Εκλογές: Σύγκρουση για το παιχνίδι με τις βάσεις στα πανεπιστήμια

Εκλογές: Σύγκρουση για το παιχνίδι με τις βάσεις στα πανεπιστήμια

Στο πεδίο της εκπαίδευσης πέρασε η προεκλογική αντιπαράθεση, καθώς στην κυβέρνηση εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την προεκλογική του δέσμευση να καταργηθεί άμεσα η ελάχιστη βάση εισαγωγής, «κλείνει το μάτι» στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που φέτος θα ψηφίσουν για πρώτη φορά

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προεκλογικό debate άλλαξε «γήπεδο» και μεταφέρθηκε στα μαθητικά θρανία. Αφορμή ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο εξέχουσα θέση στις δεσμεύσεις για την παιδεία κατέχει η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια από φέτος. Ο πρωθυπουργός από το Αργοστόλι δεν άφησε αναπάντητη την προεκλογική υπόσχεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει το μάτι στους σημερινούς 17άρηδες που θα ψηφίσουν σε λίγες ημέρες και πηγαίνουν τώρα στη Β΄ Λυκείου, αλλά κυρίως στους 18άρηδες που εξετάζονται σε λίγες ημέρες.

Οπως ανέφερε, τα νέα παιδιά «οφείλουν να ξέρουν ότι όταν θα τελειώσουν το σχολείο θα πάνε σε μια σχολή που θα πάρουν ένα πτυχίο, το οποίο θα έχει αντίκρισμα και θα βρουν μια δουλειά της προκοπής, με καλό εισόδημα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «αυτό είναι το όραμά μας για τη νέα γενιά. Οχι να τους τάζουμε είσοδο στα πανεπιστήμια, χωρίς ουσιαστικά καμία απολύτως προσπάθεια, με κατάργηση της ειδικής βάσης. Αρα, για να πάνε σε μια σχολή από την οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποφοιτήσουν, δεν τους εξυπηρετούμε με αυτόν τον τρόπο».

Σε νεανικά «στέκια»

Η σημασία που δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα φάνηκε και από την αναφορά που έκανε στο TikTok, ένα μέσο όπου «συχνάζουν» διαδικτυακά οι νέες ηλικίες. «Είναι δέσμευση γιατί εμείς δεν θέλουμε να βάζουμε φραγμούς στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όσα παιδιά έχουν στοιχειώδεις δυνατότητες να τα καταφέρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην Πειραιώς εμφανίζονται αποφασισμένοι να σηκώσουν πολύ ψηλά το συγκεκριμένο θέμα, καθώς εκτιμούν πως είναι σε εξέλιξη μια στυγνή προεκλογική εκμετάλλευση από την πλευρά της Κουμουνδούρου. Ο Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «ορισμό του χυδαίου πολιτικαντισμού να υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλαγή του πλαισίου διεξαγωγής των εξετάσεων στο “παρά πέντε”». Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε μάλιστα για βόμβα που έρχεται να βάλει λίγες ημέρες πριν από τις Πανελλαδικές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν πρέπει να τάζουμε είσοδο στα πανεπιστήμια χωρίς καμία απολύτως προσπάθεια» – Η απάντηση Τσίπρα.

Δύο λόγοι

Ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο θέμα, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Εκτίμησε πως η βάση εισαγωγής δεν μπήκε από την κυβέρνηση για να αυξηθεί το επίπεδο των εισακτέων, αλλά έγινε για δύο λόγους: «Πρώτον, για να κλείσουν σιγά σιγά τμήματα και να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ο δεύτερος λόγος, πολύ προφανής, για να υπάρξει μια δεξαμενή πελατείας στα ιδιωτικά κολέγια».

Σε αυτό το θέμα, αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε η αναφορά του Κώστα Ζουράρι στον ΑΝΤ1, που ισχυρίστηκε πως «η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έστειλε στα ιδιωτικά εμποροχρηματιστήρια τα παιδιά, τα πλουσιόπαιδα, τα κωλόπαιδα, όσα έχουν λεφτά, τα άλλα να οδηγηθούν στη διάλυση». Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν συμμερίζεται σε καμία περίπτωση αυτή την άποψη, με τη Νέα Δημοκρατία να τονίζει πως «σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Ζουράρις δεν θα ήταν καν υποψήφιος».

Τα «φάλτσα» για τον ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της παιδείας ήταν απανωτά χθες, καθώς ο Οθωνας Ηλιόπουλος, που διδάσκει στο Χάρβαρντ, σε ένα από τα διασημότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια του κόσμου, τάχθηκε στον ΣΚΑΪ κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, αλλά και της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αν και όπως παραδέχθηκε, στο ίδρυμα που διδάσκει υφίσταται. Ο υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η σωστή ερώτηση είναι τι χρειάζονται τα πανεπιστήμια. Και αυτό είναι καθηγητές και χρήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή