Τσαβούσογλου: Στη Χάγη, αλλά για όλα τα θέματα

Τσαβούσογλου: Στη Χάγη, αλλά για όλα τα θέματα

Ο Τσαβούσογλου επανήλθε για κυριαρχία των νησιών και επέκταση χωρικών υδάτων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην παραπομπή των υφιστάμενων ζητημάτων μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας σε διεθνές δικαστήριο, αλλά «συνολικά», αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, ενώ προειδοποίησε πως σε διαφορετική περίπτωση η υφιστάμενη «νηνεμία» στις διμερείς σχέσεις μπορεί να μην έχει διάρκεια.

Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε συγκεκριμένα ότι «στο Αιγαίο υπάρχει το ζήτημα των νησιών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, υπάρχουν οι παραβιάσεις που έχω αναφερθεί και πριν. Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου όπου (οι Ελληνες) αντί για τα 6 μίλια διεκδικούν τα 10 μίλια. Υπάρχουν κάποιες δηλώσεις που αναφέρουν την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Ολα αυτά τα θέματα είναι ζητήματα διαφορών που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πρότεινε λύση «πακέτο» για όλα τα ζητήματα. «Για να πάμε σε διεθνές δικαστήριο. Για να συμβεί όμως αυτό, Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσουν. Και δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί, πρέπει να πάμε όλα τα θέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσαβούσογλου προειδοποίησε πως η θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας ίσως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και τόνισε ότι «όσο δεν λύνουμε τα θέματα αυτά, θα υπάρχει ενδιάμεσα μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά μετά θα υπάρχει κάποια παραβίαση, μετά κάποια αερομαχία, ένταση στους αιθέρες και ίσως και κάποιο ατύχημα. Δηλαδή όλα μπορούν να συμβούν και αυτή η θετική ατμόσφαιρα να εξαφανιστεί σύντομα. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα επιλύσουμε. Θα κάνουμε διαβούλευση για κάθε θέμα χωριστά; Kατά την άποψή μου πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ως πακέτο. Διότι αν λύσουμε το ένα θέμα, στο άλλο θα συνεχιστεί η ένταση», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως «αυτή η θετική ατμόσφαιρα μπορεί να εξαφανιστεί σύντομα» – Αναφορά Ερντογάν στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Εν τω μεταξύ, χαρακτήρα προεκλογικής συγκέντρωσης έλαβε η τελετή παράδοσης του ελικοπτεροφόρου του τουρκικού ναυτικού «TCG Anadolu», με κεντρικό ομιλητή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα ναυπηγεία της περιοχής Τούζλα της Κωνσταντινούπολης.

Για τον κ. Ερντογάν το –βασισμένο στο ισπανικό πλοίο αμφίβιων αποστολών «Juan Carlos I»– «TCG Anadolu» αποτελεί ένδειξη που επικυρώνει τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή και τον κόσμο. «Δεν μένουμε μόνο σε αυτό, θα προσθέσουμε στη Γαλάζια Πατρίδα μας τις 3 φρεγάτες κλάσης Ιstif», είπε. Οι φρεγάτες θα ναυπηγηθούν εντός τριών ετών.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία «θα μπορεί να μεταφέρει με μεγάλη ευκολία μια δύναμη σε μέγεθος ενός τάγματος στις περιοχές κρίσης, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα». Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης πως «η ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας έχει γίνει πολύ σημαντική στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Αυτό κρύβεται πίσω από τις προσπάθειές μας για να έχει η χώρα μας έναν πιο δυνατό και αποτρεπτικό στόλο».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στο ναυπηγικό πρόγραμμα της Τουρκίας, δήλωσε ότι «πλέον να ξέρουμε ότι το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι και η Τουρκία είναι μεγάλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή