Γιατί οι σοφοί του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν κρυφοί

Γιατί οι σοφοί του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν κρυφοί

Η στελεχική ανανέωση για το κόμμα σταμάτησε στη θέση του εκπροσώπου, καθώς τα μέλη του think tank παραμένουν αθέατα

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα καλά νέα κυκλοφορούν γρήγορα. Αν στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποφασίσει να προτεραιοποιήσουν την ανάδειξη κάποιων νέων μη κομματικών στελεχών, που θα στέκονταν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στην προεκλογική καμπάνια, αυτό θα είχε ήδη επιχειρηθεί. Το έδαφος θα είχε προετοιμαστεί και οι απαραίτητες δημόσιες «συστάσεις» θα ακολουθούσαν τη συγκρότηση του «think tank» πέρυσι τον Νοέμβριο. Τώρα μάλλον είναι πολύ αργά. Σε ένα σκληρό μιντιακό τοπίο περιθώρια για «πειράματα» δεν υπάρχουν. Μόνο οι παλιές «καραβάνες» μπορούν να αντεπεξέλθουν σε «χτυπήματα κάτω από τη μέση», μη πολιτικές παρεμβάσεις και οξείες και τοξικές τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ακτινοβολία και το κύρος των ανθρώπων που επιλέγει να έχει δίπλα του ένας πολιτικός αρχηγός δίνει πόντους και στον ίδιο. Την ανατροπή ο Αλέξης Τσίπρας την έκανε με την επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου στη θέση της εκπροσώπου Τύπου, που έδωσε μια φρεσκάδα στο κόμμα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκανε το επόμενο βήμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν το τόλμησε ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εμφανίζεται με την «ομάδα» του 2019. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως μια σειρά από στελέχη που συμμετέχουν στο «think tank» της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα και εμφανίζονται ως φαβορί να αναλάβουν κάποιο χαρτοφυλάκιο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις εκλογές και «λύσει» τον γρίφο της προοδευτικής διακυβέρνησης. Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη οδεύει είτε για την Κατεχάκη είτε για να βάλει τη δική της σφραγίδα στο υπουργείο Μετανάστευσης. Θα μπορούσε να έχει θέση σε ένα σκληρό τηλεοπτικό πάνελ για τον φράχτη και την τροπολογία για τη μη χρηματοδότησή του από την Ε.Ε., που υποστήριξε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Πολύ πιθανόν «ναι», αν η Κουμουνδούρου είχε αποφασίσει να μπει με άλλους όρους στο προεκλογικό παιχνίδι. Η Ζωρζέττα Λάλη, ο Οθωνας Ηλιόπουλος, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, ο Κωστής Παπαϊωάννου, η Διάνα Βουτυράκου (που ολοκληρώνει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ένα πρόγραμμα για την ψηφιακή πολιτική), αλλά και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ανήκουν στο παραπάνω «μπλοκ». Η τελευταία μεταγραφή από το «ΠΑΣΟΚ» στο team των τεχνοκρατών, Μαριλένα Κοππά, θα μπορούσε επίσης να έχει έναν πιο εξωστρεφή ρόλο στον τομέα εξωτερικών του κόμματος. Η κάλπη πολλές φορές βοηθάει τους τολμηρούς.

Γιατί οι σοφοί του ΣΥΡΙΖΑ  έμειναν κρυφοί-1

Προσθήκες στο παρά 5΄

Η επόμενη καλή ευκαιρία του Αλέξη Τσίπρα να προκαλέσει πολιτικό «θόρυβο» είναι το κλείσιμο των ψηφοδελτίων. Οι τελευταίες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως στο υπόλοιπο 25% που απομένει να ανακοινωθεί, θα περιλαμβάνεται ο γνωστός τραγουδιστής Μιθριδάτης που είναι πολύ αγαπητός στη νεολαία. Αλλες πηγές υποστηρίζουν πως ο κύκλος συζήτησης για το ενδεχόμενο τοποθέτησης της Αθηνάς Λινού στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έκλεισε εδώ και αρκετό καιρό και η καθηγήτρια Ιατρικής θα μπει τελικά στη μάχη του σταυρού. Για την Α΄ Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» η Δώρα Τσαμπάζη. Η λίστα του Επικρατείας είχε επίσης συζητηθεί για τη σύζυγο του αείμνηστου oλυμπιονίκη, όμως εκτιμήθηκε πως είναι αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση της συγκεκριμένης περιφέρειας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κυνηγάει την πρωτιά που έχασε για τέσσερις μονάδες πριν από τέσσερα χρόνια.

Προσκλητήριο

Στον απολογισμό της εβδομάδας που πέρασε, στην Κουμουνδούρου έχουν περισσότερα να πουν για το ΠΑΣΟΚ παρά για τη Νέα Δημοκρατία. Δεν αποκλείουν η επίθεση προς τη Χαριλάου Τρικούπη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έγινε, προκειμένου ο Νίκος Ανδρουλάκης να αναγκαστεί να γκρεμίσει τις γέφυρες και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να επαναλαμβάνει πως δεν δέχεται ούτε τον Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργό δεν δείχνουν να ανησυχούν. Τα δύο κόμματα «ψαρεύουν» ψήφους στον χώρο της Κεντροαριστεράς και η εκτίμηση είναι πως στο πράσινο στρατόπεδο περιχαρακώνουν τον εκλογικό τους χώρο για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μια φράση του Αλέξη Τσίπρα κρύβει αρκετό «ζουμί»: «Θεωρώ πρωτίστης σημασίας να κουβεντιάσουμε και πριν από τις εκλογές, και κυρίως μετά, τις πολιτικές», είπε αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ. Αφήνει με την παρέμβασή του ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσημης πρόσκλησης στον Νίκο Ανδρουλάκη για προεκλογική προγραμματική συμφωνία; Προφανώς όχι, καθώς όλοι γνωρίζουν πως η απάντηση θα ήταν αρνητική. Καλά πληροφορημένες πηγές, ωστόσο, εξηγούσαν στην «Κ» πως μέσω Ινστιτούτων, εκδηλώσεων, αλλά και τρίτων προσώπων θα επιχειρηθεί από την Κουμουνδούρου να γίνει μια άτυπη ανταλλαγή κοινών προγραμματικών θέσεων. Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η επαναφορά της 13ης σύνταξης είναι λίγα μόνο από τα σημεία σύμπλευσης, τα οποία θα μπορούσαν να προϊδεάσουν τον κόσμο για την πιθανότητα συνεργασίας. Να γίνει ουσιαστικά ένα ενδιάμεσο βήμα που δεν θα αποσπάσει την προσοχή του δεξιού μπλοκ της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά ούτε θα ατονήσει τα «ντεσιμπέλ» της κριτικής του Νίκου Ανδρουλάκη.

Διχάζει ο Γιάνης

Οι τάσεις πια στην Κουμουνδούρου δεν συγκρούονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούν. Στα ψιλά πέρασαν πριν από λίγες ημέρες οι εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις δύο κορυφαίων στελεχών σε σχέση με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άτυπος επικεφαλής της «Ομπρέλας», βάζοντας στο κάδρο των συνεργασιών το ΜέΡΑ25 δήλωσε τη Δευτέρα πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα απευθυνθεί σε όλα τα προοδευτικά κόμματα» μιλώντας για μια συμμαχική, δημοκρατική, προοδευτική, Αριστερή κυβέρνηση. Ο Κώστας Ζαχαριάδης, εκ των βασικών πυλώνων του «προεδρικού» μπλοκ, σε άλλη κατεύθυνση σημείωσε πως «οι σημαντικότατες διαφορές που έχουν προκύψει με τον κ. Βαρουφάκη από το 2015 ούτε μπορούν να γεφυρωθούν ούτε θα γεφυρωθούν μέχρι τις εκλογές και μετά τις εκλογές». Σε κάθε περίπτωση, επειδή η 22α Μαΐου θα είναι μια άλλη ημέρα για τα κόμματα και όλοι υποστηρίζουν πως θα είναι η «ώρα της ευθύνης», οι όποιες διαφωνίες αναμένεται να ξεπεραστούν. Ετσι και αλλιώς, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει, θα διεξαχθεί και εσωτερικό δημοψήφισμα για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Το σύνθημα

Το «δικαιοσύνη παντού» θεωρείται επιτυχημένο. Η «μεγάλη αλλαγή» και η «σταθερότητα» θα ακούγονται όλο και πιο συχνά από τον Αλέξη Τσίπρα. Πολύ ψηλά θα συνεχίσουν να παίζουν το «κοινωνικό κράτος» και η «διαφάνεια στο Δημόσιο».

Τα πρόσωπα

Κάθε πρωί στις 9.30, η νυν και ο τέως εκπρόσωπος Τύπου, Πόπη Τσαπανίδου και Νάσος Ηλιόπουλος, κάνουν τον σχεδιασμό της ημέρας με το επικοινωνιακό επιτελείο. Εχουν λάβει από τον Τσίπρα το χρίσμα της προβολής της επίσημης γραμμής του κόμματος στα media.

Ο πήχυς 

Αν η πρωτιά στην απλή αναλογική μπορούσε να μεταφραστεί αριθμητικά, το 31,5% του 2019 δεν θα άφηνε στο κόμμα κανένα δυσαρεστημένο. Ακόμη και ένα «στραβοπάτημα» που κινείται κοντά σε αυτό το νούμερο αφήνει πολλές υποσχέσεις για τον δεύτερο γύρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή