Με το «όπλο παρά πόδα» ενόψει Επιτροπής Θεσμών

Με το «όπλο παρά πόδα» ενόψει Επιτροπής Θεσμών

Κρίσιμη η συνεδρίαση της Δευτέρας για τα Τέμπη – Να ανοίξει ο κύκλος των προς ακρόαση προσώπων ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ακόμη μια σκληρή μάχη σε έναν πόλεμο διαρκείας για τον επιμερισμό ευθυνών αναφορικά με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών θεωρείται η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το πρωί της Δευτέρας, που συγκαλείται στη βάση σχετικού αιτήματος της κυβερνώσας πλειοψηφίας. Ως θέμα της συνεδρίασης ορίστηκε η «πορεία και η εξέλιξη των έργων της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση – σηματοδότηση», με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν επιτακτικά διεύρυνση του αντικειμένου και των προσώπων που πρέπει να κληθούν προς ακρόαση.

Υπενθυμίζεται ότι προσκλήσεις έχουν σταλεί σε τρεις πρώην υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, τους Κ. Αχ. Καραμανλή, Χρ. Σπίρτζη και Μιχ. Χρυσοχοΐδη, καθώς και στον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο και για ζητήματα Υποδομών και Μεταφορών, Γ. Γεραπετρίτη.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης με έγγραφα αιτήματά τους ζητούν να ανοίξει ο κύκλος των προς ακρόαση προσώπων. Αντιπολιτευτική ομοφωνία υπάρχει για τους μηχανοδηγούς και τους σταθμάρχες ΟΣΕ, την Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, καθώς και για τη νυν και πρώην διοίκηση του ΟΣΕ. Εχουν γίνει προτάσεις, επίσης, για την ΕΡΓΟΣΕ, τη Hellenic Train, τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, τους νυν υφυπουργούς Μεταφορών και Υποδομών, τον γ.γ. του υπουργείου, τον κ. Κ. Χατζηδάκη, έως και τους Δ. Ρέππα, Ν. Μαυραγάνη ή και Γ. Ραγκούση, που θήτευσαν στο επίμαχο υπουργείο. Το γεγονός ότι υπάρχει –ή και θα διαμορφωθεί, ενδεχομένως– συμφωνία στους κόλπους της αντιπολίτευσης επί τέτοιων προτάσεων σημαίνει πως θα πρέπει να αναμένεται τουλάχιστον μια δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, αφού βάσει Κανονισμού συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός για τη σύγκλησή της με πρωτοβουλία της μειοψηφίας.

Το αντικυβερνητικό μέτωπο, πάντως, παρουσιάζει ήδη ρωγμές, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανταλλάσσουν και μεταξύ τους βέλη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, από διαφορετική αφετηρία, ΚΚΕ, Ελλ. Λύση και ΜέΡΑ25 επιρρίπτουν ευθύνες και σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ επειδή έχουν κυβερνήσει.

Η τραγωδία των Τεμπών «δεν μπορεί να είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Παρά ταύτα, θα μου επιτρέψετε με σεβασμό να πω ότι επιλέξατε να το στρέψετε αποκλειστικά και μόνο σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας προχθές σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που «έδειχναν» ως υπεύθυνη για το πολύνεκρο δυστύχημα αποκλειστικά τη σημερινή κυβέρνηση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή