Εκλογικά: Η Ζωή κλέβει καρδιές…

Εκλογικά: Η Ζωή κλέβει καρδιές…

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η τοξικότητα στα κοινωνικά δίκτυα. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου απέδειξε, όπως αναλύθηκε ήδη επισταμένως και εκτενώς (μεταξύ άλλων και από την «Κ»), ότι η υπερδραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα, τα likes και η απήχηση κάποιων απόψεων όχι απλώς δεν επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά, αντιθέτως, δεν είχαν παρά ελάχιστη διάρκεια. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι μέσα αυτοαναφορικά. Οταν μια φήμη, ένα σπινάρισμα, μια υπερβολή κατασκευάζεται για την –έμμεση ή την άμεση– απαξίωση κάποιου ή την επίθεση σε ομάδα ανθρώπων μέσα στα κοινωνικά δίκτυα, συνήθως καταρρέει όταν –πολύ γρήγορα– εξαντλείται ο κύκλος των ήδη προσηλυτισμένων στον σκοπό. Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, λεγόταν κάποτε. Οπου «χρόνος» στα κοινωνικά δίκτυα βάλτε «ώρα».

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Το «Μητσοτάκης ή Μπακογιάννη» είναι δίλημμα μόνο εις ό,τι αφορά το ποιο από τα δύο αδέλφια ξέρει καλύτερα τα Χανιά. Νομίζω χθες, πάντως, ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε ρελάνς στον αδελφό της Κυριάκο. Μετά το πέρας της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στον νομό, η κ. Μπακογιάννη κάλεσε στα Νεώρια, στο ενετικό λιμάνι των Χανίων (αγαπημένο στέκι και του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη), όλους τους τοπικούς υποψηφίους της Ν.Δ. (Σέβη Βολουδάκη, Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, Βασίλη Διγαλάκη, Γιάννη Κασελάκη και Χαρίκλεια Ντερμανάκη) και συνεργάτες τους. Στο τραπέζι βρέθηκαν και η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Ρεθυμνιώτης Γιάννης Κεφαλογιάννης και οι Ηρακλειώτες Κώστας Κεφαλογιάννης, Μάξιμος Σενετάκης και Αντιγόνη Ανδρεάκη. Οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, Στέλιος Κονταδάκης, Θανάσης Νέζης και Χρήστος Ζωγράφος, ήταν ανάμεσα στους τυχερούς που τσίμπησαν διάφορα, ανάμεσα στα οποία η ξακουστή γαριδομακαρονάδα της ταβέρνας. Τα κιλά μιας προεκλογικής περιόδου θέλουν κάνα μήνα για να φύγουν. Τα κιλά δύο προεκλογικών περιόδων μαζί δεν ξέρω…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δοξάζεται κρυπτόμενος. Εχοντας εξασφαλίσει ποσοστό που ενδέχεται να αντέξει στις πιέσεις που θα δημιουργήσει η πόλωση ανάμεσα στα μεγαλύτερα κόμματα, εμφανίζεται κυρίως στις περιοχές όπου βρίσκεται η δύναμη του κόμματός του (βόρεια Ελλάδα) και προσπαθεί να μιλάει για όλα, βέβαια με το γνώριμο ύφος και τη θεματολογία που προτιμά. Στην ΕΡΤ, ο κ. Βελόπουλος μίλησε με αυτοπεποίθηση τεχνικού εμπειρογνώμονα για όλα: το δημόσιο χρέος, τις επενδύσεις, τις αλιευτικές ζώνες, το φορολογικό σύστημα, τη ναυτιλία, την παιδεία, την αναθεώρηση του Συντάγματος, την ενέργεια, το ντιμπέιτ, τα ελληνοτουρκικά, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, την αγροτική παραγωγή και πολλά, πολλά άλλα. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης μάλλον θεωρεί ότι η σύγκρουση με τον ανταγωνιστικό «πόλο», το κόμμα Νίκη υπό τον Δημήτρη Νατσιό, δεν τον ωφελεί και έχει κάνει σαφή βήματα προς τα πίσω, αφού, βεβαίως, γρήγορα έφθασε να πει ότι πίσω από τον σχηματισμό που δημιουργήθηκε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου κρύβεται η Ν.Δ. (κάτι που απορρίφθηκε από τον επικεφαλής της Νίκης). Δεδομένου ότι επισήμως η Εκκλησία ουσιαστικά έχει διαχωρίσει τη θέση της από οποιαδήποτε συζήτηση περί στήριξης της Νίκης, ο κ. Βελόπουλος δεν έχει παρά να αποφύγει τον συσχετισμό. Ας δούμε πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση.

Ο ΤΟΠΟΣ

Στο Οσλο, η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ολτα Τζάτσκα αναμένεται να ακούσει σήμερα το πρωί αυτοπροσώπως ότι στην Αθήνα το ενδιαφέρον για τους φυλακισμένους ομογενείς Φρέντι Μπελέρη (ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας) και Παντελή Κοκαβέση δεν έχει μειωθεί. Ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης μπορεί να είναι υπηρεσιακός, αλλά γνωρίζει αυτή τη δουλειά πάρα πολύ καλά και σήμερα αναμένεται να πει στην Αλβανίδα ομόλογό του ότι για την Αθήνα η αποφυλάκιση των δύο ομογενών είναι κάτι παραπάνω από προϋπόθεση για τη δυνατότητα σοβαρής συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η κ. Τζάτσκα είναι κομβικό πρόσωπο. Ο κ. Κασκαρέλης, όπως ενημέρωναν διπλωματικές πηγές, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, η οποία έχει αναλάβει να διατηρεί επικοινωνία με τους δύο φυλακισμένους ομογενείς, τις οικογένειες και τους δικηγόρους τους.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η χιουμοριστική επιλογή υπάρχει χρόνια στο site μας, για να γίνει γνωστή η σελίδα της Πλεύσης Ελευθερίας! Σήμερα έπιασε τόπο! Μπείτε στο site μας, ακολουθήστε τις οδηγίες, με την υπέροχη φωνή του Διαμαντή Καραναστάση, κι ελάτε να αλλάξουμε τον κόσμο με… καρδούλα (ακριβέστερα το emoticon με την κόκκινη καρδούλα)». Αυτά είπε η μεταμορφωμένη Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Twitter, εξηγώντας ότι η επιλογή «ληστής τραπεζών» για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας του κόμματος που θα ήθελαν να συνεισφέρουν εθελοντικά στον κοινό σκοπό, ήταν προφανώς χιουμοριστική. Σε αυτή την προεκλογική περίοδο, η κ. Κωνσταντοπούλου βρίσκει σχεδόν πάντα έναν χαριτωμένο τρόπο για να βρεθεί στο προσκήνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή