Εκλογές: Επιμένει το κύμα της άρνησης – Κλειδί για τις κάλπες του Μαΐου η «γκρίζα ζώνη»

Εκλογές: Επιμένει το κύμα της άρνησης – Κλειδί για τις κάλπες του Μαΐου η «γκρίζα ζώνη»

Το 16,5% των ψηφοφόρων που τοποθετούνται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», που παραμένει σε υψηλά ποσοστά, είναι ο αστάθμητος παράγων της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης. Στο 5% το προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρόλο – κλειδί για τη διαμόρφωση του τοπίου μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής, στις 21 Μαΐου, έχουν οι ψηφοφόροι που τοποθετούνται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», το ποσοστό των οποίων εξακολουθεί να κινείται σε υψηλό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο.

Αυτό προκύπτει από τη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ, που πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1.107 ψηφοφόρων από τις 30 Μαρτίου έως προχθές 3 Απριλίου, καθώς η «γκρίζα ζώνη» μετρήθηκε στο 16,5% έναντι 17,5% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας (13-15 Μαρτίου). Από τη νέα δημοσκόπηση προκύπτουν επίσης δύο ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία: πρώτον, ότι τα μικρά κόμματα επιδεικνύουν αντοχές, παρά το κλίμα πόλωσης που ήδη έχει διαμορφωθεί. Δεύτερον, ότι παραμένει ισχυρό το ενδεχόμενο προσφυγής σε νέες εκλογές, καθώς δείχνουν απομακρυσμένα τα σενάρια, όχι μόνο της επίτευξης αυτοδυναμίας, αλλά και σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Ειδικότερα, ως προς την πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων), η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 31%, καταγράφοντας άνοδο (στην προηγούμενη ήταν 30%) και ακολουθούν: με 26% ο ΣΥΡΙΖΑ, με 10% το ΠΑΣΟΚ, με 6% το ΚΚΕ, από 4% η Ελλ. Λύση και το ΜέΡΑ25 –το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη «κερδίζει» μισή μονάδα συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση–, ενώ ένα 3,5% επιλέγει το κόμμα Κασιδιάρη. Καταγράφεται επίσης η ύπαρξη αθροιστικά τεσσάρων μονάδων που επιλέγει διάφορα άλλα μικρά κόμματα. Σύμφωνα με το σενάριο μιας αναλογικής κατανομής αναποφάσιστων, η εταιρεία Pulse εκτιμά ότι τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. 35%, ΣΥΡΙΖΑ 29,5%, ΠΑΣΟΚ 11,5%, ΚΚΕ 6,5%, Ελλ. Λύση και ΜέΡΑ25 4,5% έκαστο, με το κόμμα Κασιδιάρη να φθάνει το 4% και όλα μαζί τα άλλα μικρά σχήματα 4,5%.

Βάσει αυτών, οι έδρες σε μια εξακομματική Βουλή που θα αναδείξουν οι κάλπες της 21ης Μαΐου (με ένα ποσοστό σχημάτων που μένουν εκτός να ανέρχεται συνολικά στο 8,5%), κατανέμονται ως ακολούθως: Ν.Δ. 115 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 97, ΠΑΣΟΚ 37, ΚΚΕ 21, Ελλ. Λύση και ΜέΡΑ25 από 15 βουλευτές. Στον βαθμό που μια τέτοια πρόβλεψη επιβεβαιωθεί τη νύχτα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, φαίνεται –όπως προαναφέρθηκε– αφενός ότι δεν «βγαίνει» το σενάριο της «προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας» που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου πως ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ θα έχει στην καλύτερη περίπτωση οριακή πλειοψηφία και κατ’ επέκταση δεν θα θεωρείται σταθερό και βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Σε περίπτωση επτακομματικής Βουλής, οι δεύτερες εκλογές είναι σχεδόν μονόδρομος.

Αντοχές επιδεικνύουν τα μικρότερα κόμματα – Εξαιρετικά πιθανό το σενάριο κυβερνητικού αδιεξόδου και νέων εκλογών.

Ενδεικτικό των τάσεων του εκλογικού σώματος είναι πως σε ερώτηση «τι θα ήταν καλύτερο να γίνει αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση» στις ερχόμενες εκλογές, το 36% απαντάει πως θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει να στηθούν κάλπες ξανά, το 33% πως πρέπει να γίνουν «νέες εκλογές το συντομότερο» και μόλις το 22% απαντάει «προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία».

Παράλληλα, το 28% δηλώνει πως προτιμά η επόμενη κυβέρνηση να είναι αυτοδύναμη Ν.Δ. (το 10% επιλέγει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ.), 13% εμφανίζεται να θέλει αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ (ενώ ένα 17% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ένα 7% «δείχνει» «μεγάλο συνασπισμό Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και άλλων», με 17% των ερωτηθέντων να επιλέγει «κάποιο άλλο» ως επόμενη κυβέρνηση.

Καταλληλότερος

Στην ερώτηση για το ποιος θα ήταν καλύτερο μετά τις εκλογές να είναι ο πρωθυπουργός, το 36% επιλέγει τον κ. Μητσοτάκη, το 25% τον κ. Τσίπρα, το 11% τάσσεται υπέρ της πρότασης που έχει κάνει περί τρίτου προσώπου για την πρωθυπουργία ο Ν. Ανδρουλάκης, ενώ το 24% απαντάει «κανένας – τίποτα από τα παραπάνω». Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη δημοσκόπηση ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών. Το δυστύχημα, βάσει των απαντήσεων, θα αποτελέσει μεν «πολύ σημαντικό κριτήριο» για την ψήφο, πλην όμως σημαντικότερα θεωρούνται κατά σειρά: η κοινωνική πολιτική (88%), η ακρίβεια (86%), η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (84%), τα θέματα θεσμών και διαφάνειας (81%), η εξωτερική πολιτική και άμυνα (77%) και ακολουθούν τα Τέμπη (69%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή