Εκλογές 2023: Θρίαμβος, ουίσκι με πάγο και χαλβάς Φαρσάλων

Εκλογές 2023: Θρίαμβος, ουίσκι με πάγο και χαλβάς Φαρσάλων

«Λέτε να είναι όντως αυτή η διαφορά;». «Τι να πω…».

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λέτε να είναι όντως αυτή η διαφορά;». «Τι να πω…». Είναι λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και σε ένα στενό του Μοσχάτου μια παρέα τριών νέων περπατούν με γοργό βήμα προς τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς. Προσπερνούν το πηγαδάκι μιας ομάδας αστυνομικών και σκαρφαλώνουν τα λίγα σκαλιά στο πλάι του κτιρίου που οδηγούν στο προαύλιο. Ξαφνικά έρχονται αντιμέτωποι με ένα σμήνος από κοστουμαρισμένα στελέχη του κόμματος και άλλους τόσους πιο κάζουαλ ντυμένους δημοσιογράφους, που έχουν γεμίσει ασφυκτικά τον χώρο. «Να τος, έρχεται», λέει κάποιος δυνατά και το σμήνος στρέφεται προς την είσοδο της Πειραιώς. Μαζί και οι νεοφερμένοι. Σε λίγο εμφανίζεται ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. «Αξιος, άξιος» φωνάζουν κάποιοι. Ακόμη δεν είχαν βγει τα exit poll. Ούτε οι πιο αισιόδοξοι μπορούν να φανταστούν τι επιφυλάσσει η επόμενη ώρα.

Εκλογές 2023: Θρίαμβος, ουίσκι με πάγο και χαλβάς Φαρσάλων-1
[INTIME NEWS / ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΜΣΗΣ]

Λίγα λεπτά αργότερα, σε άλλο σημείο της Πειραιώς, στην Κουμουνδούρου, μια φωνή ακούγεται να ρωτάει: «Γιατί τέτοια πανωλεθρία;». Εχει δημοσιευθεί το πρώτο exit poll, με τα στελέχη του κόμματος να παραπέμπουν ακόμη στα επίσημα αποτελέσματα. Αυτοκίνητα που περνούν κορνάρουν, λες και πηγαίνουν σε γάμο, αλλά το κλίμα εδώ θυμίζει κηδεία. Κάποιοι πίνουν ουίσκι με πάγο, τρώγοντας ξηρούς καρπούς. Αλλοι βαδίζουν ασταμάτητα πάνω κάτω, σταματώντας στιγμιαία σε κάθε εκλογικό αποτέλεσμα, που φέρνει ένα ακόμη σοκ – Λασίθι, Ηλεία, Δυτική Αττική. Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν ακόμη ελπίδες για ανατροπή του αποτελέσματος. Οσο περνάει η ώρα, όμως, συνειδητοποιούν ότι το βράδυ δεν θα έχει αίσιο τέλος. «Καταστραφήκαμε», λέει κάποιος. «Δεν βγαίνει το βράδυ σήμερα», ένας άλλος. «Χάρηκα που σας γνώρισα», αναφέρει μια τρίτη, «να είστε καλά – πεθαίνω». Ο 45χρονος Δημήτρης λέει στην «Κ» πως δουλεύει στην ασφάλεια της Κουμουνδούρου από το 1997. Δεν θυμάται χειρότερο βράδυ. «Δεν το περίμενα τέτοιο χάλι», τονίζει. Αλλοι διατηρούν την ψυχραιμία τους. «Είμαστε αριστεροί εμείς, τύποι ανθεκτικοί – δεν μασάμε», δηλώνει στην «Κ» μια γυναίκα που δεν ήθελε να ονομαστεί.

Εκλογές 2023: Θρίαμβος, ουίσκι με πάγο και χαλβάς Φαρσάλων-2
Στη Χαριλάου Τρικούπη θυμήθηκαν άλλες εποχές: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό». [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ]

Μαγική εικόνα στην πλατεία Κοραή και το κεντρικό εκλογικό περίπτερο του ΠΑΣΟΚ, όπου τα αποτελέσματα του exit poll γιορτάστηκαν με χαλβά Φαρσάλων και ρακί. Τα κορναρίσματα υποστήριξης από εποχούμενους στη Σταδίου συνέβαλαν στο χαρμόσυνο κλίμα, αν και ουδείς ήταν σίγουρος εάν επρόκειτο για ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ, το εκλογικό περίπτερο του οποίου ήταν απέναντι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Λίγη σημασία είχε. «Ευχαριστούμε σύντροφοι», απαντούσαν και οι δύο πλευρές. «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό», ήταν το πρώτο σύνθημα από τα παλιά που ακούστηκε. «Το μέλλον ξεκινάει από σήμερα», έλεγαν άλλοι μη θέλοντας να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για το 9,5% έως 12,5% που έδειχνε η μπάρα στην οθόνη. «Μα είναι καλό τώρα το 9,5%;», αναρωτήθηκε μια γυναίκα που ήταν και υποψήφια με το κόμμα. «Κανένα άλλο κόμμα δεν κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του σχεδόν κατά 40%», απάντησε κάποιος. Οσο περνάει η ώρα οι πανηγυρισμοί επανέρχονται κάθε φορά που υπάρχει σύνδεση με Χαρ. Τρικούπη ή υπάρχουν νέα αποτελέσματα. Οι σημαίες με τον ήλιο που επέστρεψε πριν από έναν χρόνο δεν σταματούν να κυματίζουν και όλοι φαίνεται να θέλουν να ξεχάσουν την εποχή της εσωκομματικής κρίσης ή να θυμηθούν εκείνες που όχι 20 άτομα, αλλά πολλές χιλιάδες θα κατέκλυζαν τους δρόμους της πόλης.

Στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, η εικόνα χθες δεν απέδιδε το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι συγκεντρωμένοι ψηφοφόροι ήταν λιγοστοί, ενώ τα στελέχη του κόμματος είχαν προφανώς λάβει σήμα να βρεθούν στα γραφεία της Πειραιώς. Οι τουρίστες απορημένοι κοντοστέκονταν μπροστά στις κάμερες προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν την κατάσταση. «Is everything OK?».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή