει στη διαδικασία είτε να σχολιάσει είτε να ρωτήσει οτιδήποτε. «Η σιωπή μας προς απάντησή του», σχολίαζε μέλος της ομάδας που υποστήριζε πως η άμεση κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων δείχνει το ύφος του νέου ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης που επιθυμεί να φτιάξει. Οσα ειπώθηκαν στην κλειστή συνεδρίαση του διευρυμένου εκτελεστικού γραφείου την εβδομάδα που πέρασε –και είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ»– είναι ενδεικτικά του κλίματος που έχει διαμορφωθεί για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Ακόμα και ο συνωστισμός των τηλεοπτικών συνεργείων έξω από τα γραφεία του κόμματος, που είχε να δει η Κουμουνδούρου από τις εκλογές του 2019, έκανε μεγάλη εντύπωση και σχολιάστηκε από τους «15» που βρέθηκαν στην αίθουσα συσκέψεων. Στην αρχή της συζήτησης ο πρόεδρος, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση. «Οποιος νομίζει ότι κάναμε λάθος στην αντίδρασή μας την Κυριακή να το πει», τόνισε χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση. Βουλευτές που επιθυμούσαν όλο αυτόν τον καιρό την «απο-Πολακοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ και τα τελευταία δύο χρόνια εισηγούνταν στον Αλέξη Τσίπρα να πάρει μέτρα δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την πρώτη διαρροή, που έδειχνε την έξοδό του από τα ψηφοδέλτια. Με τοποθετήσεις όπως «οι αναρτήσεις του δείχνουν πως είχε ένα άλλο σχέδιο», «δεν μπορεί ο πρόεδρος να λέει όχι στον ρεβανσισμό και αυτός να του απαντάει με το γκρέμισμα», «είναι ευκαιρία για ένα σοβαρό άνοιγμα και τη συγκρότηση ενός πλειοψηφικού ρεύματος», στελέχη που κρατούσαν ξεκάθαρες αποστάσεις από τον Παύλο Πολάκη, έκαναν σαφές στη συνεδρίαση πως η διαγραφή του από το κόμμα είναι το επόμενο βήμα.

Υπήρξε κορυφαίο μέλος του οργάνου που φέρεται να υπενθύμισε την επίθεση που είχε εξαπολύσει λίγο πριν από τις προηγούμενες ευρωεκλογές στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο για την πρόσληψή του στο ΕΣΥ, σημειώνοντας πως προκάλεσε την εκτόξευσή του στην πρώτη θέση της λίστας της Ν.Δ. με περισσότερες από μισό εκατομμύριο ψήφους. Στη συζήτηση που έγινε, τα μέλη που δεν θέλουν τα πράγματα να φτάσουν στα άκρα, σύμφωνα με άλλες πηγές, υποστήριξαν πως «για τον Πολάκη η μεγαλύτερη ποινή είναι η μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια». Η εικόνα είναι ακόμα θολή για το τι θα γίνει σε σχέση με την παραμονή του ή μη στο κόμμα. Ορισμένοι σύντροφοί του τον πιέζουν, πριν βρεθεί ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας, να καταλάβει ότι το «κρέμασμα στα μανταλάκια» βουλευτών και ανωτάτων δικαστικών δεν είναι η λύση. Η σύγκληση των οργάνων έχει «παγώσει» εξαιτίας του εθνικού πένθους από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Από την Τρίτη το βράδυ και μετά κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητάει αυτό το θέμα.

Το χρονικό

Οταν πριν από δύο εβδομάδες ο Παύλος Πολάκης είχε απειλήσει πως θα βρεθεί και ο ίδιος εκτός ψηφοδελτίων, αν δεν συμπεριληφθεί ο Μιχάλης Χαιρετάκης στη λίστα στα Χανιά, στην Κουμουνδούρου σήμανε συναγερμός. Η παράκαμψη των διαδικασιών δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα το «άδειασμα» ήταν άμεσο. Είχε προηγηθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου έγινε και η τελευταία συνάντηση με τον πρόεδρο τόσο μέσα στη σύσκεψη όσο και πριν στο σαλονάκι με άλλα στελέχη. Η ανάρτησή του, που παρέπεμπε για τις όποιες αποφάσεις στα όργανα και η σιωπή που μεσολάβησε, θεωρήθηκαν ένδειξη μεταμέλειας. Ο βουλευτής όμως φέρεται να δήλωνε στα κοντινά του πρόσωπα και στο περιβάλλον του στην Κρήτη πως δεν σκοπεύει να κάνει πίσω. Μέχρι την ανάρτηση – προγραμματική πλατφόρμα την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε αμφισβητήσει ποτέ τον πρόεδρο. Οταν και αυτό το ταμπού έσπασε, η ρήξη ήταν αναπόφευκτη. Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε περίπου σαν «συγκυβερνήτης» στον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμήθηκε η στάση του. Τα τηλέφωνα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου πριν από επτά ημέρες πήραν φωτιά, με τους κοντινούς συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού να διαμηνύουν πως «ο δρόμος που διάλεξε δεν έχει επιστροφή».

«Αν πίστεψε πως δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Πολάκη, γρήγορα θα κληθεί να διαπιστώσει αν υπάρχει Πολάκης χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η επόμενη ημέρα

Ο Παύλος Πολάκης είναι κατά γενική ομολογία ένα έντιμο στέλεχος που δούλευε σε αγαστή συνεργασία με την Κουμουνδούρου έχοντας επιτυχίες στον τομέα της Διαφάνειας. Αυτό εκτιμούσε ο Αλέξης Τσίπρας πέρα από τη φιλική σχέση που είχε μαζί του έπειτα από τόσα χρόνια γνωριμίας. Παρά τον αψύ τρόπο του, ή και χάρη σε αυτόν, εθεωρείτο χρήσιμος για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έλεγε πράγματα που δεν μπορούσε να πει η ηγεσία, συσπειρώνοντας το πιο ριζοσπαστικό κοινό. Ωστόσο το συγκεκριμένο ακροατήριο δεν είναι τόσο ευρύ που θα μπορούσε να τον κρατήσει για πάντα στο απυρόβλητο. Αν πίστεψε πως δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Πολάκη, γρήγορα θα κληθεί να διαπιστώσει αν υπάρχει Πολάκης χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους ψιθύρους που ακούγονται πως ήδη ετοιμάζει την υποψηφιότητά του για τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, στελέχη που βρίσκονται κοντά του δεν τους συμμερίζονται. Τον θεωρούν μάλιστα «στρατιώτη» ό,τι και αν συμβεί. Δεν είναι ξεκάθαρο άλλωστε ακόμα τι θα αποφασίσει η Επιτροπή Δεοντολογίας και ποια γραμμή θα δώσει η Πολιτική Γραμματεία σε σχέση με την κομματική του ταυτότητα.

Η «ποινή»

Η προσέγγιση της πλειοψηφίας στην Κουμουνδούρου είναι πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συμμετέχει στις επόμενες συνεδριάσεις των οργάνων. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη διαγραφή του είτε με την αναστολή της ιδιότητας ως μέλους για ένα χρονικό διάστημα (π.χ. ένα χρόνο). «Αν δεν γίνει διαγραφή, αναστολή θα γίνει σίγουρα», τόνιζε κορυφαίο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας στην «Κ». Η ανησυχία πως η δεύτερη, πιο συμβιβαστική λύση μπορεί να θεωρηθεί «ημίμετρο» υπάρχει στην Κουμουνδούρου. Την πιθανότητα να πέσει απολύτως στα «μαλακά» μέσω μιας σύστασης ή μιας επίπληξης τη θέλουν μόνο οι πολύ κοντινοί του σύντροφοι. Οι γραμμές στις τάσεις είναι επίσης μπλεγμένες. Η «Ομπρέλα» έχει συνεδριάσει για το συγκεκριμένο θέμα με τους περισσότερους να μην είναι υπέρ της διαγραφής. Αγάπησαν τα μέλη της αριστερής πτέρυγας ξαφνικά τον Παύλο Πολάκη; Σε καμία περίπτωση. Το DNA του «ΚΚΕ Εσωτερικού» υπάρχει σε πολλά στελέχη που δεν θέλουν ούτε να ακούν για διαγραφές και αποπομπές. Παράλληλα, δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τη συγκρότηση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Το συγκεκριμένο όργανο αποτελείται από 15 άτομα, στην πλειοψηφία ανήκει περίπου το 70% και για τη διαγραφή ή την αναστολή χρειάζεται πλειοψηφία 2/3.

Πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι του; 

Οσον αφορά το εκλογικό αποτύπωμα της μη συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια, η συζήτηση δεν έχει σταματήσει. Το φανατικό κοινό του, τα σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις του και τα μηνύματα που παίρνει το τηλεφωνικό κέντρο στο ισόγειο της Κουμουνδούρου είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να αλλάξουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Πιστεύουν άλλωστε πως η συσπείρωση των εκλογών θα απορροφήσει μεγάλο κομμάτι των υποστηρικτών του, ενώ σημειώνουν δύο ακόμη πράγματα: Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αδυνατίζει σημαντικά και παράλληλα το ΠΑΣΟΚ έχει έναν ακόμη λόγο να μην το τρομάζει η συγκατοίκηση στα έδρανα της πλειοψηφίας. Ο Παύλος Πολάκης είχε καταφέρει στα μέσα Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου να προκαλέσει μια αχρείαστη ένταση με τη Χαριλάου Τρικούπη. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη είχε πει σε άπταιστα «κρητικά» πως είναι «λίγος και δεν τραβάει» και για το ΠΑΣΟΚ ότι είναι «πιασμένο». Ηταν η πρώτη «ψιλή βροχή» που έπεσε από τον βουλευτή Χανίων μέσα στον νέο χρόνο. Μετά ακολούθησε η «καταιγίδα»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή