Γ. Οικονόμου για Κ. Αχ. Καραμανλή: Δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές

Γ. Οικονόμου για Κ. Αχ. Καραμανλή: Δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές

Ερωτηθείς πότε σκέφτεται ο Κυρ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει την προκήρυξη των εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «το ζήτημα αυτό σε αυτή τη φάση δεν απασχολεί καθόλου τον πρωθυπουργό»

5' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Κ. Αχ. Καραμανλής παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας γενναία την πολιτική ευθύνη. Από την πλευρά της Ν.Δ. και του Κ. Αχ. Καραμανλή δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αν ο Κ. Αχ. Καραμανλής θα είναι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

«Αν και δεν είναι του παρόντος, αλλού είναι τα ζητήματα για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. Η ανάληψη της πολιτικής αντικειμενικής ευθύνης, παρά το γεγονός εδώ υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων και διαχρονικών παθογενειών, είναι μια πράξη η οποία τιμά τον Κ. Αχ. Καραμανλή στο επίπεδο αυτό» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς, δε, πότε σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει την προκήρυξη των εκλογών, απάντησε: «Το ζήτημα αυτό σε αυτή τη φάση δεν απασχολεί καθόλου τον πρωθυπουργό».

Την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο

«Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται ακόμη υπό την επήρεια του σοκ που έχει προκαλέσει το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Ο πόνος, η θλίψη, η οργή περισσεύουν καθώς κανείς δεν έχει ακόμη καταφέρει να εκλογικεύσει και να διαχειριστεί το φρικτό, το αποτρόπαιο αυτό συμβάν. Η σκέψη όλων μας είναι στις οικογένειες αυτών που έχασαν τους ανθρώπους τους τόσο άδικα, τα παιδιά, τους γονείς, τα αδέρφια τους, είναι στους ανθρώπους που έχασαν φίλους και συναδέλφους. Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες συμπονούμε και συμπαραστεκόμαστε στο απερίγραπτο δράμα που έφερε αβάσταχτο πόνο σε δεκάδες οικογένειες και στους οικείους τους. Στην τραγωδία που πάντα θα βασανίζει τόσο την ατομική όσο και τη συλλογική μας μνήμη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επεσήμανε ότι εξακολουθεί να λαμβάνεται μέριμνα υλική και συναισθηματική για τους τραυματίες, αναφέρθηκε στην ανάρτηση του πρωθυπουργού μέσω της οποίας ζήτησε μια μεγάλη και βαθιά συγγνώμη τόσο προσωπικά όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια καθώς όπως είπε η Ελληνική Πολιτεία, έχει παρελθόν, έχει παρόν και φυσικά έχει και μέλλον. «Γιατί πράγματι -όπως είπε ο πρωθυπουργός- στην Ελλάδα του 2023 δεν γίνεται δύο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς. Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρόκειται να κρυφτούμε -όπως είπε ο πρωθυπουργός- πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων στις οποίες θα προβεί τις επόμενες μέρες ο κ. Γεραπετρίτης, μέχρι να ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης. Επίσης θα ζητήσει αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά κι από άλλες φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία για να αποκτήσουμε το ταχύτερο δυνατό ένα ακόμη πιο ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο. Είπε επίσης ότι θα προτείνει σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούν από τώρα ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος στην επόμενη Βουλή να συσταθεί Ειδική Επιτροπή, δηλαδή Εξεταστική Επιτροπή, που θα διερευνήσει την ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων την τελευταία εικοσαετία.

«Χρέος όλων μας -όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός- είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ ένα τέτοιο τραγικό γεγονός. Επίσης αποτελεί προτεραιότητα να διερευνηθεί πλήρως κάθε πτυχή και να μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας έτσι ώστε αφενός να αποκλειστεί η επανάληψή της κι αφετέρου να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνομιλία του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Κομισιόν. 

«Είναι εύλογο ότι η τραγωδία αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν δεν συνέτρεχαν μια σειρά συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που διαιωνίζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Τόνισε ότι είναι υπερκομματική, τεχνοκρατική και έχει επάρκεια ενώ συμπλήρωσε ότι «όπως είναι αυτονόητο δεν θα ασχοληθεί με την απόδοση ευθυνών για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα. Θα επιτελέσει το έργο της, με διαφάνεια, με αντικειμενικότητα, χωρίς παρεμβάσεις, με πληρότητα στο συντομότερο δυνατό χρόνο ενώ σε καμιά περίπτωση δεν θα υποκαταστήσει την ελληνική Δικαιοσύνη. Αντιθέτως τα συμπεράσματά της θα τεθούν στη διάθεση της Δικαιοσύνης».

Πρόσθεσε ότι στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός απέστειλε νωρίτερα επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία ζητά εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την προτεραιοποίηση των υποθέσεων που αφορούν στη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης και κατά την κρίση του κ. Ντογιάκου ανάθεση στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο της υπόθεσης αυτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η παθογένεια των σιδηροδρόμων στη χώρα μας είναι διαχρονική και πολύπλευρη, όπως δείχνουν μια σειρά από αμάχητα γεγονότα. Θα αναφερθώ σε ορισμένα: Το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα το Μάιο του 2017 στο ‘Αδενδρο Θεσσαλονίκης, όπου σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα και τραυματίστηκαν δέκα. Οι βανδαλισμοί και η αδυναμία αποκατάστασης των ζημιών, με συνέπεια να σταματήσει σταδιακά και η λειτουργία του παλιού συστήματος, της προηγούμενης τεχνολογίας, όπου αυτό υπήρχε. Οι διαδοχικές παρατάσεις και οι υπογραφές συμπληρωματικών συμβάσεων σε ένα έργο που υπογράφηκε το 2014 και είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2016. Μάλιστα, το 2018, ενώ υπήρχε και η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η συμπληρωματική σύμβαση του έργου δεν υπογράφηκε ποτέ. Οι χρόνοι απόκρισης δομών του ελληνικού Κράτους σε ό,τι αφορά προμήθειες, αποφάσεις επί προσφυγών, προσλήψεις. Οι συνέπειες της περιόδου των μνημονίων στη στελέχωση και λειτουργία του οργανισμού. Η αλληλουχία λαθών το μοιραίο εκείνο βράδυ του τραγικού δυστυχήματος, που χωρίς αυτά δεν θα είχε συμβεί το τραγικό συμβάν. Πολύ περισσότερο όταν ο Σταθμός της Λάρισας διαθέτει τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης από το 2022, κάτι που επέτρεπε, παρείχε τη δυνατότητα να διαπιστωθεί για μια πορεία 5,5 χιλιομέτρων ότι το επιβατικό τρένο κινούταν σε λάθος κατεύθυνση, σε λάθος πορεία. Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι οι παθογένειες στο ζήτημα των ελληνικών σιδηροδρόμων αρχίζουν βαθιά στο χρόνο και καμιά Κυβέρνηση, ούτε η δική μας, δεν έχει καταφέρει να τις απαλείψει ολοκληρωτικά, παρά τα όσα κατά καιρούς έγιναν».

Τόνισε ότι επιδιώκεται η αλήθεια και η κυβέρνηση εγγυάται ότι θα χυθεί άπλετο φως σε κάθε διάσταση του γεγονότος. Κλείνοντας υπογράμμισε ότι η ορθολογική αποτίμηση της κατάστασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν αποσκοπεί ούτε μπορεί να το πετύχει, να άρει αυτό το πέπλο οδύνης που έχει καλύψει την πατρίδα μας και σκιάζει τα πάντα. «Δεν βοηθά όμως ούτε ο μηδενισμός, ούτε οι γενικοί αφορισμοί, ούτε πολύ περισσότερο τα ψέματα που διακινούν ορισμένοι από την πρώτη κιόλας στιγμή της τραγωδίας». «Ένα πράγμα είναι η ευθύνη σε κάθε επίπεδο κι ένα άλλο είναι η απόπειρα καπηλείας της θλίψης αλλά και της οργής που χαρακτηρίζει σήμερα την ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας είπε ότι την Πέμπτη στις 11 θα γίνει η τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Υποδομών και Μεταφορών τον κ. Γεραπετρίτη για τα ζητήματα του τραγικού δυστυχήματος, θα συζητηθούν ενδεχόμενες θεσμικές κινήσεις και παρεμβάσεις που επιβάλλονται για κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή