Ελληνοτουρκικά: Προεκλογικός χάρτης – πρόκληση

Ελληνοτουρκικά: Προεκλογικός χάρτης – πρόκληση

Αμφισβητεί ο Τσαβούσογλου εναέριο χώρο και καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις εκλογές, όταν στην Τουρκία θα έχει επικρατήσει η νέα κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η Αθήνα θα εξετάσει από την αρχή τη δυναμική των σχέσεων με την Αγκυρα, ανέφεραν αρμόδιες πηγές σχολιάζοντας την επιστροφή των Τούρκων αξιωματούχων σε προκλητικές δηλώσεις, αλλά και τη χρήση υψηλών εθνικιστικών τόνων. Η Αθήνα εκτιμά ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν, όπως και οι χθεσινές του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου, αποτελούν τμήμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, γι’ αυτό και έχει επιλεγεί η τήρηση χαμηλών τόνων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το επιθετικό τηλεοπτικό σποτ του κυβερνώντος κόμματος, στο οποίο τμήματα της Ελλάδας (Θράκη και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) εμφανίζονται ως επικράτεια της Τουρκίας. Ενώ, υπενθυμίζεται, ο κ. Ερντογάν διέταξε τον πλου του ελικοπτεροφόρου «Αναντολού» στη Σμύρνη προκειμένου να σταλούν «μηνύματα». Χθες το πρωί, μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Αρναούτης σημείωσε: «Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας».

Οπως η «Κ» έχει εγκαίρως σημειώσει, η εκλογική εκκρεμότητα στην Τουρκία δεν είναι απλά ζήτημα εναλλαγής στην εξουσία, καθώς πιθανή ήττα του κ. Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα δημιουργήσει συνθήκες παρόμοιες με αλλαγή καθεστώτος. Επιπλέον, προς το παρόν, οι πρόσφατες ρητορικές εξάρσεις Τούρκων αξιωματούχων δεν έχουν συνοδευθεί από προκλήσεις επί του πεδίου. Αυτή η πραγματικότητα είναι ανάγλυφη τόσο στο επίπεδο των εναερίων παραβιάσεων (από τις 14 Μαρτίου μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία) όσο και στη θάλασσα. Αν και στην Αθήνα υπάρχει πλήρης αντίληψη σχετικά με το γεγονός ότι η κατάσταση νηνεμίας στο Αιγαίο δεν μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν, είναι σαφές πως η επιστροφή σε μια διαδικασία ανταλλαγής ανακοινώσεων, δεν θα ωφελήσει κανέναν. Επίσης, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι προεκλογική περίοδο διανύει και η Ελλάδα και μια επιστροφή σε υψηλούς τόνους θα λειτουργούσε υπέρ κομματικών σχηματισμών στο ακραίο φάσμα της Δεξιάς.

Χαμηλοί τόνοι από την Αθήνα, που συνδέει τη ρητορική της κυβέρνησης Ερντογάν με το προεκλογικό σκηνικό στη γειτονική χώρα.

Τελευταίο παράδειγμα χρήσης αναθεωρητικών τόνων δόθηκε από τον κ. Τσαβούσογλου. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας διερωτήθηκε: «Υπήρξε μια κρίση στα Ιμια; Υπήρξε. Οι τότε κυβερνήσεις είπαν ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες. Εμείς το συνεχίσαμε αυτό επειδή είναι ένα θετικό βήμα. Συζητάμε για το πώς θα λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά τώρα, όταν διεκδικείς 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων, όταν το αεροπλάνο μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, ισχυρίζονται ότι είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Τότε αρχίζουν να λένε “το παραβιάσατε”». Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ακόμη ότι «υπάρχουν νησίδες και βράχοι των οποίων η κυριότητα δεν είναι ξεκάθαρη, των οποίων η κυριότητα δεν καθορίζεται από συμφωνίες, μιλάω για τις συμφωνίες της Λωζάννης του ’23 και τις συμφωνίες των Παρισίων του ’47. Δικαίως λέμε ότι είναι δικά μας και η Ελλάδα λέει ότι “είναι δικά μας”».

Βράβευση ΕΜΑΚ – ΕΚΑΒ

Την ελληνική ομάδα έρευνας και διάσωσης ΕΜΑΚ – ΕΚΑΒ και τον πυραγό Θωμά Κρικέλλη βράβευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής απονομής του Κρατικού Μεταλλίου Εξαιρετικής Θυσίας στο Εθνικό Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα, αναγνωρίζοντας τη βοήθεια που προσέφερε η Αθήνα κατά τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή