Θεωρείο: Kοινή περιοδεία στα Γιάννενα

Θεωρείο: Kοινή περιοδεία στα Γιάννενα

Mια πολύ πρωτότυπη πρόταση έκανε ο Κώστας Τασούλας στους συνυποψηφίους του στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα Γιάννενα, προτείνοντάς τους να κάνουν κοινή περιοδεία στις τέσσερις κωμοπόλεις του νομού

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια πολύ πρωτότυπη πρόταση έκανε ο Κώστας Τασούλας στους συνυποψηφίους του στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα Γιάννενα, προτείνοντάς τους να κάνουν κοινή περιοδεία στις τέσσερις κωμοπόλεις του νομού, την Κόνιτσα, το Μέτσοβο, το Δελβινάκι και τα Πράμαντα. Η πρότασή του έγινε ασμένως δεκτή από τους υπόλοιπους – Γιώργο Αμυρά, Μαρία Κεφάλα, Γιούρκα Σεϊταρίδη, Ελισάβετ Εξάρχου, Αντωνία Κορτζή και Σπύρο Κωνσταντόπουλο. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από πρόταση του Τασούλα, όλο το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο θα κάνει κοινή εκδήλωση, με διαδοχικές ομιλίες, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Ιωαννίνων, σπάζοντας ένα πανελλαδικό ταμπού.

Δύο κρυφά αγκάθιαγια Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Σε μεγάλο αγκάθι εξελίσσεται για τον ΣΥΡΙΖΑ η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις. Οπως μου έλεγε παλιός αριστερός που βλέπει τα πράγματα αποστασιοποιημένα, είναι πολλοί οι συνταξιούχοι που το 2019 «δεν είχαν καταλάβει τον ακριβή αντίκτυπο» της απόφασης Κατρούγκαλου και σήμερα το διαπιστώνουν στα ATMs. H εκτίμησή του είναι πως η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα του στοιχίσει ετεροχρονισμένα. Από την άλλη, η Ν.Δ. έχει να αντιμετωπίσει μια άλλη κρυφή παγίδα, που είναι οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί του ηλεκτρικού, οι οποίοι έρχονται τον χειρότερο μήνα: των εκλογών. Η ίδια πηγή κατέληξε λέγοντάς μου πως οι εκλογές «είναι περίεργες και το τοπίο πολύ θολό».

Ανησυχία για τις δημοσκοπήσεις

Μένω στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καλή πηγή μού μετέφερε μια ανησυχία που δεν εκδηλώνεται δημοσίως. Οπως μου έλεγε, μπορεί επισήμως να τις καταγγέλλουν –στη χειρότερη ως κατευθυνόμενες, στην καλύτερη ως αναξιόπιστες–, αλλά στην Κουμουνδούρου ανησυχούν για τις δημοσκοπήσεις. Αυτό που λένε μάλιστα πολλά στελέχη του κόμματος είναι πως ακόμη και οι πιο φιλικές μετρήσεις δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα και ουσιαστικά η μάχη εστιάζεται στο πόση θα είναι τελικά η διαφορά.

Τετράδες στα νότια

Ομαδοποιήσεις έχουν δημιουργηθεί στα νότια, με τους δύο ισχυρούς πόλους της Ν.Δ., τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με βουλευτές και επίδοξους βουλευτές. Ο Νίκος Δένδιας δείχνει πως έχει αλληλεπίδραση με τους Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Ιωάννα Γκελεστάθη και Τάσο Κορίλη, ενώ ο Θεοδωρικάκος έχει άριστες σχέσεις με τον Διονύση Χατζηδάκη και φαίνεται πως αλληλοστηρίζεται με τον Γιάννη Καλλιάνο και τον νεοεισελθέντα στα ψηφοδέλτια Σταύρο Νικολαΐδη.

Επιρροής… Παπαδόπουλου

Αν δεν το θυμάστε, η «Δημοκρατική Ευθύνη» ήταν το κόμμα του Αλέκου Παπαδόπουλου που, παρά τις ενδιαφέρουσες σε αρκετά θέματα θέσεις του, δεν σταδιοδρόμησε ποτέ, αφού το 2019 απέσπασε μόλις το 0,32% των ψήφων. Πρόεδρος του κόμματος είχε εκλεγεί ο δικηγόρος Θωμάς Παπαλιάγκας, που είναι πλέον υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα, δίνοντας μια ένεση φιλελευθερισμού στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος πάντως χαίρει εκτίμησης και από άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι ο υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Ανδρέας Παπαδόπουλος, με τον οποίο είχε συνάντηση τις προάλλες.

Αυτοί που συζητήθηκαν

Σας έγραφα εντός της εβδομάδας πως ένα πρόσωπο που συζητήθηκε για το Επικρατείας της Ν.Δ. αλλά τελικά δεν προκρίθηκε ήταν ο στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης. Αλλά δεν ήταν ο μόνος. Κατά πληροφορίες, ανάμεσα στα πρόσωπα που συζητήθηκαν ήταν και τρεις πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Πύρρος Δήμας, για διαφορετικούς όμως λόγους ο καθένας, δεν… πέρασαν στην τελική φάση.

Μειονεκτήματα

Μένω στο Επικρατείας της Ν.Δ., για το οποίο ασκήθηκε κριτική κυρίως από το δεξί κέρας του κόμματος. Μια από αυτές τις κριτικές λέει πως το Επικρατείας δεν υπηρετεί μία κεντρική λογική που είναι, όσοι μπαίνουν σε αυτό, να μπορούν να δώσουν, απελευθερωμένοι από τον περιορισμό εμφανίσεων, τηλεοπτικές μάχες υπέρ του κόμματος. Και γιατί δεν μπορούν να το κάνουν; Οι επικριτές λένε πως πρόκειται για στελέχη που δεν έχουν δοκιμαστεί σε πολιτική αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης.

Ο «γαλάζιος» Μπρατάκος

Ετερη κριτική που γίνεται στο Επικρατείας της Ν.Δ. υποστηρίζει πως δεν είναι και πολύ… Ν.Δ. Αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές, ασχέτως αν η δοσολογία μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει. Πάντως, τα δύο κλασικά στελέχη της Ν.Δ. που βρίσκονται στη 15άδα είναι αμφότερα προτάσεις του Γιάννη Μπρατάκου. Ο λόγος για τον Νίκο Κορογιαννάκη, ένα στέλεχος του κόμματος που έχει υπηρετήσει όλους τους προέδρους, και τον Αντώνη Σγαρδέλη, του οποίου η πορεία είναι ταυτόσημη με της παράταξης. Δικαιολογημένα ο Μπρατάκος παίρνει τον τίτλο του κομματικού.

Πατριωτικό ΠΑΣΟΚ

Σας έλεγα τις προάλλες για το ρήγμα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που βαθαίνει. Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, η τάση επαληθεύτηκε, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιτίθεται σφοδρά στον Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου και τις… Πρέσπες Αιγαίου. «Εγώ ηγούμαι του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας ηγείται του κόμματος που πήγε να βάλει φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου», είπε, τονίζοντας πως «Ανδρέας Παπανδρέου και Πρέσπες του Αιγαίου δεν πάνε μαζί».

Καραμανλής και εκλογές

Στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη χάρη στο πολιτικό ανάστημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και στις σημερινές παραλείψεις και αβελτηρίες της Ε.Ε., αναμένεται να αναφερθεί ο Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του την ερχόμενη Τρίτη στο Ζάππειο, στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης. Αυτή είναι άλλωστε η άποψη του Καραμανλή όπως έχει αποτυπωθεί και σε άλλες ομιλίες του τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, θα υπάρχει και κάτι καινούργιο: δώδεκα ημέρες πριν από τις εκλογές ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπορεί να μην κάνει θετική αναφορά στο κυβερνητικό έργο της Ν.Δ., δίνοντας, κατά πληροφορίες, έμφαση σε ζητήματα οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή