ΠΑΣΟΚ: Μηνύματα στήριξης από SPD και Ολαφ Σολτς

ΠΑΣΟΚ: Μηνύματα στήριξης από SPD και Ολαφ Σολτς

Μήνυμα στήριξης από τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά, μετέφερε ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Λαρς Κλινγκμπάιλ, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην ελληνική Βουλή

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα στήριξης από τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά, μετέφερε ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Λαρς Κλινγκμπάιλ, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην ελληνική Βουλή. Ερωτηθείς γιατί δεν είχε επαφές με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στην «Κ»: «Με τον κ. Τσίπρα έχουμε μια καλή σχέση, έχει παρευρεθεί πριν από κάποια χρόνια σε εκδήλωση του SPD. Το αδελφό μας κόμμα όμως, το κόμμα με το οποίο έχουμε τη στενότερη σχέση εμπιστοσύνης, είναι το ΠΑΣΟΚ. Στην Αθήνα είχα συναντήσεις μόνο με το ΠΑΣΟΚ και τον ηγέτη του για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στις επικείμενες εκλογές. Αυτό είναι άλλωστε το μήνυμα του ταξιδιού».

Στο ζήτημα των συνεργασιών το SPD έχει αντιμετωπίσει ανάλογα διλήμματα με αυτά στα οποία ενδεχομένως θα κληθεί να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ μετά τις πρώτες εκλογές. Τι θα συμβούλευε τον κ. Ανδρουλάκη; «Δεν είμαι εδώ για να μοιράσω συστάσεις. Οποτε στο παρελθόν οι Γερμανοί επιχείρησαν κάτι ανάλογο, αυτό δεν βοήθησε τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Είμαι εδώ για να συζητήσω με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τις εκλογές, την προετοιμασία ενόψει της αναμέτρησης, πώς μπορούμε να στηρίξουμε το κόμμα και ποιοι συσχετισμοί δυνάμεων υπάρχουν», είπε.

Προς τον Νίκο Ανδρουλάκη – Κριτική του προέδρου Λαρς Κλινγκμπάιλ προς την κυβέρνηση για παρακολουθήσεις και pushbacks.

«Είμαστε ένα κόμμα ιστορικό, ένα κόμμα το οποίο προσπάθησε να αλλάξει με μεταρρυθμίσεις την Ελλάδα, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, και αυτό φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε για πολλά χρόνια. Είμαστε δύναμη προόδου, αλλαγής, μιας παράταξης που υπηρετεί τη δημοκρατία, τους θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε o κ. Ανδρουλάκης.

Στη σύντομη συνομιλία του με την «Κ» ο κ. Κλινγκμπάιλ δεν απέφυγε να αναφερθεί επικριτικά στις επιδόσεις της σημερινής κυβέρνησης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. «Η ελληνογερμανική συνεργασία είναι σημαντική και θέλω να την ενισχύσουμε και να οικοδομήσουμε περαιτέρω σχέσεις εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, ωστόσο, πρέπει να αναφερθώ σε ζητήματα που βλέπω με κριτικό μάτι. Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, στο πλαίσιο του οποίου έπεσαν θύματα υποκλοπών ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι, είναι μια εξέλιξη που δεν ανταποκρίνεται στον τρόπο λειτουργίας δημοκρατικών κρατών. Το ίδιο ισχύει και για τη μεταναστευτική πολιτική. Η Ελλάδα αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για λογαριασμό της Ευρώπης και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό, αλλά δεν μπορούμε να αποσιωπήσουμε τα pushbacks που λαμβάνουν χώρα». Kαθ’ οδόν προς τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κλινγκμπάιλ συνάντησε για τρίτη (!) φορά μέσα σε λίγες ώρες τον πρώην υπουργό Υγείας και στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Γενς Σπαν. Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι άδραξαν την ευκαιρία και τράβηξαν μια χαμογελαστή σέλφι.

Στελέχη γερμανικών κομμάτων που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα εκφράζουν την απορία τους πώς είναι δυνατόν λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές να είναι ακόμη ασαφές πότε θα πραγματοποιηθούν, αφού στη Γερμανία η ακριβής ημερομηνία ανακοινώνεται πολλούς μήνες, σχεδόν ένα χρόνο, νωρίτερα. Πάντως, το γεγονός ότι τόσο πολλοί Γερμανοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι έχουν να βρεθούν στη χώρα μας από την εποχή της κρίσης χρέους απηχεί το αυξημένο ενδιαφέρον του Βερολίνου για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή