Εκλογές 2023: Στις 11:30 η παράδοση των αποτελεσμάτων από τον πρόεδρο της Βουλής στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Εκλογές 2023: Στις 11:30 η παράδοση των αποτελεσμάτων από τον πρόεδρο της Βουλής στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί, στις 11:30, τον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος θα την ενημερώσει για τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή που προέκυψε κατά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή θα μεταβεί, στις 11:00, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, προκειμένου να παραδώσει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα τα αποτελέσματα των εκλογών και την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί, στις 11:30, τον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος θα την ενημερώσει για τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή που προέκυψε κατά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, αν το πρώτο κόμμα δεν διαθέτει από τις εκλογές «την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών», η Πρόεδρος παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία –εν προκειμένω, δηλαδή, στον Κυρ. Μητσοτάκη– διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαύει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, παρέχεται διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος (στον Αλ. Τσίπρα) και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος (δηλαδή στον Ν. Ανδρουλάκη).

Δεδομένων των συσχετισμών που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα, σχεδόν προεξοφλείται ότι δεν θα εξαντληθεί το συνολικά εννεαήμερης διάρκειας ανώτατο χρονικό διάστημα των τριών διερευνητικών, όπως επίσης και να δρομολογηθούν με ταχύτητα οι μετά το διαφαινόμενο άκαρπο αποτέλεσμα διαβουλεύσεις της κ. Σακελλαροπούλου με όλα τα κόμματα για κάποιου είδους «κυβέρνηση». Αμέσως μετά η Πρόεδρος θα κινήσει τη διαδικασία σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης «για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Bουλή».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή