Βρώμικο ψηφιακό πόλεμο «βλέπει» το ΠΑΣΟΚ

Βρώμικο ψηφιακό πόλεμο «βλέπει» το ΠΑΣΟΚ

Ως δικαίωση για τη στρατηγική της διμέτωπης αντιπαράθεσης αξιολογεί η Χαριλάου Τρικούπη την υπόθεση Γεωργούλη

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα για το αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και την καταγγελία που είχε υποβάλει τρία χρόνια πριν η καταγγέλλουσα. Ηδη στο Διαδίκτυο είχαν κοινοποιηθεί τα στοιχεία της, ενώ τις πρώτες ώρες η Χαριλάου Τρικούπη διέγνωσε μια σαφή προσπάθεια να αποδοθούν στην υπόθεση πολιτικά χαρακτηριστικά και να συσχετισθεί με τη χρονική συγκυρία της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα – να φανεί, δηλαδή, ότι όλο αυτό γίνεται για να πληγεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες ώρες, μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, οι «κεραίες» του επιτελείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εντόπισαν επίσης μια συντονισμένη προσπάθεια να υποβαθμιστεί η καταγγελία –ότι πρόκειται δηλαδή για παρενόχληση και όχι για βιασμό και κακοποίηση– και στη συνέχεια να δοθεί η εντύπωση ότι το όνομα του ευρωβουλευτή δόθηκε από την καταγγέλλουσα τώρα, άρα είναι προφανής η σκοπιμότητα εξυπηρέτησης μιας προεκλογικής στρατηγικής που επιδιώκει να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο Διαδίκτυο εξελισσόταν ήδη ένας υβριδικός πόλεμος, που η Χαριλάου Τρικούπη προσδιόρισε ότι εκπορεύεται από τον «ημιεπίσημο ΣΥΡΙΖΑ», από λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σταθερά περνούν τη «γραμμή» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσα δεν μπορούν να ειπωθούν επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξυπηρετούν τη στρατηγική του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε με την καταγγέλλουσα και συνομιλητές του αναφέρουν ότι ήταν ιδιαίτερα σκληρός για όσα είχαν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνονται στο Διαδίκτυο. Φέρεται να της είπε για «έναν οργανωμένο στρατό του πληκτρολογίου, που θα τη χτυπήσει με κάθε τρόπο» και της ζήτησε να διατηρήσει την ψυχραιμία της. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε αντιπαραβολή της υπόθεσης παρακολούθησης του τηλεφώνου του με την τωρινή κατάσταση, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, μετέρχονται αντίστοιχων μεθόδων. «Οταν κατήγγειλα την παρακολούθηση του τηλεφώνου, επιχείρησαν να με παρουσιάσουν σαν κατάσκοπο και άνθρωπο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα τρίτων. Τώρα προσπαθούν να παρουσιάσουν τη δική σου καταγγελία ως εργαλείο για να πληγεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Γεωργούλη. Δεν θα σεβαστούν τη σοβαρότητα της καταγγελίας και έχουν ήδη ενεργοποιήσει τον διαδικτυακό στρατό τους σε εντεταλμένη υπηρεσία», φέρεται να της είπε.

Οι αναφορές αυτές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήδη από τη Δευτέρα, σύμφωνα με συνεργάτες του, δικαιώθηκαν απόλυτα με όσα ακολούθησαν τις επόμενες μέρες.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την υπόθεση και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, χαράσσει μια σαφή διαχωριστική γραμμή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν ο κ. Ανδρουλάκης δεχόταν μέχρι τώρα εσωκομματική πίεση από μια μερίδα στελεχών να προσεγγίσει την Κουμουνδούρου, δεδομένου του πλήγματος που επέφερε στην όποια σχέση με τη Ν.Δ. η υπόθεση των υποκλοπών, τώρα μπορεί να διαμορφώσει με απόλυτη σαφήνεια τη στρατηγική ίσων αποστάσεων που επιθυμεί.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν τον θυμό τους για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουν ότι σκοπίμως η Κουμουνδούρου μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης διατήρησε μια αμφίσημη στάση, πριν βγάλει ως επίσημη «γραμμή» τη θέση ότι βρίσκεται σταθερά δίπλα στα θύματα στις υποθέσεις κακοποίησης. Δόθηκε έτσι χρόνος στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας να διαδοθούν στο Διαδίκτυο. Και ακόμη και μετά την υιοθέτηση της «γραμμής» «πάντα με το θύμα», όχι μόνο συνεχίστηκε ο διαδικτυακός υβριδικός πόλεμος, αλλά ούτε καν αποδοκιμάστηκαν οι δύο υποψήφιες με τον ΣΥΡΙΖΑ, που υιοθέτησαν και προώθησαν σενάρια ακραίας χυδαιότητας.

Η επόμενη ημέρα

Ολο αυτό το κλίμα διαμορφώνει νέα δεδομένα στη συζήτηση για την επόμενη μέρα των εκλογών. Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρούσε να στριμώξει το ΠΑΣΟΚ, μεταφέροντας στη Χαριλάου Τρικούπη το βάρος και την ευθύνη για τις συνεργασίες της επόμενης μέρας, για τον κίνδυνο ακυβερνησίας, για μια πιθανή δεύτερη προσφυγή στις κάλπες, η υπόθεση Γεωργούλη αλλάζει άρδην το σκηνικό. Και ο Νίκος Ανδρουλάκης απέκτησε έναν ισχυρό αντίλογο έναντι των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονταν θετικά στην προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, μένει να φανεί και κατά πόσο η υπόθεση αυτή, που ενώ θα μπορούσε να παραμείνει στον απομακρυσμένο χώρο των Βρυξελλών έχει μεταφερθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης, θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους. Τα αποτελέσματα των επομένων δημοσκοπικών μετρήσεων αναμένονται με ενδιαφέρον από όλους.

Δεν έχει περάσει απαρατήρητο, πάντως, ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές του στην υπόθεση Γεωργούλη, η Κουμουνδούρου επέλεξε να μην απαντήσει προς τη Χαριλάου Τρικούπη και τις μομφές που απηύθυνε. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή την περίπτωση επιτέθηκε στη Ν.Δ.. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν ελιγμό στο πλαίσιο της στρατηγικής για την επομένη των εκλογών, καθώς η Κουμουνδούρου δεν θέλει να φανεί ότι υπάρχει αντιπαράθεση με το κόμμα στο οποίο θα απευθυνθεί για κυβερνητική συνεργασία. «Είναι μια ακόμη κίνηση σκοπιμότητας. Πιθανόν πιστεύουν ότι το να εμφανιστούν ότι οδεύουν στις κάλπες χωρίς κανέναν δυνητικό εταίρο θα τους στοιχίσει εκλογικά», σχολιάζει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή