ΥΠΕΞ για Σουδάν: Σε ανοιχτή γραμμή με Ερυθρό Σταυρό για τους Ελληνες τραυματίες – Αδύνατος ο απεγκλωβισμός

ΥΠΕΞ για Σουδάν: Σε ανοιχτή γραμμή με Ερυθρό Σταυρό για τους Ελληνες τραυματίες – Αδύνατος ο απεγκλωβισμός

Σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό βρίσκεται το ΥΠΕΞ για τους Ελληνες στο Σουδάν

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την κατάσταση των δύο Ελλήνων τραυματιών, αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Σουδάν ενημερώνουν διπλωματικές πηγές, οι οποίες σημειώνουν πως ακόμη δεν είναι δυνατός ο απεγκλωβισμός τους.

Κατόπιν σχετικών οδηγιών του Νίκου Δένδια, το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Ελληνες τραυματίες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν, η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, πλην των δύο τραυματιών, είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της Ε.Ε. για θέματα ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Τουλάχιστον 270 νεκροί, 2.600 τραυματίες

Πέμπτη ημέρα συγκρούσεων σήμερα στο Σουδάν και χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το Χαρτούμ κάτω από βροχή βομβών, μετά την αποτυχία της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και του τακτικού στρατού.

Οι μάχες που μαίνονται από το Σάββατο στο Σουδάν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 2.600, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Πάντως, κατά τα σύντομα διαστήματα που οι συγκρούσεις σταματούν, είτε για ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά είτε για τη μετακίνηση των δυνάμεων, κάποιες ομάδες Σουδανών κατορθώνουν να βγουν από το Χαρτούμ.

Από το Σάββατο το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό έχουν κοπεί στην πρωτεύουσα, ενώ σε κάποιες περιοχές επιστρέφουν για λίγες ώρες. Αδέσποτες σφαίρες διαπερνούν τοίχους και παράθυρα και ενίοτε θραύσματα πυραύλων πέφτουν από τον ουρανό πάνω σε κτίρια.

Κλειστά τα νοσοκομεία, τραγικές ελλείψεις

Επτά νοσοκομεία έχουν κλείσει στο Χαρτούμ εξαιτίας των συγκρούσεων, ενώ τα υπόλοιπα, σύμφωνα με τους γιατρούς, αδυνατούν να λειτουργήσουν, είτε λόγω έλλειψης υλικών, είτε επειδή έχουν καταληφθεί από στρατιωτικές δυνάμεις, είτε  διότι τα μέλη του προσωπικού δεν μπορούν να φτάσουν στην εργασία τους.

Τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται στη χώρα, όπου ούτως ή άλλως ήδη υπάρχουν ελλείψεις λόγω του πληθωρισμού που τρέχει με τριψήφια νούμερα. Κανένα φορτηγό τροφοδοσίας δεν έχει μπει στην πρωτεύουσα του Σουδάν από το Σάββατο.

Οι κάτοικοι ζουν με την αγωνία μιας επίθεσης στο σπίτι τους ή στην οικογένειά τους. Δεν έχουν ξεχάσει τις μάχες, τις επιθέσεις και τις φρικαλεότητες του 2019, όταν ανετράπη ο δικτάτορας Ομάρ αλ-Μπασίρ. Ο Σουδανός δικτάτορας είχε αναθέσει τότε την εφαρμογή της πολιτικής της καμένης γης σε έναν άνθρωπο: τον Χεμεντί, νυν επικεφαλής των RSF.

Αμφίρροπη διαμάχη

Οι διπλωματικές αποστολές προσπαθούν να οργανώσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών τους. Αποστολή δύσκολη, αφού γίνονται και οι ίδιες στόχος επιθέσεων: αμερικανική διπλωματική αποστολή δέχθηκε πυρά τη Δευτέρα και ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχθηκε επίθεση στην κατοικία του στο Χαρτούμ.

Το υπουργείο Αμυνας της Ιαπωνίας, για παράδειγμα, κάνει τις αναγκαίες προετοιμασίες για την απομάκρυνση πολιτών, στόχος που μοιάζει μακρινός, αφού το αεροδρόμιο του Χαρτούμ είναι πεδίο μαχών και έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Στις τέσσερις ημέρες των συγκρούσεων, ούτε ο στρατός ούτε οι παραστρατιωτικές δυνάμεις φαίνονται σε θέση να επικρατήσουν.

«Κανένα στρατόπεδο δεν φαίνεται να επικρατεί και, με δεδομένη τη σφοδρότητα των συγκρούσεων και το επίπεδο της βίας, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί κι άλλο πριν οι δύο στρατηγοί βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προειδοποιεί ο Clément Deshayes του πανεπιστημίου Paris 1.

Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται «οι περιφερειακοί τους σύμμαχοι να ασκήσουν πίεση, αλλά, προς το παρόν, οι δηλώσεις τους δεν κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε στο AFP ο ειδικός στο Σουδάν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δυνάμεις της περιοχής, οι γειτονικές χώρες και άλλοι περιφερειακοί παράγοντες θέλουν να τα έχουν καλά και με τους δύο αντίπαλους Σουδανούς στρατηγούς, διότι δεν θέλουν να προεξοφλήσουν το μέλλον, το οποίο προς το παρόν είναι αβέβαιο.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή