Εκλογικά: Η κοινοτοπία του ναρκισσισμού

Εκλογικά: Η κοινοτοπία του ναρκισσισμού

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αν αυτές τις ημέρες στα περίχωρα της Νέας Υόρκης παρατηρήθηκε αναταραχή, μάλλον οφείλεται στο ανήσυχο πνεύμα της –θαμμένης στο Κολέγιο Μπαρντ– Χάνα Αρεντ, που μάλλον αναζητεί διέξοδο από τον πλανήτη. «Χθες, επικρίθηκα επειδή είπα ότι οι ταλαιπωρημένοι ψηφοφόροι προτιμούν συχνά τα καταπραϋντικά ψέματα από τις οδυνηρές αλήθειες. Η Χάνα Αρεντ με υπερασπίστηκε από τον τάφο: “Η απόδραση των μαζών από την πραγματικότητα είναι μια ετυμηγορία ενάντια σε έναν κόσμο στον οποίο αναγκάζονται να ζουν και στον οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν”». Τάδε έφη Γιάνης Βαρουφάκης χθες, μετά την υποδοχή που είχαν τα λεγόμενά του στο CNN, με βάση τα οποία το ΜέΡΑ25 έμεινε εκτός Βουλής διότι «στην πραγματικότητα οι άνθρωποι δεν θέλουν την αλήθεια».

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Η σταυροδοσία αποτελεί για κάθε συνειδητοποιημένο ψηφοφόρο ένα λογικό δίλημμα. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, τα διλήμματα μεταξύ υποψηφίων της Ν.Δ. είχαν χαρακτήρα διδύμων και τρίδυμων, κάποια από τα οποία ήταν πιο επιτυχημένα από τα άλλα. Στην Α΄ Αθηνών, μακράν πιο επιτυχημένη ήταν η δισταυρία σε Κυριάκο Πιερρακάκη και Φωτεινή Πιπιλή, αντίστοιχη συμμαχία είχαν συνάψει η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Θάνος Πλεύρης, ενώ ύστερα από κάποια χρόνια λειτούργησε ξανά το δίδυμο Βασίλης Κικίλιας – Νικήτας Κακλαμάνης. Στον Βόρειο Τομέα, το δίδυμο Αδ. Γεωργιάδη – Νίκου Παπαθανάση οδήγησε στην άνετη εκλογή του δεύτερου. Ενώ στη Β΄ Πειραιώς, η συμμαχία Γιώργου Βρεττάκου και Μιχάλη Λιβανού έσπρωξε τον Δημήτρη Μαρκόπουλο στην τρίτη θέση. Στον Νότιο Τομέα, το δίκτυο Δένδια βοήθησε αρκετούς. Παράλληλα δίδυμα υπήρξαν με τον Νίκο Κυρανάκη, ο οποίος κατετάγη άνετα τρίτος, όχι πολύ μακριά από τον δεύτερο Τάκη Θεοδωρικάκο, αλλά και με τον τέταρτο Βασίλη Σπανάκη. Σταυρούς από το δίκτυο Δένδια έλαβε και η εκλεγείσα Ιωάννα Γκελεστάθη.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Μιας και μιλάμε για σταυροδοσία και για Νότιο Τομέα, αναμφισβήτητα ο πρωταθλητής σε αριθμούς είναι ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος δίχως η καταμέτρηση να έχει ενσωματωθεί ακόμη στα αποτελέσματα έχει φθάσει σε περίπου 94.000 ψηφοδέλτια. Στο επιτελείο του κ. Δένδια θεωρούν ότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι πιθανόν να αγγίξει τριψήφιο νούμερο εφόσον η ενσωμάτωση φτάσει στο 100%. Αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει κάποιες ημέρες ακόμη, ενδεχομένως και αφότου ο κ. Δένδιας παραδώσει το υπουργείο Εξωτερικών στον υπηρεσιακό αντικαταστάτη του, o οποίος σχεδόν σίγουρα θα είναι ένας πρώην πολύπειρος διπλωμάτης. Ο τίτλος του «πρώτου των πρώτων» σε σταυρούς, πέραν, βεβαίως, της αμιγώς αριθμητικής σημασίας που μπορεί να έχει, διαθέτει και πολιτικό περιεχόμενο, καθώς μετά τις 25 Ιουνίου θα σχηματιστεί όπως όλα δείχνουν και μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παντοδύναμο πρωθυπουργό, κατά πολύ ισχυρότερο σε σύγκριση με το 2019. Η σχέση του κ. Δένδια με το Μέγαρο Μαξίμου κατά τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν πάντοτε εντελώς ανέφελη, παρά το γεγονός ότι σε όλες τις στρατηγικές επιλογές της χώρας δεν υπήρξε ίχνος ουσιαστικής τριβής. Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό μετά τις 25 Ιουνίου ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η προεκλογική καμπάνια φάνηκε να είναι ένα σπορ το οποίο τελικά ταιριάζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πέρα από το αυταπόδεικτο εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός φάνηκε μάλιστα να το διασκεδάζει ιδιαιτέρως, όχι αδίκως. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες αλλά με παραπάνω έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η Ν.Δ. πήγε πολύ καλά –όπως παντού ανά την επικράτεια– ωστόσο, έχει να αντιμετωπίσει πίεση από τα δεξιά της. Ιδιαίτερα στη Μακεδονία η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και η νεοσύστατη Νίκη που έμεινε εκτός Βουλής για λίγο, έχουν επιτύχει υψηλές επιδόσεις. Ως εκ τούτου, τις επόμενες εβδομάδες θα ακούσουμε τον πρωθυπουργό να επαναφέρει στην επιφάνεια την πιο εθνική ατζέντα και δη τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας.

Η ΑΤΑΚΑ

«Την προηγούμενη Κυριακή κάναμε ένα βήμα, τώρα πάμε για τα επόμενα! Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό, μοναδική, μαχητική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των άλλων». Η δήλωση ανήκει στον γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και είναι ουσιαστικά διαφήμιση της λεπτομερούς ανακοίνωσης του Περισσού για το εκλογικό αποτέλεσμα, η οποία είναι απολύτως αδύνατον να αναπαραχθεί εδώ (καθαρά για λόγους ανεπάρκειας χώρου). Ενα γενικό συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι το ΚΚΕ εμφανίζεται μόνο εναντίον όλων, ενώ η ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. έχει ως προφανή στόχο την προσέλκυση και άλλων ψηφοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή