Μορατόριουμ επισκέψεων και δηλώσεων μέχρι τις κάλπες – Το παρασκήνιο των προσεκτικών κινήσεων Αθήνας και Αγκυρας

Μορατόριουμ επισκέψεων και δηλώσεων μέχρι τις κάλπες – Το παρασκήνιο των προσεκτικών κινήσεων Αθήνας και Αγκυρας

Σε κλίμα αμοιβαίας αποχής από κινήσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως προεκλογικά επιχειρήματα και να διαταράξουν την ατμόσφαιρα που επικρατεί τους τελευταίους δυόμισι μήνες στα ελληνοτουρκικά κινούνται οι δύο πλευρές

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αμοιβαία πρόθεση των κυβερνήσεων στην Αθήνα και στην Αγκυρα να μην αφήσουν κανένα περιθώριο για λάθη που θα μπορούσαν να διαταράξουν την ατμόσφαιρα που έχει επικρατήσει τους τελευταίους δυόμισι μήνες στα ελληνοτουρκικά αναδεικνύει η αποχή από κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμη και ως προεκλογικό επιχείρημα ενόψει κάλπης και στις δύο χώρες.

Από την ελληνική πλευρά, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια, την περίοδο πριν από το Πάσχα αλλά και κατά τη διάρκεια των πασχαλινών εορτασμών δεν έγιναν θεαματικές (σε αυτή τη φάση θα ήταν αμιγώς) προεκλογικού χαρακτήρα επισκέψεις σε ακριτικά νησιά με σκοπό τη φωτογράφιση πολιτικών στελεχών με αξιωματικούς και στρατιώτες.

Την ίδια στιγμή, και οι Τούρκοι φαίνεται ότι απείχαν από κινήσεις που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν την ατμόσφαιρα, με πλέον χαρακτηριστική την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Οι κινήσεις αυτές έχουν γίνει και με τη σαφή (αν και όχι πάντα ορατή) ενθάρρυνση τρίτων παραγόντων που επιθυμούν την παγίωση του κλίματος νηνεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και, κυρίως, την καλλιέργεια συνθηκών για τη μετέπειτα προσπάθεια έναρξης πιο εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα.

Η πρόθεση των Αμερικανών είναι γνωστή, άλλωστε έγινε σαφής σε όλους κατά τις τελευταίες επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σε Αθήνα και Αγκυρα, ωστόσο ανάλογη ατμόσφαιρα επικρατεί και στο Βερολίνο, όπου άλλωστε το επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται στην αναταραχή που προκαλεί στα εγχώρια γερμανικά ζητήματα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μορατόριουμ ασκήσεων

Η ενθάρρυνση τρίτων παραγόντων που επιθυμούν παγίωση του κλίματος νηνεμίας και την καλλιέργεια συνθηκών για τη μετέπειτα προσπάθεια έναρξης πιο εντατικών διαπραγματεύσεων.

Η τάση αυτή έχει φανεί και από την απόφαση για μορατόριουμ ασκήσεων στην οποία κατέληξαν και οι δύο πλευρές και αποκαλύφθηκε από την «Κ».

Οπως πληροφορείται η «Κ», τον Μάρτιο και τον Απρίλιο από την ελληνική πλευρά αποφασίστηκε η ακύρωση των δύο ασκήσεων με την επωνυμία «Τρίαινα» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ και οι Τούρκοι από τη δική τους πλευρά προχώρησαν στη ματαίωση των αντίστοιχων ναυτικών γυμνασίων.

Επίσης, πέρα από το μορατόριουμ των ασκήσεων, η Αθήνα προχώρησε σε αναστολή χρήσης των τριών νόμιμων πεδίων βολής που διαθέτει στο Αιγαίο για τη θερινή περίοδο (μέχρι, δηλαδή, τα μέσα Σεπτεμβρίου).

Από την τουρκική πλευρά ανεστάλη ακόμη για την αντίστοιχη περίοδο η χρήση των τριών πεδίων βολής που έχουν (παρανόμως) κηρυχθεί σε τρία σημεία του Αιγαίου, τα τελευταία από τα οποία το 2015.

«Μπρος-πίσω» από Καλίν

Η ηρεμία αυτή δεν σημαίνει βέβαια ότι κάποια από τις δύο πλευρές προτίθεται να υποχωρήσει από τις εθνικές θέσεις της, κάτι το οποίο έγινε πρόδηλο και μετά τις τελευταίες δηλώσεις του εκπροσώπου του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος πάντως μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε στην ανάγκη «διπλωματικής αποθεραπείας» των διαφορών.

Εν συνεχεία, βέβαια, φιλοτέχνησε το όραμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, βάσει της οποίας το ενδιαφέρον της Αγκυρας εκτείνεται από τις Βρυξέλλες μέχρι και το… Τόκιο.

«Με την Ελλάδα δεν θα πρέπει να μπαίνουμε σε καβγάδες», είπε ο κ. Καλίν, ο οποίος στη συνέχεια σημείωσε ότι «έχουμε κάποια βάρη που μας φορτώνει η ιστορία και η γεωγραφία. Δίχως να περιθάλψουμε αυτά, δίχως να τα περάσουμε από διπλωματική αποθεραπεία και δίχως να βρούμε λύσεις σε αυτά, δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα προς το μέλλον». Αναφέρθηκε εν συντομία και στα προβλήματα που δημιουργούν «τα νησιά, το στρίμωγμα της γεωγραφίας, κάποιες πρακτικές του παρελθόντος και το κυπριακό ζήτημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή