Εκλογές 2023: Με «σφραγίδα» Μητσοτάκη τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στη Βουλή

Εκλογές 2023: Με «σφραγίδα» Μητσοτάκη τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στη Βουλή

Μπαράζ εκλογής των υποψηφίων που μπήκαν στη μάχη ως επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και πλήθους εξωκοινοβουλευτικών, είχαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, με τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα να αλλάζει σε μεγάλο βαθμό σύσταση.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ εκλογής των υποψηφίων που μπήκαν στη μάχη ως επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και πλήθους εξωκοινοβουλευτικών, είχαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, με τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα να αλλάζει σε μεγάλο βαθμό σύσταση. Δεδομένου δε πως οι επαναληπτικές της 25ης Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εισέρχεται σε νέα φάση και αποκτά πολύ μεγαλύτερη «προεδρική» σφραγίδα.

Εν αρχή στην Α΄ Αθήνας, όπου ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην πρώτη του κάθοδο στις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει παλιούς και παραδοσιακούς παίκτες με εμφατική πρωτιά, αφήνοντας πίσω τον Βασίλη Κικίλια, την Ολγα Κεφαλογιάννη, τον Νικήτα Κακλαμάνη και άλλους. Εντυπωσιακή ήταν και η πρωτιά της Σοφίας Ζαχαράκη στην Ανατολική Αττική, ένα στέλεχος που αναδείχθηκε επί Μητσοτάκη και κατάφερε να περάσει τον Μάκη Βορίδη και τον «παραδοσιακό» βουλευτή της περιφέρειας Γιώργο Βλάχο. Στην ίδια περιφέρεια εκλέγεται τρίτος ο Στέλιος Πέτσας, επίσης στέλεχος που «βγήκε μπροστά» επί Κυριάκου Μητσοτάκη ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών υπήρξε ανατροπή, καθώς κερδίζει την πρωτιά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «μεταγραφή» του πρωθυπουργού και προσωπική του επιλογή, που βρέθηκε μπροστά από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ στην επόμενη Βουλή θα είναι και η Μαρία Συρεγγέλα, στέλεχος που επίσης αναδείχθηκε επί της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα και στην Αχαΐα, όπου η «αθόρυβη» και «μητσοτακική» Χριστίνα Αλεξοπούλου εξελέγη πρώτη, πάνω από τον υφυπουργό Ανδρέα Κατσανιώτη. Στη Μαγνησία, ο «προεδρικός» Χρήστος Τριαντόπουλος, εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής, κατάφερε στην πρώτη του κάθοδο να εκλεγεί πρώτος, πάνω από τη Ζέτα Μακρή και τον Χρήστο Μπουκώρο. Στη Βοιωτία, ο επί σειράν ετών «καραμανλικός» βουλευτής Ανδρέας Κουτσούμπας έχασε την έδρα από τον «μητσοτακικό» Λευτέρη Κτιστάκη, που βγήκε πρώτος. Στην Πρέβεζα, ο επίσης «μητσοτακικός» Σπύρος Κυριάκης κατάφερε να κερδίσει τον Στέργιο Γιαννάκη. Γέννημα – θρέμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι και η Δόμνα Μηχαηλίδου στην Α΄ Πειραιά, όπου μπορεί να έχασε την πρώτη θέση από τον Κώστα Κατσαφάδο με πολύ μεγάλη διαφορά, αλλά κατάφερε να υποσκελίσει παραδοσιακούς βουλευτές, όπως ο Ν. Μανωλάκος, ο Γ. Μελάς, ακόμη και την εν ενεργεία βουλευτή Νόνη Δούνια, που δεν εξελέγησαν.

Εντυπωσιακή ήταν η πρωτιά της Σοφίας Ζαχαράκη στην Ανατολική Αττική, ένα στέλεχος που κατάφερε να περάσει τον Μάκη Βορίδη.

«Ανατροπή» είχαμε και στην Ευρυτανία, όπου η Τζίνα Οικονόμου «εκτόπισε» τον Κώστα Κοντογεώργη, ενώ στην Καστοριά επανέρχεται στη Βουλή, η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, έναντι του Ζήση Τζηκαλάγια. Νέα είσοδο στη Βουλή αποτελεί και ο στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παπαθανάσης στον Βόρειο Τομέα, που παρά το γεγονός πως μπήκε στην εκλογική μάχη αρκετά καθυστερημένα κατάφερε και πλασαρίστηκε στην έβδομη θέση. Ενδιαφέρον και στη Β΄ Πειραιά, με τις δύο πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν δύο νέα πρόσωπα, ο Γιώργος Βρεττάκος και ο Μιχάλης Λιβανός.

Στη Β΄ Θεσσαλονίκης εξελέγη στην τρίτη θέση, πάνω από τον Σάββα Αναστασιάδη, ο Φάνης Παππάς, που ανήκει στο «προεδρικό περιβάλλον». Τέλος, στη Φλώρινα έχασε την έδρα ο Γιάννης Αντωνιάδης και την κέρδισε ο Σταύρος Παπασωτηρίου, επιλογή του Μαξίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή