Οι χειρισμοί των αρχηγών στην τελική ευθεία

Οι χειρισμοί των αρχηγών στην τελική ευθεία

Τον τελικό σχεδιασμό τους ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου θα αρχίσουν να αναπτύσσουν οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, αμέσως μετά την πασχαλινή ανάπαυλα

8' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τελικό σχεδιασμό τους ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου θα αρχίσουν να αναπτύσσουν οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, αμέσως μετά την πασχαλινή ανάπαυλα. Τα επιτελεία των κομμάτων ετοιμάζονται, θέτοντας προτεραιότητες, όπως η ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων και πρωτίστως του Επικρατείας, η προβολή των κεντρικών συνθημάτων, αλλά και οι περιοδείες σε εκλογικές περιφέρειες «κλειδιά». 

Ν.Δ.: Τα 4+1 βήματα μετά το Πάσχα

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Η τελευταία μικρή ανάπαυλα πριν από τις εκλογές είναι το τρέχον τετραήμερο, με τον πρωθυπουργό να ανασυντάσσει τις δυνάμεις του από την Τήνο όπου θα βρεθεί για ολιγοήμερες διακοπές και να σχεδιάζει τα επόμενα βασικά βήματα της κυβέρνησης στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, τα οποία έχουν ως εξής:

1. «Τα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα»: Από την Τετάρτη, όταν στο πλαίσιο των περιοδειών του ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κέρκυρα, θα συνεχίσει να αναδεικνύει «τα ψέματα», όπως λένε κυβερνητικές πηγές, του Αλέξη Τσίπρα. Η δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού, οι ψεύτικες υποσχέσεις για προσλήψεις που ισοδυναμούν σχεδόν με ένα μνημόνιο, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που έχει ήδη καταργηθεί, αναδεικνύουν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πως «ο κ. Τσίπρας πολιτεύεται όπως το 2014». Αυτό η κυβέρνηση θα συνεχίσει να το αναδεικνύει «επιζητώντας τη σύγκριση των δύο θητειών», που «αποφεύγει μεθοδικά ο αρχηγός της αξ. αντιπολίτευσης».

Οι χειρισμοί των αρχηγών στην τελική ευθεία-1
Περιοδείες, ομιλίες και συναντήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του πρωθυπουργού μετά την επιστροφή του από την Τήνο, όπου θα βρεθεί για ολιγοήμερες διακοπές. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

2. Επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το επόμενο Σάββατο 22 Απριλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στο Προεδρικό Μέγαρο και θα δρομολογηθούν επισήμως οι εκλογές της 21ης Μαΐου, με τη διάλυση της παρούσας Βουλής. Ετσι μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Το τελευταίο 20ήμερο πριν από τις εκλογές το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη θα περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά περιοδείες, με έμφαση στην Αττική, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη δημοσκοπική πτώση μετά τα Τέμπη.

3. Εως το τέλος Απριλίου η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας. Πρόκειται για το επόμενο βήμα της καμπάνιας, καθώς στο τελευταίο εικοσαήμερο θα προστεθούν στη σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησης Ν.Δ. και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης για την επόμενη θητεία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το να καταγγέλλει –συνήθως με ψεύδη– την κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν μας λέει τι σχεδιάζει να κάνει την επόμενη τετραετία, εκτός από χιλιάδες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων», λέει κυβερνητική πηγή. Στο Μαξίμου θεωρούν πως οι εκλογές κερδίζονται πάντα από την προοπτική που θα δώσει το κάθε κόμμα, εξ ου και από τα τέλη Απριλίου έως την 21η Μαΐου θα δοθεί έμφαση στο τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη εξαγγείλει βασικές γραμμές της επόμενης θητείας, που συνοψίζονται στα εξής: καλύτεροι μισθοί για όλους και αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας και της Δικαιοσύνης. Σε αυτήν τη λογική, μετά το Πάσχα θα κάνει πρεμιέρα και το τελικό σύνθημα ενόψει εκλογών, που θα αποτυπώνει τη βούληση να συνεχιστούν οι αλλαγές με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό.

4. Η παρουσίαση του Επικρατείας. Εως τα τέλη Απριλίου θα έχει παρουσιαστεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., που αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό και είναι απολύτως προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει ισχυρή γυναικεία παρουσία, με ένα όνομα το οποίο έχει προταθεί στον πρωθυπουργό να είναι αυτό της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου. Εως τώρα, πάντως, μόνο δύο πρόσωπα θεωρούνται «κλειδωμένα»: ο Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ δεν αποκλείεται να περιληφθεί στο Επικρατείας και ο Σταύρος Παπασταύρου, που θα έχει κομβικό ρόλο στο Μαξίμου εφόσον η Ν.Δ. είναι ξανά κυβέρνηση.

5. Το τελευταίο 20ήμερο το πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά περιοδείες σε όλη τη χώρα, με έμφαση όμως στην Αττική, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη δημοσκοπική πτώση μετά τα Τέμπη. Την τελευταία εβδομάδα, δε, αναμένονται δύο μεγάλες ομιλίες του πρωθυπουργού, κατά τα ειωθότα, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση

Του Αντώνη Αντζολέτου

Τριάντα έξι ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν τις «μηχανές αναμμένες» ακόμη και μέσα στο Πάσχα. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει επιλέξει την Κέρκυρα για τις πασχαλινές διακοπές, όμως θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους συνεργάτες του προκειμένου το κόμμα να παραμείνει απολύτως ενεργό την περίοδο των εορτών. Θα επιστρέψει στο γραφείο του τη Δευτέρα του Πάσχα και ήδη στον προγραμματισμό έχει μπει μια επίσκεψη στο Λαύριο για τις 18 Απριλίου. Στις 19 του μήνα θα παραχωρήσει συνέντευξη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή και την ίδια μέρα θα αναχωρήσει για την Κω. Ο σχεδιασμός των περιοδειών είναι εβδομαδιαίος και οι επισκέψεις στην περιφέρεια, αλλά και σε γειτονιές της Αθήνας, θα ενταθούν μετά την προκήρυξη των εκλογών. Η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ήδη καθημερινή σε καταστήματα, αγορές και καφετέριες προκειμένου να διατηρήσει μια ζωντανή επαφή με τον κόσμο. Νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, ακόμη και μικρότερες κωμοπόλεις μπαίνουν ήδη στον σχεδιασμό της Κουμουνδούρου. Τα στελέχη του πολιτικού σχεδιασμού ετοιμάζουν τα τελικά διλήμματα στον δρόμο προς τις κάλπες. Με το κλίμα να πολώνεται, το σύνθημα που θα κυριαρχήσει είναι: «Αλλαγή ή Μητσοτάκης;», «εντιμότητα ή διαφθορά;», «αλήθεια ή συγκάλυψη;».

Οι χειρισμοί των αρχηγών στην τελική ευθεία-2
Κατά την περιοδεία του στην Κεφαλονιά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε με πολίτες, ζητώντας «να μην οδηγηθούμε σε διπλές, τριπλές, τετραπλές εκλογές, όπως θέλει ο κ. Μητσοτάκης». Φωτ. INTIME NEWS

Η πρώτη εκκρεμότητα που θα κλείσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις γιορτές θα είναι τα ψηφοδέλτια. Λείπουν 32 ονόματα από τις λίστες, αλλά και οι 15 του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Στο λεκανοπέδιο της Αττικής αναμένονται να υπάρχουν κάποια πρόσωπα – έκπληξη, καθώς έχει μείνει ανοιχτή στην Α΄ Αθήνας μια θέση για μια γυναίκα και στον Βόρειο και τον Δυτικό τομέα τρία ονόματα. Στα Νότια λείπουν τέσσερα πρόσωπα και στην Ανατολική Αττική, στην Α΄ – Β΄ Πειραιά ένα. 

Πρωταρχικός στόχος

Οδεύοντας προς την κάλπη, η μείωση του ανοίγματος της ψαλίδας με τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της Κουμουνδούρου. Εμπειρα στελέχη τονίζουν πως η απόλυτη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συμβαίνει συνήθως, θα επιτευχθεί ακριβώς πριν από τις εκλογές. Μέχρι τότε το ποσοστό του θα υποεκτιμάται. Ηδη, πάντως, οι εκλογικές τάσεις του Απριλίου από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς είναι ενθαρρυντικές για την αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως αναφέρουν ο Κώστας Πουλάκης και η Δανάη Κολτσίδα, που επιμελήθηκαν τη μελέτη, «η Ν.Δ. εξακολουθεί την πτωτική πορεία της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σταθερότητα, κάτι που μειώνει ακόμη περαιτέρω τη μεταξύ τους διαφορά (στις 2,3 ποσοστιαίες μονάδες πλέον). Σημαντικές απώλειες καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οι οποίες το απομακρύνουν από τον στόχο του διψήφιου ποσοστού, ενώ έστω οριακή ενίσχυση παρουσιάζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, σε αντίθεση με τα «λοιπά κόμματα» των οποίων το αθροιστικό ποσοστό αυξάνεται αισθητά (+1,2 μονάδα)».

Σύμφωνα με τις τάσεις, «επιβεβαιώνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ (5,5 ποσοστιαίες μονάδες) στην κατηγορία των 17-44 ετών και της Ν.Δ. (8,3 ποσοστιαίες μονάδες) μεταξύ των άνω των 45 ετών.

Από την Κεφαλονιά ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, εστιάζοντας για άλλη μια φορά στην καθημερινότητα: «Βλέπουμε τη σημαντική πλειοψηφία των νοικοκυριών να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους λογαριασμούς, την ακριβότερη βενζίνη και τον εφιάλτη του σούπερ μάρκετ. Οι 15 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ρεκόρ κερδοφορίας, με κέρδη άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ». Αναφερθείς στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως δεν είναι εκλογές διαμαρτυρίας, προσθέτοντας ότι είναι οι μόνες κάλπες που θα στηθούν. «Μπορούμε και πρέπει να μην οδηγηθούμε σε διπλές, τριπλές, τετραπλές εκλογές, όπως θέλει ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κλειδώνει» το Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

Της Δώρας Αντωνίου

Η ανάπαυλα για τον εορτασμό του Πάσχα είναι το κρίσιμο χρονικό διάστημα για να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες όσον αφορά τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κοινοποιήσει σε έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών του τα πρόσωπα στα οποία έχει ήδη απευθυνθεί. Αλλωστε, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, και στο ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν επικοινωνιακά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποίο, εκτός των άλλων, λειτουργεί και σαν «καθρέφτης» της φιλοσοφίας του κάθε κόμματος. Η παρουσίαση του Επικρατείας θα γίνει κοντά στην Κυριακή του Θωμά και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα προγραμματιστεί κάποια μεγάλη εκδήλωση με τη συμμετοχή των υποψηφίων ή αν θα επιλεγεί κάποιος πιο ευρηματικός επικοινωνιακά τρόπος. Ηδη προεξοφλείται η συμμετοχή στο Επικρατείας των στενών συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του εκπροσώπου Τύπου Δημήτρη Μάντζου, του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλου και του γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού Παναγιώτη Δουδωνή. Επίσης, οι υποψηφιότητες του Γρηγόρη Λαμπράκη και της δικηγόρου Ελένης Χριστοπούλου, ως επιλογή για τους αποδήμους. Επιπλέον, ανακοινώθηκε το όνομα του παλαίμαχου τερματοφύλακα Νίκου Σαργκάνη και επιδιώκεται η συμμετοχή ενός εμβληματικού καλλιτέχνη. 

Οι χειρισμοί των αρχηγών στην τελική ευθεία-3
Τη Δημοτική Αγορά Πειραιά επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος συνομίλησε με καταναλωτές και καταστηματάρχες. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτός από το Επικρατείας, στις εκκρεμότητες που θα κλείσουν αμέσως μετά το Πάσχα είναι κάποια κενά σε ψηφοδέλτια που είχαν μείνει ανοιχτά όταν έγινε η ανακοίνωσή τους. Μένουν οι επίσημες ανακοινώσεις, που θα γίνουν μέσα στις προσεχείς ημέρες. 

Εκπλήξεις

Στο μέτωπο της επικοινωνίας, προχθές Μεγάλη Τετάρτη, έγιναν τα γυρίσματα για τα προεκλογικά σποτ του ΠΑΣΟΚ, που θα αρχίσουν να προβάλλονται αμέσως μετά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Στα σποτ που ολοκληρώθηκαν ήδη, πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, με συνεργάτες του να προϊδεάζουν για εκπλήξεις, αναφέροντας ότι οι πολίτες θα δουν κάτι που δεν περιμένουν, κάτι διαφορετικό από τις συνηθισμένες προσωποκεντρικές προεκλογικές εκστρατείες. Αναφέρουν ότι επιδιώκεται να προβληθεί το «καθαρό πρόσωπο» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τα μηνύματα θα εστιάζουν στο ότι σε αυτές τις εκλογές αποφασίζουμε για τη ζωή μας, για την πατρίδα, για το μέλλον μας.   Από τον οργανωτικό τομέα της Χαριλάου Τρικούπη έχει ήδη σχεδιαστεί ένα ημέρα με την ημέρα πρόγραμμα δραστηριοτήτων μέχρι τις εκλογές, το οποίο θα πρέπει να μελετήσει ο κ. Ανδρουλάκης και να δώσει το «πράσινο φως», ώστε να προγραμματιστούν οι σχετικές εκδηλώσεις. Οι ημέρες μέχρι τις εκλογές είναι σχεδόν μοιρασμένες ανάμεσα σε επισκέψεις και μικρές περιοδείες σε περιοχές του λεκανοπεδίου και σε περιοδείες στην περιφέρεια. Ο σχεδιασμός είναι την Τετάρτη μετά το Πάσχα να γίνει η πρώτη εκδήλωση στην Αττική και αμέσως μετά, την Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να επισκεφθεί τη Λέσβο, να επιστρέψει στην Αττική την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο να περιοδεύσει στη Θεσσαλία. Για το λεκανοπέδιο σχεδιάζονται και θεματικές εκδηλώσεις, με στόχο να προβληθούν επιμέρους προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που απευθύνονται, για παράδειγμα, στους υγειονομικούς, στους νέους επιστήμονες, αφορούν ζητήματα όπως η ανεργία των νέων, το brain drain κ.λπ. Παράλληλα, προγραμματίζονται τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις. 

Από τη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν έτοιμοι και για συμμετοχή σε debate πολιτικών αρχηγών, εφόσον προχωρήσουν οι σχετικές συνεννοήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT