Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε δημοσιονομικούς κανόνες του παρελθόντος

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε δημοσιονομικούς κανόνες του παρελθόντος

Ερωτηθείς από την «Κ» για το πώς τοποθετείται η χώρα μας έναντι της πρότασης της Κομισιόν για τις αλλαγές στο «Σύμφωνο Σταθερότητας», ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η πρόταση αυτή «αναγνωρίζει ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία ως κράτη - μέλη να διαπραγματευόμαστε μια λογική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, χωρίς να είμαστε περιορισμένοι από ασφυκτικά σκληρούς αριθμητικούς κανόνες».

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 εφόσον ο λαός εμπιστευτεί και πάλι τη Νέα Δημοκρατία και προκύψει ισχυρή κυβέρνηση εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της ειδικής «συνόδου για το ευρώ» στις Βρυξέλλες.

Επί της ουσίας, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα σηματοδοτήσει ένα από τα τελευταία βήματα στη μακρά και δύσκολη διαδικασία της εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, ο πρωθυπουργός προσήλθε σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχοντας την πρόθεση να φέρει το ζήτημα της αλλαγής των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης σε επίπεδο αρχηγών – κρατών και ενώ η χώρα μας βρίσκεται πλέον σε πιο ενισχυμένη θέση σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια.

Ερωτηθείς από την «Κ» για το πώς τοποθετείται η χώρα μας έναντι της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και το πόσοι ασπάζονται τη θέση αυτή από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής το σχέδιο της Κομισιόν για το νέο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων», για να προσθέσει ότι η πρόταση αυτή «αναγνωρίζει ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία ως κράτη – μέλη να διαπραγματευόμαστε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια λογική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, χωρίς να είμαστε περιορισμένοι από ασφυκτικά σκληρούς αριθμητικούς κανόνες».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, πάντως, ότι «αυτό που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα, αλλά πιστεύω και από πολλά άλλα κράτη – μέλη, είναι να επιστρέψουμε στους προηγούμενους δημοσιονομικούς κανόνες, πράγμα το οποίο θα συμβεί αυτόματα εάν δεν συμφωνήσουμε σε ένα καινούργιο πλαίσιο».

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε ότι «η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και με μια γρήγορη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους».

Συνάντηση με την Τζόρτζια Μελόνι

Το νέο αυτό πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων αποτέλεσε και ένα από τα θέματα που συζήτησε σήμερα με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, στο περιθώριο της «συνόδου για το ευρώ». Αρχικώς, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιδίωκε μια συνάντηση με τους πρωθυπουργούς του ευρωπαϊκού Νότου -της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας-, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ώστε η συζήτηση γύρω από τη συναφή ενεργοποίηση του νέου Συμφώνου Σταθερότητας να διεξαχθεί και σε επίπεδο αρχηγών κρατών και όχι μόνο σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι προσκάλεσε την Ιταλίδα ομόλογό του να επισκεφτεί την Αθήνα πριν από τις εκλογές, προκειμένου να συζητηθεί όλο το εύρος των διμερών σχέσεων, με έμφαση στις κοινές προκλήσεις, στην οικονομία και στο μεταναστευτικό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή της κ. Μελόνι στην Αθήνα «θα συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η ιταλική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την επανεκκίνηση ελληνικών σιδηροδρόμων».

Η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του επιβεβαιώνει την καλή ατμόσφαιρα που επικρατεί και τη διάθεση για συνεργασία ανάμεσά τους. Τον περασμένο μήνα ήταν η Τζ. Μελόνι που είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Κυρ. Μητσοτάκη, προκειμένου να του ζητήσει να την υποστηρίξει σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενιαίου κρατικού ταμείου στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και να καμφθεί η σχετική άρνηση του Βερολίνου.

Οι συνομιλίες του κ. Μητσοτάκη με την Ιταλίδα ομόλογό του έγιναν λίγο πριν από τη «σύνοδο του ευρώ», παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του προέδρου του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, και οι σχετικές συζητήσεις έγιναν στη «σκιά» της αναταραχής των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Ανθεκτικότητα ευρωπαϊκού και ελληνικού τραπεζικού συστήματος»

Στη κοινή δήλωση που εκδόθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της συνόδου, σημειώνεται -ανάμεσα σε άλλα- ότι «η Τραπεζική Ενωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις σε επίπεδο κεφαλαίων και ρευστότητας. Καλούμε για συνέχιση των προσπαθειών προκειμένου να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ενωση».

Από την πλευρά του, και ο Ελληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες ισχυρές και σταθερές, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει εργαστεί ως προς αυτό. «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαν να πουν το ίδιο κάποιοι άλλοι αν τους τύχαινε αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Δημόσιο αγαθό το νερό»

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, διέψευσε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού, λέγοντας πως «είναι δημόσιο αγαθό».

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να ερωτηθεί ο κ. Ανδρουλάκης για το τι ακριβώς εννοούσε. «Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Αυτό επιθυμεί η σιωπηρή πλειοψηφία της κοινωνίας. Γι’ αυτό διεκδικώ την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν.»

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή