Εκλογικά: Καλό καλοκαίρι και ευτυχισμένο το 1978

Εκλογικά: Καλό καλοκαίρι και ευτυχισμένο το 1978

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το Σάββατο 20 Μαΐου από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα κάθε χώρας), καλούνται να ψηφίσουν συνολικά 22.855 εκλογείς, που είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Το ζήτημα είναι πόσοι από αυτούς θα καταφέρουν να ψηφίσουν, καθώς μαθαίνω ότι οι δυσκολίες είναι μεγάλες, παρά την προσπάθεια που καταβάλλουν οι διπλωματικοί υπάλληλοι σε όλες τις χώρες. Ευτράπελα στην οργάνωση υπάρχουν κι άλλα, όπως για παράδειγμα ότι οι εγγεγραμμένοι στα Τίρανα πρέπει να ψηφίσουν στη Σόφια, ή εκείνοι που ζουν στο Ισραήλ να μεταβούν στο… Κάιρο. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται κάτι τέτοιο, οπότε οι δυσκολίες… αναμενόμενες. Θυμίζω ότι ο αρχικός στόχος ήταν να ψηφίσουν τουλάχιστον 150.000 Ελληνες του εξωτερικού…

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Είναι πολλές φορές προσχηματική, μπορεί να πουν κάποιοι. Ενώ στο ΚΚΕ σίγουρα θα κάνουν τη μελέτη «σημαία». Τη μελέτη έχει κάνει το Vouliwatch για το News 24/7 και τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στην τετραετία 2019-2023 ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν πολύ περισσότερα νομοσχέδια και άλλες πρωτοβουλίες της Ν.Δ. από όσα θα ήθελαν να παραδεχθούν. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπορεύθηκε με τη Ν.Δ. στο 45,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ σε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, το 68,88%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 18,76%, το ΜέΡΑ25 με 15,2%, ενώ το ΚΚΕ στήριξε μόλις το 4,03%. Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν, πάντως, ότι ειδικά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα η κοινοβουλευτική ταύτιση έχει υποχωρήσει σε σύγκριση με τις ψηφοφορίες της περιόδου 2015-19, όταν είχε φθάσει το 58,82%. Από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων (της κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς) που κάνουν στο Vouliwatch, προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κινηθεί παρόμοια έναντι τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Περίεργες συγκλίσεις.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εκλογικά: Καλό καλοκαίρι και ευτυχισμένο το 1978-1Η Φωτεινή Πιπιλή. Ως «βουλευτής της καθημερινότητας» και –όπως πληροφορεί τους υποψήφιους ψηφοφόρους της στην Α΄ Αθηνών– «Πιο Αθήνα δεν γίνεται»! Τις πληροφορίες αυτές δίνει ένα –παλιομοδίτικο αλλά χαριτωμένο– οβάλ προεκλογικό φυλλάδιο, στο οποίο πρωταγωνιστεί η ιερή γλαύκα της Αθήνας και κομίζει έναν χαρτοφύλακα και ένα ξεσκονόπανο, όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία. Η κ. Πιπιλή στο φυλλάδιό της διαφημίζει ότι είναι η πρώτη από όλους τους βουλευτές της Ν.Δ. στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της κυβέρνησής της. Καθώς, επίσης, και κάποιες από τις πιο γνωστές δημόσιες παρεμβάσεις της, όπως αυτή για την κατάληψη των πεζοδρομίων από τα τραπεζοκαθίσματα που τοποθετούν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης, την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, αλλά και τις φιλοζωικές παρεμβάσεις της. Η κ. Πιπιλή θέτει και ένα ζήτημα το οποίο από πρόβλημα τείνει να μετατραπεί σε βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ζωής στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό είναι η αγορά κατοικίας και η ανάγκη για έλεγχο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που τείνει να μετατραπεί σε λαίλαπα που διώχνει τους μη τουρίστες μακριά από την πόλη. Καλώς τα λέει η κ. Πιπιλή, αλλά η κατάσταση φαίνεται ότι βολεύει πολλούς και έχει επικρατήσει με την ανοχή ακόμη περισσοτέρων. Ας τα πει και μετεκλογικά στους αρμοδίους όποιας κυβέρνησης συγκροτηθεί. Θα περιμένουμε.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το ελληνικό καλοκαίρι. Ή αλλιώς, το παρελθόν είναι μια χώρα ξένη. Τα κάνουν όλα διαφορετικά εκεί. Τι άλλο να έλθει στο μυαλό όταν κάποιος παρακολουθεί το τηλεοπτικό σποτ της φετινής καμπάνιας του ΕΟΤ με τίτλο «Greece. A life-changing experience», το οποίο παρουσιάστηκε παρουσία του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια, εκ των δημοφιλών υποψηφίων της Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών. Ο κ. Κικίλιας έκανε, βέβαια, το υπουργικό καθήκον του, ωστόσο το σποτ παρουσίαζε κάτι που είχε μια εσάνς από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, σε μια «αγνή» ελληνική επαρχία (που δεν υπάρχει), άδειες παραλίες (καλή τύχη σε αυτό), δαντελωτά ακρογιάλια (συνήθως είναι διάστικτα από ομπρέλες), με την απαραίτητη δόση ερασιτεχνικού οριενταλισμού, καθώς πρωταγωνιστεί μια κοκκινομάλλα κοπέλα, που τόσο γοητεύεται από τους μελαχρινούς ντόπιους. Καλό καλοκαίρι. Και του χρόνου. Ευτυχισμένο το 1978.

Η ΑΤΑΚΑ

«Θες τη μηχανή μου; Θα πεθάνω πάνω σε αυτήν». Διότι για τον Γιάνη Βαρουφάκη όλα περιστρέφονται γύρω από τον υπέροχο εαυτό του. Μετά το προχθεσινό –βαρετό, όσο περίπου αναμενόταν– ντιμπέιτ, ο κ. Βαρουφάκης ερωτήθηκε μπροστά από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, αν σκοπεύει να επιστρέψει τη μοτοσικλέτα του ώστε να ρυπαίνει λιγότερο. Εδειξε συγκλονισμένος. Θα μπορούσε να αναφωνήσει «Θεέ μου», α λα Μιμή Ντενίση, αλλά δεν είναι σαφές αν στο ΜέΡΑ25 επιτρέπεται επίκληση σε κάποιο υπέρτατο ον. Ασε που θα μπορούσε να βγαίνει εκείνη την ώρα ο Βελόπουλος και να μπλέξει το πράγμα και να είχαμε άλλα. Εν ολίγοις, πάλι καλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή